Wat werkt bij de aanpak van eenzaamheid

Wat werkt bij de aanpak van eenzaamheid
Begrijpen dat eenzaamheid je brein beïnvloedt is stap één

Wat werkt bij de aanpak van eenzaamheid begint bij eenzaamheid begrijpen

Iedereen heeft wel eens te maken met eenzaamheid, dat gevoel dat optreedt wanneer onze relaties niet helemaal aan onze behoeften voldoen. Wat veel mensen echter niet weten, is dat eenzaamheid niet alleen een emotioneel ongemak is, maar ook diepgaande veranderingen in ons brein teweegbrengt. Inzicht in deze veranderingen is essentieel voor het vinden van effectieve manieren om met eenzaamheid om te gaan.

Niet alleen stress

Wanneer we ons eenzaam voelen, ervaart ons brein niet alleen stress, maar ontstaan er ook gevoelens van angst voor vreemden, sociale geremdheid en een negatieve houding ten opzichte van aanraking. Dit beïnvloedt ons gedrag en maakt het moeilijker om ons comfortabel te voelen in sociale situaties.

Ontspannen brein

Een aanpak van eenzaamheid moet beginnen met het creëren van een ontspannen omgeving voor het brein. Het gaat om het bevorderen van een gevoel van veiligheid en het toepassen van ontspanningstechnieken. Pas als er enige ontspanning is en er wat vertrouwen is opgebouwd, kan het echte werk beginnen. Dit omvat het begrijpen van wat eenzaamheid is en hoe je er in het algemeen mee kunt omgaan, evenals het ontwikkelen van zelfkennis, zelfsturing en relatievaardigheden.

Alle criteria

Een erkende interventie die aan al deze criteria voldoet, is de cursus Creatief Leven. Deze cursus richt zich op het oplossen van eenzaamheid door deelnemers te helpen zich veilig te voelen, vertrouwen op te bouwen en vervolgens praktische vaardigheden aan te leren om beter met eenzaamheid om te gaan.

Baat het niet, dan schaadt het vaak wel

Het is belangrijk om te beseffen dat niet alle vormen van hulp bij eenzaamheid even effectief zijn. Sommige interventies kunnen het gevoel van eenzaamheid weliswaar tijdelijk verminderen, maar zodra de externe aandacht stopt, keert de eenzaamheid terug, vaak zelfs sterker dan voorheen. Het oplossen van eenzaamheid vereist een diepgaande benadering die blijvende veranderingen teweegbrengt.

Eerst snappen, dan aanpakken!

Dus, of je nu af en toe met eenzaamheid te maken hebt of het gevoel hebt dat het een constante metgezel is, het begrijpen van deze emotie en het leren van effectieve manieren om ermee om te gaan, is cruciaal voor je welzijn. Overweeg de cursus Creatief Leven als een waardevolle bron om deze reis naar verbinding en welzijn te beginnen.

Ben je hulpverlener?

Een holistische aanpak van eenzaamheid begint met het creëren van een omgeving waarin het brein van de cliënt kan ontspannen. Het bevorderen van een gevoel van veiligheid en het toepassen van ontspanningstechnieken zijn hierbij van groot belang. Zodra er enige ontspanning is bereikt en er vertrouwen is opgebouwd, kun je als hulpverlener overgaan tot de eigenlijke interventies.

Gespreksvaardigheden

Specifieke gespreksvaardigheden zijn van doorslaggevend belang voor een goede aanpak. Vaak denken we dat empathisch luisteren en doorvragen en vooral de ander laten praten een goede aanpak zijn. Helaas is dat niet het geval. Want ook hier speelt dat ‘eenzame brein’ een belangrijke rol. Elke vraag naar de problematiek kan het probleem verergeren. Het valt niet meer om nieuwe gesprekstechnieken te leren die daar rekening mee houden. Toch is het nodig om niet in de valkuil te stappen die het probleem erger maakt.

Oude aanpak

Het is verleidelijk te denken: eenzaamheid wordt maar niet minder, laten we er nog een tandje bijdoen. Nog meer empathische gesprekken, nog meer doorvragen… Of juist het onderwerp vermijden, zoals sommigen adviseren, en leuke activiteiten aanbieden in de hoop dat ze iets tegen eenzaamheid doen… Maar als iets niet blijkt te werken, ondanks de inzet van veel zeer betrokken en gedreven mensen is het misschien verstandig iets anders te proberen.

Een frisse blik

Kijk je vanuit kennis van het brein naar de problematiek van eenzaamheid, dan begrijp je snel dat het iets ingewikkelder is dan we dachten. Nieuwe gesprekstechnieken die rekening houden met dat brein zou een eerste stap kunnen zijn naar een andere aanpak. Meer kennis van eenzaamheid ook.

Wat werkt bij de aanpak van eenzaamheid?

Wie zich verdiept in de complexiteit van eenzaamheid moet wel tot de conclusies komen dat het leren van relatievaardigheden in de jeugd de echte aanpak van eenzaamheid vormt. maar voor als die mensen die zich nu eenzaam voelen, soms la jarenlang, is het zaak dat we goede vormen van aanpak bieden. In deze tijd iemand nog adviseren eens onder de mensen te komen of over te halen eens ergens een kop koffie te komen drinken als oplossing van eenzaamheid kan echt niet meer.

Eenzaamheid heeft een te grote invloed op ons leven. Laten we het serieus nemen.

Picture of Jeannette Rijks

Jeannette Rijks

Jeannette Rijks is pionier in de aanpak van eenzaamheid. Zij ontwikkelde een zeer succesvolle methodiek voor de aanpak van langdurige eenzaamheid, die op TV te zien is geweest. Ook schreef zij boeken over eenzaamheid en maakte zij de online eenzaamheidstest waarmee iedereen anoniem de eigen eenzaamheid kan meten. Met haar trainingsbedrijf, Faktor5, verzorgt zij deskundigheidsbevordering voor professionals. Want, zoals ze zelf zegt:’het kan wél!’.

Meer lezen?

Joinus – jongeren en eenzaamheid

Eenzaamheid onder jongeren is een serieus probleem dat vaak over het hoofd wordt gezien. De gevolgen kunnen verstrekkend zijn. Gelukkig biedt een organisatie zoals JoinUs een broodnodige oplossing.

Lees verder »

Sponsored content