Cursus Creatief Leven

Een cursus tegen eenzaamheid? Zeker wel.

Dit is waarom een cursus tegen eenzaamheid een goed idee is.

Cursus Creatief Leven – hoezo creatief?

Creatief staat hier voor: zelf je leven vorm geven. Als je weet wat je wilt, met wie je dat wilt doen en hoe je dat voor elkaar kunt krijgen, geef jij op een creatieve manier richting aan je leven. Dan is je eenzaamheid verdwenen. Dat leren we helaas niet op school. De meeste mensen leren het niet van hun ouders. Veel mensen leren het nooit. Die gaan door het leven zonder ooit te ontdekken wat er mogelijk is. Jij misschien wel.

De cursus creatief leven leert je creatief te leven, het is geen knutselclub. Het is ook geen club om andere mensen te leren kennen, hoewel dat vaak wel een leuke bijkomstigheid is. Het is juist bedoeld om je te leren hoe je andere mensen leert kennen die bij jou passen, en waar je die kunt vinden.

Cursus Creatief Leven – waar kun je die doen?

De cursus Creatief Leven wordt uitgevoerd door vrijgevestigde specialisten eenzaamheid. Je vindt ze op steeds meer plaatsen in Nederland.

In een groeiend aantal gemeenten wordt de cursus Creatief Leven aangeboden, door gemeenten en welzijnsorganisaties en door vrijgevestigde specialisten. Informeer bij jouw gemeente of jij je al kunt inschrijven. Onderaan deze pagina zie je een lijst met plaatsen waar Creatief Leven wordt aangeboden. 

Eenzaamheid, hoe kom je ervan af?

Wie zich te vaak eenzaam voelt weet: daar zou je wel van af willen. Maar ja, eenzaamheid los je niet op door alleen maar ‘onder de mensen’ te komen. Of lid te worden van een club. Zeker niet als je al langer last hebt van eenzaamheid.  Je voelt je dan niet zo fantastisch, daarom is nieuwe vrienden maken niet makkelijk. En dat is zacht uitgedrukt.

Het is bij eenzaamheid vaak nodig om iets te doen aan je zelfvertrouwen en je uitstraling. Dat gebeurt in deze cursus door allerlei kleine opdrachten die je zintuigen activeren, door oefeningen die je op een andere manier doen denken over jezelf en anderen, waardoor je mentaal een oppepper krijgt. Daarna ga je leren wat je kunt doen om je lekkerder te voelen en te bepalen met wie je wilt omgaan in je leven.

Acht weken een les van 2,5 uur

Het programma Creatief leven is een serieuze, maar vrolijke cursus voor wie zich te lang eenzaam voelt. Het bestaat uit acht lessen van elk 2 1/2 uur. Elke keer geeft dat nieuwe inzichten en opdrachten, waarmee je direct aan de slag kunt. Je maakt een inventarisatie van wie je eigenlijk bent, zoals je dat waarschijnlijk nog nooit hebt gedaan.

Je gaat steeds verder met het in kaart brengen van jezelf, je wereld en je toekomst. Zo bouw je aan zelfkennis. En of je nu jong bent of oud, dat versterkt je zelfvertrouwen. Je zult merken dat het oplossen van eenzaamheid steeds makkelijker wordt. Zo leer je niet alleen voor nu, maar ook voor later in je leven hoe je slim met eenzaamheid omgaat. Zodat het je leven verrijkt.

Verschil al na een paar weken

Als dat zelfvertrouwen er is, zul je ervaren dat het makkelijk is om met de mensen om te gaan waarvan je weet dat ze bij jou passen. Mensen met wie jij bovendien een deel van jouw leven wilt delen. Tijdens de cursus zet je al stappen in de goede richting.

Vrijwel iedereen die de cursus heeft gedaan (en dat zijn er heel veel), vertelt dat binnen een paar weken een verschil te merken is. En dat anderen dat opmerken. De cursus Creatief Leven is dus misschien ook wel iets voor jou.

Waar dan?

Op allerlei plaatsen in Nederland wordt de cursus als groepscursus aangeboden. Vraag ernaar in je gemeente, bij het WMO loket of bij de welzijnsorganisaties, of zij het in hun programma hebben. Er zijn vrijgevestigde specialisten eenzaamheid die particulier deze cursus aanbieden, hetzij in een groep, hetzij individueel.

Creatief Leven is ontwikkeld om in een groep te geven. Dat is niet voor niets. Zo ervaar je dat ook anderen, mensen zoals jij, iets aan hun situatie willen doen. Dat stimuleert. Er zijn meer voordelen aan het volgen van een groepscursus. Niet in de laatste plaats is dat de begeleiding door een specialist eenzaamheid. Zo iemand is opgeleid om specifiek bij eenzaamheid te kunnen helpen en adviseren. Ook leren mensen nu eenmaal beter in gezelschap van anderen. Door de kleine groepsgrootte krijgt iedereen individuele aandacht.

