Pijn van eenzaamheid

Eenzaamheid doet pijn. Letterlijk. Hoewel je het niet kunt zien aan mensen, zijn et miljoenen die te maken hebben met die pijn.

Pijn van eenzaamheid
Beeld StyleGAN2

Ik voel me heel erg eenzaam omdat ik geen vrienden of kennissen heb

Veel langdurig zieke mensen of mensen met een zieke partner hebben weinig sociaal contact en raken sociaal geïsoleerd. Het ergste voor hen is het voortdurend alleen zijn. Er komt zo goed als niemand langs, behalve de thuishulp en af en toe misschien iemand van de familie. Als je langdurig ziek bent of een drukke mantelzorger bent, val je soms buiten de maatschappij, eenzaamheid zijn wordt dan vaak de realiteit.

Hoe pak ik die eenzaamheid aan?

Allereerst is het belangrijk om voor jezelf te weten wat de belangrijkste waarden in jouw leven zijn en of je deze ook terugvindt in je leven (je werk, je relatie, je hobby’s). Je waarden zijn de basis voor de omgang met mensen in je leven.  

Mensen die dezelfde waarden delen en waar je op een ontspannen plezierige manier mee kunt omgaan, kunnen je leven weer leuker maken. Dit is pas de eerste stap van je aanpak, maar wel de belangrijkste. De eerste stap om straks verbinding te kunnen maken met de mensen die bij jou passen.

Mijn eenzaamheid doet enorm pijn

 Ik zou het wel willen aanpakken, maar ik weet niet hoe ik dat kan veranderen… Eenzaamheid is het fysiek ervaren tekort aan patronen van verbinding met andere mensen. Met andere woorden, eenzaamheid doet letterlijk pijn in je lijf. Voordat je de volgende stappen kunt zetten in het veranderproces, is het belangrijk dat je eerst meer te weten komt over eenzaamheid, weer beter in je vel komt te zitten, dat je weet wie je bent en wat je leuk vindt, waar je goed in bent en dat ook jij er toe doet in deze wereld! Dat is lastig maar niet onmogelijk! Met de juiste hulp en jouw inzet kan het je lukken.

Marijke Coert

Individueel coach en Specialist eenzaamheid

Picture of Jeannette Rijks

Jeannette Rijks

Jeannette Rijks is pionier in de aanpak van eenzaamheid. Zij ontwikkelde een zeer succesvolle methodiek voor de aanpak van langdurige eenzaamheid, die op TV te zien is geweest. Ook schreef zij boeken over eenzaamheid en maakte zij de online eenzaamheidstest waarmee iedereen anoniem de eigen eenzaamheid kan meten. Met haar trainingsbedrijf, Faktor5, verzorgt zij deskundigheidsbevordering voor professionals. Want, zoals ze zelf zegt:’het kan wél!’.

Sponsored content