10 Tips

Heb je last van eenzaamheid, dan wil je daarvan af. Dat is logisch. Maar hoe? Als je wist wat je moest doen, zocht je geen tips, toch? Daarom deze tips.

Tien tips bij eenzaamheid

Tien tips bij eenzaamheid

Eenzaamheid maakt dat je je ellendig voelt en daar zit niemand op te wachten. Maar weet je hoe het komt dat je je zo voelt? Het is de natuur die je een seintje geeft: let op, je verbinding met andere mensen is niet goed genoeg. We hebben het allemaal nodig ons verbonden te voelen. Zit dat niet goed, dat voelen we ons eenzaam.

De beste tip is dan ook: weet waar het probleem zit en doe er iets aan. Maar ja, dat betekent dus dat je moet weten waar het probleem precies zit én dat je er zelf iets aan kunt doen. Als je dat had gekund en had geweten, was e niet opzoek naar tips. Vandaar deze tien tips.

  1. Onderschat eenzaamheid niet. Het is niet zo eenvoudig op te lossen als buitenstaanders suggereren. (Dus het klopt, je had gelijk: het is lastig!)
  2. Oriënteer je. Leer meer over oorzaken en gevolgen van eenzaamheid.
  3. Als je al meer dan een half jaar last hebt van eenzaamheid, wordt het heel moeilijk het zelf op te lossen. Vraag daarom hulp.
  4. Zoek voor hulp iemand die er verstand van heeft. Je gaat (tegenwoordig) ook niet naar de kapper om je gebit te laten nakijken. Je zoekt iemand die er de opleiding voor heeft gehad.
  5. Denk niet dat onder de mensen komen jouw probleem oplost. Later, als je goed in je vel zit, maar nu niet. Waarschijnlijk ben je op dit moment niet de leukste uitgave van jezelf. 😉
  6. Als je het dan toch helemaal zelf wilt doen, ga dan niet daten, maar doe eerst een cursus, bijvoorbeeld online.
  7. Maak een lijstje van mensen die je kent, ook nog van vroeger. Kies er een uit waar je weer contact mee zou willen en neem dat contact dan ook op. Anders gezegd: ga bewust om met je relaties. Gebruik de contactenbalans.
  8. Houd altijd vertrouwen in jezelf. Je hebt het toe nu toe gered, dus je bent sterk! Het gaat er nu alleen om een beetje vertrouwen te hebben in iemand die jou de hulp geeft die jij nodig hebt.
  9. Als je het even helemaal niet meer ziet zitten, dan kun je de telefonische hulpdienst bellen, de Luisterlijn. Maar let op: hoe vaker je vertelt over jouw verdriet, des te sterker wordt het. Een keertje is prima, meer dan één keer de hulplijn bellen is geen goed idee. Dan wordt het tijd voor echte hulp in plaats van een uitlaatklep.
Jeannette Rijks

Jeannette Rijks

Jeannette Rijks is pionier in de aanpak van eenzaamheid. Zij ontwikkelde een zeer succesvolle methodiek voor de aanpak van langdurige eenzaamheid, die op TV te zien is geweest. Ook schreef zij boeken over eenzaamheid en maakte zij de online eenzaamheidstest waarmee iedereen anoniem de eigen eenzaamheid kan meten. Met haar trainingsbedrijf, Faktor5, verzorgt zij deskundigheidsbevordering voor professionals. Want, zoals ze zelf zegt:’het kan wél!’.

Sponsored content