Is er geen cursus in jouw omgeving, kijk dan eens of individuele begeleiding bij jou past. Een specialist eenzaamheid kan jou live of op afstand heel goed helpen. Niet iedereen wil of kan een groepscursus volgen. Daarom is er ook de online cursus. Die volg je door je op te geven, waarna je acht weken lang elke week een nieuwe les krijgt. Je logt in om de lessen te volgen en doet thuis de opdrachten. Het vraagt wat van je in doorzettingsvermogen, maar als je de cursus helemaal doet is het resultaat even goed.

cursus creatief leven

Wil je meer weten over de resultaten en achtergrond van deze cursus, kijk dan hier.

Erkende methodiek

15 december 2022 werd in Den Haag feestelijk gevierd dat de interventie Creatief Leven door de erkenningscommissie ‘Maatschappelijke ondersteuning, participatie en veiligheid’ is beoordeeld en als “Goed onderbouwd” erkend. 

Creatief Leven is ontwikkeld door Jeannette Rijks. Doel van de cursus is het verminderen en hanteren van eenzaamheid. De cursus brengt je in de eerste plaats in contact met jezelf. Het helpt kijken naar je eigen wensen en mogelijkheden, waardoor je zelfbeeld positiever wordt. Je leert nieuwe relaties aan te gaan, bestaande relaties te onderhouden en om te gaan met het verlies van contacten.

Erkenningscommissie

De erkenningscommissie is enthousiast over de interventie Creatief Leven. Zij vinden het een zeer relevante, mooi afgebakende en laagdrempelige interventie. De onderbouwing is sterk. “De commissie is vol lof over de onderbouwing van de interventie, ‘een juweeltje’.

Het uitgangspunt van positieve psychologie/gezondheid wordt sterk aangezet. De interventie is ook goed uitgewerkt en gedocumenteerd. Creatief Leven is eenvoudig uit te voeren en in te zetten als interventie voor een omvangrijk maatschappelijk probleem. Je kunt rustig stellen dat de cursus Creatief Leven waar voor je geld biedt.

Plaatsen waar je de cursus kunt volgen

Almere

Oudenbosch

Oegstgeest

Dordrecht

Veldhoven

Roosendaal

IJsselstein

Lansingerland

Groningen

Lelystad

Heemstede

Utrecht

StedeBroec

Barendrecht

Kapelle

Woerden

Katwijk

Utrecht

Cursus Creatief Leven – waar? Andere mogelijkheden

De meeste cursussen worden georganiseerd door het lokale welzijnswerk binnen gemeenten. Maar je vraagt je misschien af ‘die cursus creatief leven waar kan ik die als particulier volgen?’ Overal in Nederland zijn goed opgeleide Specialisten Eenzaamheid die jou kunnen helpen van eenzaamheid af te komen. Met zo’n cursus of individueel. Je kunt gewoon contact opnemen en vragen wat ze jou te bieden hebben. Je vindt ze hier.

Uit de officiële interventiebeschrijving:

"De interventie Creatief Leven is een cursus voor jongeren en volwassenen die zich eenzaam voelen. Een cursus waarin je leert op een nieuwe, creatieve manier vorm te geven aan je leven: je leeft creatief. Tijdens acht wekelijkse bijeenkomsten gaan deelnemers onder deskundige begeleiding aan de slag met oefeningen om in een individueel traject gevoelens van eenzaamheid te verminderen. Ook leren ze hoe ze in de toekomst zelf kunnen omgaan met gevoelens van eenzaamheid. De interventie is dan ook een individuele aanpak, in groepsverband uitgevoerd."

Mede dankzij een subsidie van ZonMw was het mogelijk de cursus te laten beoordelen. 
Logo ZonMw
Jeannette Rijks

Jeannette Rijks

Jeannette Rijks is pionier in de aanpak van eenzaamheid. Zij ontwikkelde een zeer succesvolle methodiek voor de aanpak van langdurige eenzaamheid, die op TV te zien is geweest. Ook schreef zij boeken over eenzaamheid en maakte zij de online eenzaamheidstest waarmee iedereen anoniem de eigen eenzaamheid kan meten. Met haar trainingsbedrijf, Faktor5, verzorgt zij deskundigheidsbevordering voor professionals. Want, zoals ze zelf zegt:’het kan wél!’.

In dit artikel

Meer over eenzaamheid?

Sponsored content