Tien tips bij eenzaamheid

  1. Onderschat eenzaamheid niet. Het is niet zo eenvoudig op te lossen als buitenstaanders suggereren. (Dus het klopt, je had gelijk: het is lastig!)
  2. Oriënteer je. Leer meer over oorzaken en gevolgen van eenzaamheid.
  3. Als je al meer dan een half jaar last hebt van eenzaamheid, wordt het heel moeilijk het zelf op te lossen. Vraag daarom hulp.
  4. Zoek voor hulp iemand die er verstand van heeft. Je gaat (tegenwoordig) ook niet naar de kapper om je gebit te laten nakijken. Je zoekt iemand die er de opleiding voor heeft gehad.
  5. Denk niet dat onder de mensen komen jouw probleem oplost. Waarschijnlijk ben je op dit moment niet de leukste uitgave van jezelf. 😉
  6. Als je het dan toch helemaal zelf wilt doen, ga dan niet daten, maar doe eerst een cursus, bijvoorbeeld online.
  7. Ga pas nieuwe mensen ontmoeten als je je een beetje beter in je vel voelt.
  8. Maak een lijstje van mensen die je kent, ook nog van vroeger. Kies er een uit waar je weer contact mee zou willen en neem dat contact dan ook op. Doe gewoon en niet overdreven vrolijk of zo, dat hebben mensen toch wel door.
  9. Houd altijd vertrouwen in jezelf. Je hebt het toe nu toe gered, dus je bent sterk! Het gaat er nu alleen om een beetje vertrouwen te hebben in iemand die jou de hulp geeft die jij nodig hebt.
  10. Als je het even helemaal niet meer ziet zitten, dan kun je de telefonische hulpdienst bellen. Sensoor. Maar let op: hoe vaker je vertelt over jouw verdriet, des te sterker wordt het. Een keertje is prima, meer dan één keer de hulplijn bellen is geen goed idee. Dan wordt het tijd voor echte hulp in plaats van een uitlaatklep.