Stappenplan bij eenzaamheid

Eenzaamheid kan taai en vervelend zijn. Daar wil je van af. Als je er nog niet zo lang last van hebt, kun je het best zelf aanpakken. Kijk maar.

Stappenplan bij eenzaamheid
Beeld: Pixabay

Weg met die eenzaamheid

Eenzaamheid komt nu eenmaal af en toe in een leven voor. Mens zijn is leven in relatie met anderen en af en toe zul je daar een gemis in ervaren. Dat is nu eenmaal zo. Daarmee om kunnen gaan is een belangrijke vaardigheid die ieder mens moet leren.  Moet, want zonder die vaardigheid kun je blijven hangen in eenzaamheid, en dat is enorm ongezond. Chronische eenzaamheid leidt zelfs vaak tot een vroege dood. Je kunt een leven zonder dat soort blijvende eenzaamheid voor jezelf maken. Sterker, jij bent de enige die dat kan. 

Ben je er werkelijk klaar voor? Bij elke stap geldt: vraag hulp als je die nodig hebt. Jij kunt je leven veranderen in positieve zin. Jij kunt veranderen. Een ander kan dat niet voor je doen. Lezen alleen helpt niet. Al lees je alle zelfhulpboeken, al ga je naar de duurste therapeut, jij moet het doen! Het is jouw leven, maak er wat van! Klaar? Daar gaat ie.

1. Inventariseer jouw probleem

Is jouw eenzaamheid pas gekomen toen je volwassen was, heb je in je jeugd geen herinneringen aan eenzaamheid en heb je een fijne jeugd gehad, gefeliciteerd! Dan kun je er zelf wel het een en ander aan doen. Bijvoorbeeld met hulp van een cursus of zelfhulpboek. Voel je je langer dan een jaar al eenzaam, dan is het echt heel erg moeilijk om zonder hulp van iemand die verstand heeft van de juiste aanpak, er zelf uit te komen. 

Heb je in je vroege jeugd veel eenzame gevoelens ervaren, en heb je daar duidelijke herinneringen aan, dan is het verstandig naar een Specialist Eenzaamheid te stappen. Weet je dat je ooit een traumatische ervaring hebt gehad, dan kan het zijn dat de oorzaak van je eenzaamheid daar ligt. In dat geval is het een goed idee je huisarts te vragen je naar gespecialiseerde hulp te verwijzen. 

2. Ken jezelf

Zorg voor meer zelfkennis, bijvoorbeeld door het doen van tests. Zorg voor meer kennis van eenzaamheid. Houd niet vast aan het foute idee dat eenzaamheid hetzelfde is als een algemeen gebrek aan menselijk contact. Dat is het niet! Eenzaamheid is het gevoel van leegte, dat ontstaat als je leven niet goed is ingevuld, waardoor je niet de contacten hebt met de mensen die bij jou passen.

Dat invullen kun je op allerlei manieren doen. Het gaat erom of die vulling voor jou de juiste is. Dat is wat je moet uitzoeken. Wat maakt jou gelukkig? Weet wat je verlangt van het leven. Weet wie je bent, wat je belangrijk vindt. Dat wat jij belangrijk en leuk vindt, is wat jij zoekt in je contact met anderen.

3. Weet wat er mogelijk is

Op het gebied van hulpverlening, vrijetijdsbesteding, werkmogelijkheden en vrijwilligerswerk is echt van alles mogelijk. Oriënteer je, maar echt pas nadat je stap 2 echt hebt doorlopen!

4. Weet wat je wilt

Zorg voor een droom. Je bent al verbonden met de wereld, maar zorg nu dat je een doel hebt waardoor die verbondenheid voelbaar wordt. Jouw doel in het leven, daar gaat het om. Er zijn boeken genoeg waarmee je een plan voor jouw droomleven kunt uitwerken. Bedenk altijd dat je zelden meer krijgt dan waar je om vraagt, dus stel je wensen niet te bescheiden op! Formuleer je droom.

5. Maak een plan

Om je doel te bereiken heb je echt een plan nodig.  Maak van je droom een echt doel. Denk niet te snel dat iets niet mogelijk is. Er kan meer dan je denkt. Je hoeft ook niet alles tegelijk te doen. Elke dag een paar stappen en je komt de hele wereld rond. Jouw doel bepaalt hoe je plan eruit moet zien.

6. Ten slotte

Het belangrijkste: doen, doen, doen!!!

7. En dan…beloon jezelf

Door kleine stapjes te nemen en tevreden te zijn over je acties!.

Toegegeven, het is wel erg veel om op eigen houtje te moeten doen. Daarom is er dit:

Je kunt ook het programma Creatief Leven volgen. Online. Doen!

Jeannette Rijks

Jeannette Rijks

Jeannette Rijks is pionier in de aanpak van eenzaamheid. Zij ontwikkelde een zeer succesvolle methodiek voor de aanpak van langdurige eenzaamheid, die op TV te zien is geweest. Ook schreef zij boeken over eenzaamheid en maakte zij de online eenzaamheidstest waarmee iedereen anoniem de eigen eenzaamheid kan meten. Met haar trainingsbedrijf, Faktor5, verzorgt zij deskundigheidsbevordering voor professionals. Want, zoals ze zelf zegt:’het kan wél!’.

Sponsored content