sociale eenzaamheid of sociaal isolementSociaal isolement wordt vaak verward met sociale eenzaamheid.

Hier wordt namelijk eenzaamheid als een situatie in het leven beschouwd, een situatie die te kenmerken valt door het ontbreken van een netwerk, van vrienden, van relaties, van contacten met buren en bekenden.

Er is een aanscherping nodig van de tem sociale eenzaamheid/sociaal isolement. Er is namelijk een groot verschil tussen de behoefte aan sociale contacten, die tot uitdrukking kan komen in een gevoel van eenzaamheid en het hebben van een klein net werk, of zelfs de afwezigheid van een netwerk.

De term sociale eenzaamheid wordt dan ook vaak gebruikt om uit te drukken dat iemand meer vrienden zou wensen, contacten om het dagelijks leven meer kleur te geven. Dat dan in tegenstelling tot emotionele eenzaamheid, waarbij het hebben van een partner, een diepe emotionele band het tekort is.

Anders gezegd: sociaal isolement kan gepaard gaan met gevoelens van eenzaamheid, maar dat hoeft niet. Als er sprake is van eenzaamheid, dan kan dat zowel emotionele als sociale als maatschappelijke eenzaamheid zijn.


 

Sociaal isolement kun je meten (het aantal contacten), sociale eenzaamheid geeft een bepaalde behoefte aan. Het zal duidelijk zijn dat voor deze verschillende zaken verschillende vormen van hulp nodig zijn!

Prof. Machielse heeft veel gepubliceerd over sociaal isolement. Zoek met behulp van deze pagina naar haar werk of bekijk haar eigen blog.

Anja Machielse : Onkundig en onaangepast Een theoretisch perspectief op sociaal isolement. 2006. Jan van Arkel.