Als er meer nodig is

Soms is begeleiding in de vorm van coaching, een cursus of counselling niet genoeg. Dat kan bijvoorbeeld het geval zijn als jouw eenzaamheid door een trauma uit je jeugd is ontstaan. Dan is een programma om je te helpen dingen te veranderen wel heel goed, en zelfs ook nodig, maar niet genoeg. De onderliggende oorzaak moet dan ook worden aangepakt. Afhankelijk van jouw eigen voorkeur kun je dan kiezen voor een therapievorm die bij je past. Bijvoorbeeld tharapie die meer gericht is op het lichaam, of meer op het verstand.

Welke therapie werkt?

Tot nu toe is wetenschappelijk aangetoond dat cognitieve gedragstherapie werkzaam kan zijn bij eenzaamheid. Daarbij is overigens het contact tussen jou en je therapeut van doorslaggevend belang. Het is daarbij natuurlijk niet de bedoeling dat je therapeut voor jou de oplossing van je eenzaamheid wordt.

Voor het oplossen van vroeg trauma is EMDR een aangetoond werkzame aanpak. Het is snel, je hoeft niet je hele oude ellende opnieuw door te maken, en als je de remmende herinnering hebt opgeruimd kun je vlot van start met een programma dat jou werkelijk helpt van die eenzaamheid af te komen.

Soms is hypnotherapie een goede aanpak. Het kan dingen naar boven brengen die jou hinderen, terwijl je er je niet van bewust was. Dat kan een rol spelen als je merkt dat je probeert dingen te veranderen, maar het lukt je maar steeds niet. Ook als je helemaal geen geen herinneringen hebt aan je jeugd, kan deze vorm van therapie een goede keus zijn.

Lichaamsgericht therapie is bijvoorbeeld haptotherapie, ademwerk of acupunctuur. Je lichaam is de plaats waar al je emoties zich afspelen, je lichaam is een land vol herinneringen. Een lichaamsgerichte aanpak kan een heel goede maner zijn om ‘oud zeer’ op te ruimen.

Doe wat bij je past

Denk niet te snel dat je therapie nodig hebt, vaak kun je met kleine stapjes grote resultaten halen. als je maar wet welke stapjes dat zijn… Maar als je echt hulp nodig hebt, aarzel dan niet en kom op voor jezelf.