State en trait eenzaamheid

Een manier om eenzaamheid in te delen in soorten, is naar de vraag of het een omstandigheid is die de eenzaamheid veroorzaakt, of dat het een persoonskenmerk is.

State of trait eenzaamheid
Beeld Pexels via Pixabay

Wat is state en trait eenzaamheid?

In Amerika is de indeling in twee soorten eenzaamheid gebruikelijk: state en trait-eenzaamheid. Maar ook daar zijn uiteenlopende opvattingen over wat eenzaamheid is en hoe het in te delen.

State staat dan op de situatie, op eenzaamheid die door omstandigheden is veroorzaakt. (vergelijk met situationele eenzaamheid) Trait-eenzaamheid is in deze visie meer een persoonskenmerk, (trait = persoonstrek) iets dat mensen hun hele leven al kunnen hebben. Daar wordt ook een genetische oorzaak vermoed.

Deze indeling doet geen recht aan het feit dat ook bij state-eenzaamheid al snel hersenveranderingen ontstaan, waardoor je deze eenzaamheid dan ook als het ware een persoonskenmerk kunt zien.

De theoretische blik waarmee je naar eenzaamheid kijkt bepaalt hoe je de indeling ziet. Meer indelingen naar ‘soorten eenzaamheid’ vind je hier.

Het is gelukkig geen wet van Meden en Perzen dat mensen die al lang, misschien zelf hun hele leven zich al eenzaam voelen, niet kunnen herstellen. Onze hersenen zijn tot zeer veel in staat, we leren nog tot de dag dat wij sterven.

Jeannette Rijks

Jeannette Rijks

Jeannette Rijks is pionier in de aanpak van eenzaamheid. Zij ontwikkelde een zeer succesvolle methodiek voor de aanpak van langdurige eenzaamheid, die op TV te zien is geweest. Ook schreef zij boeken over eenzaamheid en maakte zij de online eenzaamheidstest waarmee iedereen anoniem de eigen eenzaamheid kan meten. Met haar trainingsbedrijf, Faktor5, verzorgt zij deskundigheidsbevordering voor professionals. Want, zoals ze zelf zegt:’het kan wél!’.

Sponsored content