Eenzaamheid

Eenzaamheid, iedereen weet wat het is, maar het is voor iedereen anders. Niet iedereen weet hoe je ermee om moet gaan of of je er überhaupt last van hebt. Wat is eenzaamheid dan? En wat kun je er aan doen? Hoe pak je iets aan wat voor iedereen anders is?

Aan eenzaamheid moet je wat doen

Wat is eenzaamheid?

Wat is eenzaamheid? Eenzaamheid is je niet verbonden voelen. Het missen van een hechte, emotionele band met anderen. Het ontbreken van voldoende contact met andere mensen. Hoewel wij spreken van meer dan 14 soorten eenzaamheid, spreekt men van drie (3) soorten eenzaamheid; emotionele, sociale en existentiële eenzaamheid.

Emotionele eenzaamheid

Emotionele eenzaamheid ontstaat wanneer je emotionele verbinding mist met dierbaren. Men ervaart vaak gevoelens van leegte en verdriet. Vaak kan men hun verhaal niet kwijt bij hun partner, vrienden of collega’s of vindt men het lastig zichzelf te zijn bij anderen. Je hoeft dus niet altijd fysiek eenzaam te zijn om je eenzaam te voelen.

Sociale eenzaamheid

Het missen van (een) sociale band(en), met name met mensen waar je je mee identificeert. Dat is sociale eenzaamheid. Vaak heeft men het gevoel dat er een gemis is aan vrienden of het gevoel dat men anders is dan anderen. Er ontstaat de neiging om je sociaal terug te trekken. Hierdoor sta je nóg minder in contact met anderen.

Existentiële eenzaamheid

Je voelt je verloren, je mist een doel in het leven en weet niet waarom jouw leven er toe doet. Het gemis van een bestemming. Existentiële eenzaamheid gaat over zingeving, het ‘waarom leef ik ?’. Bij existentiële eenzaamheid ervaar je vaak gebrek aan houvast of ben je op zoek naar betekenis van het leven. Je kunt super sociaal zijn, een hechte band hebben met familie en vrienden en je toch eenzaam voelen in de wereld.

Nieuwsgierig hoe jij er voor staat? Doe de Eenzaamheidstest

Herken jij jezelf in een van de vormen van eenzaamheid? Of ben je gewoon nieuwsgierig hoe jij er voor staat? Doe snel de eenzaamheidstest en leer binnen 10 minuten meer.

F.A.Q. – Alles over Eenzaamheid

Eenzaamheid is een complex onderwerp, om jou zo veel mogelijk te helpen hebben we een aantal veelvoorkomende vragen beantwoord.

Hoewel er geen pasklare antwoorden zijn, is er altijd wat te doen aan eenzaamheid. Om te kijken wat iemand nodig heeft om de eenzaamheid aan te pakken wordt er altijd gekeken naar de oorzaak, de gevolgen en de persoon. Kortom, eenzaamheid is aan te pakken.

Iedereen is anders en reageert anders op eenzaamheid; maar dat je reageert is een feit. Er zijn vele symptomen die onder te categoriseren zijn in lichamelijke signalen, psychische signalen, sociale signalen en gedragsmatige signalen. Enkele voorbeelden zijn;

  • Lichamelijke signalen: Vermoeidheid, hoofdpijn, slaapproblemen
  • Psychische signalen: Negatief zelfbeeld, onrust, concentratieproblemen
  • Sociale signalen: Weinig sociale contacten, weinig/geen hobbies
  • Gedragsmatige signalen: Sociale onhandigheid, vermijdingsgedrag, verslechterde zelfzorg

Hoewel er talloze oorzaken kunnen zijn die het gevoel van eenzaamheid oproepen, kunnen we deze wel categoriseren. Er zijn in principe 3 categorieën; individuele oorzaken, veranderingen in het sociale netwerk en maatschappelijke oorzaken. Om de oorzaak van jouw eenzaamheid te ontdekken is het altijd raadzaam om het gesprek aan te gaan.

Er zijn nogal wat gevolgen van langdurige eenzaamheid; het gaat hier zowel om fysieke gevolgen als om gevolgen voor je functioneren

Cursus Creatief Leven

De cursus creatief leven leert je creatief te leven, het is geen knutselclub. Het is ook geen club om andere mensen te leren kennen, hoewel dat vaak wel een leuke bijkomstigheid is. Het is juist bedoeld om je te leren hoe je andere mensen leert kennen die bij jou passen, en waar je die kunt vinden.

Jeannette Rijks

Jeannette Rijks

Jeannette Rijks is pionier in de aanpak van eenzaamheid. Zij ontwikkelde een zeer succesvolle methodiek voor de aanpak van langdurige eenzaamheid, die op TV te zien is geweest. Ook schreef zij boeken over eenzaamheid en maakte zij de online eenzaamheidstest waarmee iedereen anoniem de eigen eenzaamheid kan meten. Met haar trainingsbedrijf, Faktor5, verzorgt zij deskundigheidsbevordering voor professionals. Want, zoals ze zelf zegt:’het kan wél!’.

In dit artikel

Sponsored content