Fysiek verschijnsel
Eenzaamheid is een fysiek verschijnsel, net zoals honger of dorst dat is. Het geeft ons het signaal dat we een tekort hebben in onze patronen van verbinding met anderen. Door neuropsychologisch onderzoek van de laatste twintig jaar weten we inmiddels dat het gevoel van eenzaamheid een directe fysieke ervaring is. Van een persoon die eenzaamheid ervaart is hetzelfde hersengebied actief als van iemand die lichamelijke pijn voelt.
Deze definitie is daarom anno 2018 een goede:

Eenzaamheid is het fysiek ervaren van een tekort in patronen van verbinding met andere mensen‘. 

Meer dan een wens
Het gaat dus niet om het verschil tussen de contacten die je hebt en de contacten die je je zou wensen. Eenzaamheid drukt meer uit dan een wens. Voel je je eenzaam, dan is er ergens in jouw verbinding met anderen een tekort. We hebben verbinding met anderen nodig om ons gezond te ontwikkelen. Als kind, maar net zo goed in ons volwassen leven. 

Fysieke gevolgen
We weten dus dat het een signaal is. Jammer genoeg vertelt dat signaal er niet bij wat we dan moeten doen, en om welk tekort het gaat. Het vereist wat speurwerk om daar achter te komen. Dat is nodig, want aan eenzaamheid moet je wat doen. Doe je dat niet, dan heeft je lichaam daarvan te lijden. De negatieve gevolgen van eenzaamheid zijn indrukwekkend. Als je ook maar enigszins in een situatie bent waarin je wat kunt doen aan eenzaamheid, is het verstandig in actie te komen. Weet je niet wat je kunt doen of hoe je het moet aanpakken? Om hulp vragen is ook in actie komen.

Dat is waar wij bij helpen. Bijvoorbeeld met het programma Creatief Leven.