Wetenschappers over eenzaamheid

Wij vroegen een aantal vooraanstaande ‘eenzaamheids-wetenschappers’ uit binnen- en buitenland naar hun visie op eenzaamheid. Zo krijg je een breed beeld van hoe het onderwerp leeft bij onderzoekers.

Wetenschappers over eenzaamheid | Eenzaamheid.info
Beeld Matoue via Pixabay

Wetenschap en eenzaamheid

Onderzoekers die zich bezig hielden met eenzaamheid waren van oudsher afkomstig uit het veld van de gerontologie, het onderzoek naar ouderen. Inmiddels is duidelijk dat eenzaamheid op elke leeftijd een negatieve invloed op het leven kan hebben.

Gerontologen

Toch is verreweg het meeste onderzoek nog gericht op het leven van ouderen, dus in handen van gerontologen. Inmiddels is ook een aantal mensen vanuit sociologie en neuropsychologie geïnteresseerd in het onderwerp eenzaamheid.

Wij vroegen een aantal vooraanstaande ‘eenzaamheids-wetenschappers’ uit binnen- en buitenland naar hun visie op eenzaamheid. Zo krijg je een breed beeld van hoe het onderwerp leeft bij onderzoekers. Deze wetenschappers gaven hun medewerking:

Dr. A. Machielse

Dr. John. T. Cacioppop

Dr. Th. Scharf

Dr. D. Baker

Henk de Vos

Wij blijven wetenschappers uitnodigen hier hun kennis te delen met een breed publiek.

Wie een overzicht wil van recent onderzoek, kan via deze link naar Nederlands onderzoek en via deze link naar Engelstalig onderzoek. Deze lijsten zijn niet volledig!

Wilt u op een specifieke zoekterm zoeken (bv. sociaal isolement, eenzaam, loneliness, etc.), gebruik dan deze adressen voor uw opdracht naar wetenschappelijk onderzoek.

Google Scholar

Of gebruik Miscosoft Academic Search

 

Jeannette Rijks

Jeannette Rijks

Jeannette Rijks is pionier in de aanpak van eenzaamheid. Zij ontwikkelde een zeer succesvolle methodiek voor de aanpak van langdurige eenzaamheid, die op TV te zien is geweest. Ook schreef zij boeken over eenzaamheid en maakte zij de online eenzaamheidstest waarmee iedereen anoniem de eigen eenzaamheid kan meten. Met haar trainingsbedrijf, Faktor5, verzorgt zij deskundigheidsbevordering voor professionals. Want, zoals ze zelf zegt:’het kan wél!’.

Sponsored content