Wat hebben patronen met een goed gevoel te maken?

Patronen geven ons veiligheid, voorspelbaarheid en vertrouwdheid en dat geeft ons een goed gevoel.

Eenzaamheid patronen Beeld Michael Gaida via Pixabay
Beeld Michael Gaida via Pixabay

Wat een prachtige patronen zie je op deze foto hè? Hoewel, patronen? Het is meer een chaos. Omdat we er te dicht bij staan zie je het patroon niet. Dat is jammer, want wij mensen willen graag ergens een patroon in ontdekken. Ook in ons dagelijks leven hebben we patronen nodig. Ze geven ons veiligheid, voorspelbaarheid en vertrouwdheid en dat geeft ons dan weer een goed gevoel.

Waarom hebben een scheiding en een wegomlegging met elkaar te maken?

In beide gevallen worden je vaste patronen verstoord. Je vertrouwde omgeving raakt verstoord, je moet zoeken naar nieuwe wegen. Als de patronen in je lijf of je leven verstoord raken moet er herstel plaats vinden. Je hersens en/of lijf doen dat meestal zelf wel. Als de patronen in je leven verstoord raken, kun je je even heel eenzaam voelen, dat is heel normaal. Meestal los je dat zelf wel weer op, vind je de weg wel weer.

Ook eenzaamheid kan een patroon worden

Soms lukt het je niet om een andere weg in te slaan. Als eenzaamheid (te) lang duurt, verandert er iets in je hersenstructuur, dat heeft te maken met de permanente stress waarin je dan verkeert. Dan helpt een pilletje of wat afleiding niet. Een Specialist eenzaamheid kan je wel helpen weer nieuwe patronen te vormen.

Marijke Coert

Individueel coach en Specialist eenzaamheid

Jeannette Rijks

Jeannette Rijks

Jeannette Rijks is pionier in de aanpak van eenzaamheid. Zij ontwikkelde een zeer succesvolle methodiek voor de aanpak van langdurige eenzaamheid, die op TV te zien is geweest. Ook schreef zij boeken over eenzaamheid en maakte zij de online eenzaamheidstest waarmee iedereen anoniem de eigen eenzaamheid kan meten. Met haar trainingsbedrijf, Faktor5, verzorgt zij deskundigheidsbevordering voor professionals. Want, zoals ze zelf zegt:’het kan wél!’.

Sponsored content