Leven zonder eenzaamheid

Zelfs in een ideale wereld zou eenzaamheid af en toe de kop opsteken. Omdat eenzaamheid je waarschuwt als er iets niet ok is. Maar je hoeft er geen last van te hebben.

leven zonder eenzaamheid Arts Beeld
Mabel Amber via Pixabay

Leven zonder eenzaamheid…

… bestaat niet

Eenzaamheid is namelijk een signaal dat er iets met je relaties aan de hand is. Meer niet. Daarom kun je je in een relatie eenzaam voelen, of als je lief na het weekeind weer verdwenen is, of als je van school bent veranderd, of na de geboorte van je kindje… noem maar op. Het is goed om eenzaamheid een beetje te snappen als je er wat aan wilt doen. Want eenzaamheid kan wel degelijk een groot probleem worden, of je nu oud bent of jong, rijk of arm. Als het eenmaal langer bestaat, moet je echt hulp zoeken.

Normaal

Iedereen voelt zich wel eens eenzaam. Maar je leven hoeft echt niet in het teken te staan van eenzaam zijn. Je kunt een leven zonder blijvende eenzaamheid voor jezelf maken. Sterker nog, jij bent de enige die dat kan. Jij kunt je leven veranderen in positieve zin. Een ander kan dat niet voor je doen.  Afleiding helpt niet. Of het nu TV kijken is, of drinken, het leidt af van wat je werkelijk moet doen. Lezen helpt niet. Al lees je alle zelfhulpboeken, al ga je naar de duurste therapeut, jij moet het doen! Het is jouw leven, maak er wat van! (Maar vraag hulp aan een specialist als je er niet uitkomt)

Niet normaal

Eenzaamheid is zo gewoon, dat je in de verleiding komt om te denken dat het er nu eenmaal bij hoort. Maar dat dachten mensen vroeger ook van sterfte aan zo iets als een bevalling of een bloedvergiftiging. Nog niet zo lang gleden ging je er aan vaak dood, tot iemand bedacht dat hygiëne wel eens zou kunnen helpen. Toen vervolgens penicilline werd ontdekt veranderde de wereld ingrijpend.

Zo is het ook met eenzaamheid: voor de cornonapandemie voelde ongeveer 40% van de bevolking zich eenzaam, tijdens de isolatie maatregelen groeide dat percentage gemiddeld naar 60% met enorme uitschieters voor jongeren. Niet kunnen omgaan met eenzaamheid leidt tot enorme gezondheidsproblemen die jarenlang kunnen duren en je leven zo maar met tien jaar bekorten. Het is dus zaak te snappen wat je aan eenzaamheid kunt doen en dat dan ook te doen!

Dat klinkt allemaal wel mooi

Maar waar moet je dan beginnen? We hebben een stappenplan gemaakt. Als je dat volgt, kom je zeker waar jij wilt zijn. Het begint bij zelfkennis. En de eerste stap daarbij is: onderzoeken hoe het staat met jouw eenzaamheid. Zodat je inderdaad de juiste stappen gaat nemen. Alleen jouw geschiedenis bepaalt welke aanpak voor jou de beste is. Heb je therapie nodig, of kun je er best met een beetje begeleiding uit komen? Doe daarom eerst de uitgebreide zelftest, dan weet je waar je staat.

Stappenplan

Je kunt het stappenplan volgen dat we voor je hebben gemaakt. Toegegeven, dat valt niet mee. Je moet alles in je eentje uitzoeken. Misschien zie je dat als een uitdaging. Misschien zie er er als een berg tegenop. Goed nieuws: het meeste werk is al voor je gedaan. Alle stappen zijn uitgewerkt in een programma, waardoor jij alleen nog de uitvoering voor je rekening moet nemen. Dat het kan  wordt al jarenlang bewezen door mensen die dankzij dit programma een stuk gelukkiger zijn geworden.

Het programma Creatief Leven

is gemaakt om dat hele stappenplan systematisch door te werken. Het is een programma dat je in acht weken doorloopt. Zo hoef je niet meer in je eentje te ploeteren, maar heb je een handige stap-voor-stap handleiding. Het is onderverdeeld in acht ‘lessen’, wat het makkelijk maakt om je tijd in te delen. Elke week merk je ook al vooruitgang. Wil je het ultieme geluk ervaren? Jammer, want dat beloven we niet. Wel een leven waarin je je een stuk prettiger zult voelen en veel minder eenzaam. Lees meer over het programma Creatief Leven.

Lees alles over de bewezen werking

En mocht je besluiten dat je het liefst naar een therapeut gaat, vraag altijd of je hulpverlener is opgeleid om te helpen bij eenzaamheid. Eenzaamheid vraagt om specifieke vakkennis. Lang niet elke therapeut heeft die in huis. Vraag ernaar.

Kom op voor jezelf. 

Jeannette Rijks

Jeannette Rijks

Jeannette Rijks is pionier in de aanpak van eenzaamheid. Zij ontwikkelde een zeer succesvolle methodiek voor de aanpak van langdurige eenzaamheid, die op TV te zien is geweest. Ook schreef zij boeken over eenzaamheid en maakte zij de online eenzaamheidstest waarmee iedereen anoniem de eigen eenzaamheid kan meten. Met haar trainingsbedrijf, Faktor5, verzorgt zij deskundigheidsbevordering voor professionals. Want, zoals ze zelf zegt:’het kan wél!’.

Sponsored content