Eenzaamheid Informatie Centrum bibliotheek kenniscentrum by Misticartdesign via Pixabay

Hulp die echt werkt bij eenzaamheid, daar is enorme behoefte aan.
Goede hulp is gebaseerd op kennis van zaken. Kennis van eenzaamheid enerzijds en kennis van wat een ‘eenzaam brein’ nodig heeft anderzijds.

Het Eenzaamheid Informatie Centrum wil daar een bijdrage aan leveren.
Expertise rond het onderwerp eenzaamheid is hier volop te vinden.
Niet alleen op deze site, ook via de aangesloten netwerkpartners.

Waar vind je betrouwbare informatie over eenzaamheid?

Wetenschappelijk onderzoek is de meest betrouwbare bron. Maar het is niet altijd eenvoudig om de juiste bronnen te vinden in de onmetelijke berg publicaties die jaarlijks wereldwijd verschijnt. Wat in de media verschijnt is vaak een herkauwen van eenmaal op internet gedeelde opvattingen. Die laten zich niet altijd onderbouwen. Vaak ook wordt gewerkt met gegevens van tientallen jaren oud, terwijl de wetenschap zich de afgelopen jaren sneller en sneller lijkt te ontwikkelen.

Voorbeeld: sociale en emotionele eenzaamheid

Dit onderscheid is voor het eerst gemaakt door Robert Weiss. Later onderzoek leek te bevestigen dat er inderdaad een tweedeling is tussen social en emotionele eenzaamheid. Inmiddels is echter in kringen van wetenschappers dit concept losgelaten. Niet alleen omdat er geen twee, maar drie soorten behoeften bleken te bestaan, zoals goed werd beschreven door de Amerikaanse psychologen Wendi Gardner en Marilynn Brewer[1], die overigens weer teruggrepen op werk van eerdere auteurs. Zij ontdekten dat mensen op drie manieren met elkaar verbonden zijn en dat je daarvoor globaal drie ‘soorten zelf’ hebt. Elk deel van jezelf speelt een andere rol in verschillende situaties.

Het indelen van eenzaamheid in soorten mag dan een mooie academische uitdaging vormen, het is voor hulpverleners niet zo vreselijk relevant. Het is bij het aanpakken van eenzaamheid namelijk altijd zaak om je behoeften in kaart te brengen, zodat je kunt gaan werken aan het vervullen van die behoeften. Dat is iets wat geen hulpverlener voor je kan doen, dat is een taak van zelfonderzoek. Kortom, er zijn modes in wetenschappelijke opvattingen, er zijn rondzingende meningen en ideeën te over. Je oriënteren bij de bron is altijd het verstandigste. Dat kan via deze site.

Externe bronnen

Gebruik een van de opties hieronder om te  zoeken naar wetenschappelijk onderzoek:

Nederlandstalig wetenschappelijk onderzoek via Google Scholar

Engelstalig wetenschappelijk onderzoek via Google Scholar

Engelstalig onderzoek van 2000 tot 2020 via Academic search

Nederlandstalig onderzoek van 2000 tot 2020 via Academic Search

In Nederland vind je veel data prachtig gepresenteerd op de site van het RIVM

Faktor5 leidt professionals op om effectief te helpen bij eenzaamheid.

Zoek in deze website

Deze website bevat een schat aan informatie die geschreven is met gebruikmaking van wetenschappelijke bronnen. Gebruik het zoekvak bovenaan de pagina om op een specifiek onderwerp te zoeken binnen deze website.

[1] Brewer, M. B., & Gardner, W. (1996). Who is this ‘We’? Levels of collective identity and self representations. Journal of Personality and Social Psychology, 71(1), 83–93.