J. Cacioppo over besmettelijkheid van eenzaamheidHoe vervelend het ook klinkt, het is een feit dat eenzaamheid besmettelijk is. Een feit waar met name vrijwilligersorganisaties rekening mee moeten houden. Mocht je denken dat ik overdrijf, dan kan ik je verwijzen naar de bekendste onderzoeker op gebied van eenzaamheid, John Cacioppo, (foto) die er onderzoek naar heeft gedaan.

Hier ligt dus een geweldige kans voor vrijwilligersorganisaties. Want als mensen zich daar wel durven aanmelden als ze uit eenzaamheid iets willen ondernemen, dan is dat een prachtig startpunt voor de aanpak van eenzaamheid. In eigen huis, als het ware.

Eenzaamheid is echt een complex probleem, dat vrijwel altijd om een individuele aanpak vraagt. Het is een geluk dat mensen het onderwerp meer openlijk durven bespreken, ook als ze zich aanmelden voor vrijwilligerswerk. Het eerste wat ze zouden moeten krijgen als ze zich aanmelden omdat ze vrijwilligerswerk zien al een oplossing van hun eenzaamheid, is een goede begeleiding, bijvoorbeeld een cursus die hen leert omgaan met hun eigen eenzaamheid. Dan zijn zij later misschien wel de beste begeleiders van anderen die nu nog worstelen met eenzaamheid.

Overweeg je zelf als vrijwlliger aan de slag te gaan als remedie tegen eenzaamheid, dan is het goed te weten dat vrijwilligerswerk prachtig is en nuttig, maar dat het geen oplossing biedt tegen eenzaamheid, hoogstens afleiding. Het is verstandiger op zoek te gaan naar goede hulp bij eenzaamheid om daarna te kiezen bij welke soort organisatie je het best zou passen. Zodra je goed in je vel zit. Dat geeft een veel betere start!

Wie meer wil weten over dit soort cursussen (wat iets totaal anders is dan bijvoorbeeld een cursus vrienden maken!) kan eens kijken bij de cursus Creatief Leven.