Vrijwilligerswerk en eenzaamheid

Hoe vervelend het ook klinkt, het is een feit dat eenzaamheid besmettelijk is. Een feit waar met name vrijwilligersorganisaties rekening mee moeten houden.

Vrijwilligerswerk bij eenzaamheid, doen of niet
Beeld door Sarci Fillippo via Pixabay

Mocht je denken dat dit overdreven is, lees dan eens de bekendste onderzoeker op gebied van eenzaamheid, John Cacioppo, die er onderzoek naar heeft gedaan.

Mooie kans voor vrijwilligersorganisaties

Hier ligt dus een geweldige kans voor vrijwilligersorganisaties. Want als mensen zich daar wel durven aanmelden als ze uit eenzaamheid iets willen ondernemen, dan is dat een prachtig startpunt voor de aanpak van eenzaamheid. In eigen huis, als het ware.

Eenzaamheid is echt een complex probleem, dat vrijwel altijd om een individuele aanpak vraagt. Het is een geluk dat mensen het onderwerp meer openlijk durven bespreken, ook als ze zich aanmelden voor vrijwilligerswerk. Het eerste wat ze zouden moeten krijgen als ze zich aanmelden omdat ze vrijwilligerswerk zien al een oplossing van hun eenzaamheid, is een goede begeleiding. Een cursus die hen leert omgaan met hun eigen eenzaamheid zou eigenlijk standaard praktijk moeten zijn. Dan zijn zij later misschien wel de beste begeleiders van anderen die nu nog worstelen met eenzaamheid.

Zelf doen?

Overweeg je zelf als vrijwilliger aan de slag te gaan als remedie tegen eenzaamheid, dan is het goed te weten dat vrijwilligerswerk prachtig is en nuttig, maar dat het geen oplossing biedt tegen eenzaamheid, hoogstens afleiding. Het is verstandiger op zoek te gaan naar goede hulp bij eenzaamheid om daarna te kiezen bij welke soort organisatie je het best zou passen. Zodra je goed in je vel zit. Dat geeft een veel betere start!

Meer weten over dit soort cursussen (wat iets totaal anders is dan bijvoorbeeld een cursus vrienden maken!) Kijk eens bij de cursus Creatief Leven. De cursus is voor organisaties voordelig in te kopen.

Picture of Jeannette Rijks

Jeannette Rijks

Jeannette Rijks is pionier in de aanpak van eenzaamheid. Zij ontwikkelde een zeer succesvolle methodiek voor de aanpak van langdurige eenzaamheid, die op TV te zien is geweest. Ook schreef zij boeken over eenzaamheid en maakte zij de online eenzaamheidstest waarmee iedereen anoniem de eigen eenzaamheid kan meten. Met haar trainingsbedrijf, Faktor5, verzorgt zij deskundigheidsbevordering voor professionals. Want, zoals ze zelf zegt:’het kan wél!’.

Sponsored content