Een manier om eenzaamheid in te delen in soorten, is naar de vraag of het een omstandigheid is die de eenzaamheid veroorzaakt, of dat het een persoonskenmerk is.

State of trait eenzaamheid
Beeld Pexels via Pixabay

State en trait eenzaamheid

In Amerika is de indeling in twee soorten eenzaamheid gebruikelijk: state en trait-eenzaamheid. Maar ook daar zijn uiteenlopende opvattingen over wat eenzaamheid is en hoe het in te delen.

State staat dan op de situatie, op eenzaamheid die door omstandigheden is veroorzaakt. (vergelijk met situationele eenzaamheid) Trait-eenzaamheid is in deze visie meer een persoonskenmerk, (trait = persoonstrek) iets dat mensen hun hele leven al kunnen hebben. Daar wordt ook een genetische oorzaak vermoed.

Deze indeling doet geen recht aan het feit dat ook bij state-eenzaamheid al snel hersenveranderingen ontstaan, waardoor je deze eenzaamheid dan ook als het ware een persoonskenmerk kunt zien.

De theoretische blik waarmee je naar eenzaamheid kijkt bepaalt hoe je de indeling ziet. Meer indelingen naar ‘soorten eenzaamheid’ vind je hier.

Het is gelukkig geen wet van Meden en Perzen dat mensen die al lang, misschien zelf hun hele leven zich al eenzaam voelen, niet kunnen herstellen. Onze hersenen zijn tot zeer veel in staat, we leren nog tot de dag dat wij sterven.

Last van eenzaamheid?

Pak het aan met ons online programma
Meer over eenzaamheid?

Vind een specialist