Cursus Creatief Leven

Een cursus tegen eenzaamheid? Zeker wel. Dit is waarom een cursus tegen eenzaamheid een goed idee is.

Cursus creatief leven | Eenzaamheid.info

Cursus Creatief Leven – theezakjes vouwen?

Creatief staat hier voor: zelf je leven vorm geven. Als je weet wat je wilt, met wie je dat wilt doen en hoe je dat voor elkaar kunt krijgen, geef jij op een creatieve manier richting aan je leven. Dan is je eenzaamheid verdwenen. Dat leren we helaas niet op school. De meeste mensen leren het niet van hun ouders. Veel mensen leren het nooit. Die gaan door het leven zonder ooit te ontdekken wat er mogelijk is. Jij misschien wel.

De cursus creatief leven is geen knutselclub, tenzij je werken aan je eigen leven knutselen zou willen noemen. Het is ook geen club om andere mensen te leren kennen, hoewel dat vaak wel een leuke bijkomstigheid is. Het is juist bedoeld om je te leren hoe je andere mensen leert kennen die bij jou passen, en waar je die kunt vinden.

Eenzaamheid, hoe kom je ervan af?

Wie zich te vaak eenzaam voelt weet: daar zou je wel van af willen. Maar ja, eenzaamheid los je niet op door alleen maar ‘onder de mensen’ te komen. Of lid te worden van een club. Zeker niet als je al langer last hebt van eenzaamheid.  Je voelt je dan niet zo fantastisch, daarom is nieuwe vrienden maken niet makkelijk. En dat is zacht uitgedrukt.

Het is bij eenzaamheid vaak nodig om iets te doen aan je zelfvertrouwen en je uitstraling. Dat gebeurt in deze cursus door allerlei kleine opdrachten die je zintuigen activeren, door oefeningen die je op een andere manier doen denken over jezelf en anderen, waardoor je mentaal een oppepper krijgt. Daarna ga je leren wat je kunt doen om je lekkerder te voelen en te bepalen met wie je wilt omgaan in je leven.

Acht weken een les van 2,5 uur

Het programma Creatief leven is een serieuze, maar vrolijke cursus voor wie zich te lang eenzaam voelt. Het bestaat uit acht lessen van elk 2 1/2 uur. Elke keer geeft dat nieuwe inzichten en opdrachten, waarmee je direct aan de slag kunt. Je maakt een inventarisatie van wie je eigenlijk bent, zoals je dat waarschijnlijk kog nooit hebt gedaan.

Je gaat steeds verder met het in kaart brengen van jezelf, je wereld en je toekomst. Zo bouw je aan zelfkennis. En of je nu jong bent of oud, dat versterkt je zelfvertrouwen. Je zult merken dat het oplossen van eenzaamheid steeds makkelijker wordt. Zo leer je niet alleen voor nu, maar ook voor later in je leven hoe je slim met eenzaamheid omgaat. Zodat het je leven verrijkt.

Verschil al na een paar weken

Als dat zelfvertrouwen er is, zul je ervaren dat het makkelijk is om met de mensen om te gaan waarvan je weet dat ze bij jou passen. Mensen met wie jij bovendien een deel van jouw leven wilt delen. Tijdens de cursus zet je al stappen in de goede richting.

Vrijwel iedereen die de cursus heeft gedaan (en dat zijn er heel veel), vertelt dat al binnen een paar weken een verschil te merken is. En dat anderen dat opmerken. De cursus Creatief Leven is dus misschien ook wel iets voor jou.

Waar dan?

Op allerlei plaatsen in Nederland wordt de cursus als groepscursus aangeboden. Vraag ernaar in je gemeente, bij het WMO loket of bij de welzijnsorganisaties, of zij het in hun programma hebben. Er zijn ook vrijgevestigde specialisten eenzaamheid die particulier deze cursus aanbieden, hetzij in een groep, hetzij individueel.

Creatief Leven is ontwikkeld om in een groep te geven. Er zijn zonder meer voordelen aan het volgen van een groepscursus. Niet in de laatste plaats is dat de begeleiding door een specialist eenzaamheid, die door de kleine groepsgrootte, iedereen individuele aandacht kan geven.

Maar niet iedereen wil of kan een groepscursus volgen. Daarom is er ook de online cursus. Die volg je door je op te geven, waarna je acht weken lang elke week een nieuwe les krijgt. Je logt in om de lessen te volgen en doet thuis de opdrachten. Het vraagt wat van je in doorzettingsvermogen, maar als je de cursus helemaal doet is het resultaat even goed.

cursus creatief leven

Wil je meer weten over de resultaten en achtergrond van deze cursus, kijk dan hier.

Jeannette Rijks

Jeannette Rijks

Jeannette Rijks is pionier in de aanpak van eenzaamheid. Zij ontwikkelde een zeer succesvolle methodiek voor de aanpak van langdurige eenzaamheid, die op TV te zien is geweest. Ook schreef zij boeken over eenzaamheid en maakte zij de online eenzaamheidstest waarmee iedereen anoniem de eigen eenzaamheid kan meten. Met haar trainingsbedrijf, Faktor5, verzorgt zij deskundigheidsbevordering voor professionals. Want, zoals ze zelf zegt:’het kan wél!’.

In dit artikel

Meer over eenzaamheid?

Sponsored content