Wat ik ga doen als ik me eenzaam voel

Wat kan ik doen als ik me eenzaam voel? Een vraag die maar al te vaak gesteld wordt. Het is niet zo eenvoudig daar een goed antwoord op te geven. Het hangt namelijk wel heel erg af van jouw situatie.

Is bijvoorbeeld je partner uit je leven verdwenen en staat alles op zijn kop, ja, dan is eenzaamheid helaas ook een onderdeel van je leven. Tijdelijk, waarschijnlijk, maar toch…

Afleiding is soms prima

Afleiding zoeken is dan even misschien wel het beste. Er zijn mensen die vinden dat je ‘er helemaal doorhéén moet’.  Als het ware moet zwelgen in je verdriet, omdat je er sterker uit zou komen. Als jij dat ook vindt, laat je dan door niemand weerhouden.  

In alle andere gevallen: zorg dat je momenten hebt om tot jezelf te komen, maar zorg ook dat je mensen hebt om je verdriet mee te delen. Heb je die niet, en is dat nu precies het probleem, bel dan gerust met de telefonische hulplijn van Sensoor. Deze mensen zitten er dag en nacht voor je om je erdoorheen te helpen.

Negeer het signaal niet

Maak er echter geen gewoonte van. Eenzaamheid is een signaal dat jou duidelijk maakt dat jouw verbondenheid met anderen niet voldoende is. Dat los je niet op door te praten met een vreemde, hoe aardig die ook is. Je zult op zoek moeten naar anderen, naar mensen die in jouw leven (weer) een rol gaan spelen waar jij gelukkig van wordt. Lukt het je niet alleen, zoek dan hulp van een goed opgeleide deskundige.

Afleiding of oplossing

Eenzaamheid is te lastig en te gevaarlijk voor je gezondheid om over te laten aan leken, hoe goed hun bedoelingen ook zijn. Zoek dus serieuze hulp. Samen met andere ‘eenzamen’ bij elkaar komen is geen oplossing! Je kunt de situatie zelfs verslechteren. Niet doen, dus.

Heb je al langer last van eenzaamheid, vergis je dan niet. Eenzaamheid verandert je. Je wordt wat banger, achterdochtiger, wantrouwiger. De kans dat je iemand genoeg vertrouwt om je te helpen wordt met de tijd kleiner. Laat eenzaamheid je niet klein krijgen en vraag hulp.