Gevolgen van eenzaamheid

De gevolgen van eenzaamheid zijn niet te onderschatten. Mensen die zich langdurig eenzaam voelen zijn cynischer, wantrouwiger, staan minder open voor nieuwe dingen in het leven, en zijn ongezonder.

Zij zijn vast niet eenzaam zoals ik

Je hoort wel zeggen: ach, iedereen is wel eens eenzaam. Daar moet je niet te zwaar aan tillen. Je moet vooral niet zeuren. Het gaat vanzelf wel over. Gevoelens komen en gaan tenslotte. Waarschijnlijk zijn dit soort opmerkingen goed bedoeld. Waarschijnlijk zeggen mensen het ook tegen zichzelf, om de moed erin te houden. Als ze anderen zien die het samen aan het strand naar hun zin hebben. Of die samen zijn. Of er gewoon gelukkig uit zien.

Wat me niet kapot maakt…

Een heel bekende uitspraak is ook deze: wat me niet kapot maakt, daar word ik sterker van. Helaas zijn er veel aanwijzingen waaruit blijkt dat het laatste niet waar is. Dingen die een mens niet direct kapot maken kunnen wel degelijk je leven ondermijnen. Ze kunnen je zodanig verzwakken dat je een heleboel dingen niet meer kunt. Eenzaamheid is er zo een.

Wie last heeft van eenzaamheid heeft:

(Zie ook b.v. deze bron)

 • Meer kans om ziek te worden
 • Meer kans dat de ziekte er wat langer over doet om te genezen
 • Hogere bloeddruk
 • Verhoogde Cortisol waarden
 • Dat betekent dat je permanent stress ervaart
 • Het blijkt dat mensen die langer last hebben van eenzaamheid minder goed na kunnen denken
 • Het vermogen om problemen op te lossen vermindert. Je weet dus steeds minder hoe je het kunt aanpakken
 • Mensen die zich langdurig eenzaam voelen zijn cynischer, wantrouwiger, staan minder open voor nieuwe dingen in het leven
 • Ze zijn minder creatief en
 • ze zijn angstiger dan hun leeftijdgenoten die zich niet eenzaam voelen
 • Mensen die zich eenzaam voelen, vooral als het langer duurt, hebben een aanmerkelijk grotere kans op overlijden dan hun leeftijdgenoten.

Eenzaamheid heeft gevolgen die je niet altijd zelf in de gaten hebt, omdat het je langzaam maar gestaag verandert.

Neem eenzaamheid serieus en doe er wat aan

Dat is helaas niet altijd mogelijk. Er zijn genoeg situaties waarin er niets anders opzit dan de tijd zijn werk te laten doen. Als je je partner verliest is het nu eenmaal geen optie om die te vervangen. Je moet door dat rouwproces heen en daar hoort eenzaamheid bij. Dan is het fijn als er mensen om je heen zijn die je steunen en troosten, voor zover dat kan en voor zover je dat wilt. De een zoekt afleiding, de ander gaat dwars door de pijn heen. Feit is dat als je het het ook maar enigszins kunt, je iets aan eenzaamheid moet doen. Zorgen voor jezelf houdt ook in: zorgen voor goede relaties met anderen.

In actie komen tegen eenzaamheid

Er komt een moment dat je weer aan het leven wilt gaan deelnemen. Misschien op een heel andere manier dan je voorheen deed, maar wel op jouw manier.  Het kan zijn dat je zo bent vereenzaamd dat het heel lastig is weer een nieuw leven op te bouwen. Dan is het goed hulp te vinden van iemand die je steunt in het opbouwen van  deze nieuwe periode in je leven. De ernst van de gevolgen van eenzaamheid moet je daarbij niet onderschatten. Zorg voor goede, deskundige hulp hierbij om jezelf weer een goede nieuwe start in het sociale leven te geven.

Wat je dus krijgt als je last hebt van eenzaamheid, vooral als je er niets aan doet, is een behoorlijke hoop misère. Je voelt eenzaam, niet fit, en je weet bovendien niet goed wat je moet doen. Want anders had je het ongetwijfeld al lang gedaan. Het is echt zaak iets te doen aan eenzaamheid, zo nodig met goede hulp.

Picture of Jeannette Rijks

Jeannette Rijks

Jeannette Rijks is pionier in de aanpak van eenzaamheid. Zij ontwikkelde een zeer succesvolle methodiek voor de aanpak van langdurige eenzaamheid, die op TV te zien is geweest. Ook schreef zij boeken over eenzaamheid en maakte zij de online eenzaamheidstest waarmee iedereen anoniem de eigen eenzaamheid kan meten. Met haar trainingsbedrijf, Faktor5, verzorgt zij deskundigheidsbevordering voor professionals. Want, zoals ze zelf zegt:’het kan wél!’.

Sponsored content