Wat kan ik doen aan eenzaamheid voor mezelf?

Eenzaamheid kan je zo maar overvallen. Als er iets is gebeurd in je leven. Maar je kan er ook al jaren mee rondlopen. Wat je kunt doen hangt af van je situatie.

Wat kan ik doen aan eenzaamheid?
Beeld-Jerzy-Gorecki-via-Pixabay

Wat kan ik doen aan eenzaamheid?

Het eerste wat je je waarschijnlijk afvraagt is of het eigenlijk wel eenzaamheid is waar je last van hebt. Of is het meer burn-out, of depressie? Of misschien ben je wel gewoon een beetje uit je evenwicht door omstandigheden? Doe dan eerst de test. Het is volledig anoniem, je gegevens worden nergens bewaard en jij bent de enige die de uitslag ziet.

Wat kan ik doen aan eenzaamheid?

Laten we er even van uitgaan dat het inderdaad eenzaamheid is en dat het je eigen eenzaamheid is, waarvoor je de vraag stelt. Dan is het eerste advies: zorg dat je op de hoogte bent van wat eenzaamheid is en wat het met je doet. Dan snap je in elk geval dat je er echt wat aan moet doen. Als je zou weten wat je er aan kunt doen, zou je deze vraag niet stellen, dus laten we er maar van uit gaan dat jij het niet weet. Dat betekent dus dat je dat zou moeten leren. Als je wilt.

Want het ligt niet aan je persoonlijkheid (hoogstwaarschijnlijk niet in elk geval). Meestal wordt eenzaamheid veroorzaakt door omstandigheden in je relaties. Eenzaamheid is dan het signaal dat er iets mis is met jouw relaties, een manier om je in actie te brengen. Om er wat aan te doen. En daar gaat het vaak fout. Omdat je niet de goede actie onderneemt, of omdat je niet lang genoeg volhoudt om nieuwe vrienden te maken, of omdat… nou ja, vul maar in… en dan ontstaat het echte probleem. Want eenzaamheid op zich is geen probleem, al kan het je dwars door je ziel snijden.

Blijvende eenzaamheid

Het probleem ontstaat later. Als eenzaamheid namelijk langer duurt dan ongeveer een half jaar, of als je je als kind al erg eenzaam hebt gevoeld, dan wordt het heel lastig om er zonder hulp uit te komen. Eenzaamheid is als het ware een gewoonte geworden. Je sociale brein is al tijden te weinig actief geweest, en laat het nu afweten. Je ziet het niet meer zitten.

Als je weet dat je:

  • Sociaal niet helemaal niet goed functioneert omdat je de gezichtsuitdrukking van anderen niet goed meer kunt interpreteren
  • Minder gebruik kunt maken van je denkvermogen door hersenveranderingen
  • Iets banger en achterdochtiger bent dan je eigenlijk zou moeten zijn

… dan snap je wel dat het heel lastig gaat worden om bijvoorbeeld leuke nieuwe contacten aan te gaan. Zoals je nu bent vinden mensen je waarschijnlijk niet erg gezellig, en misschien vind je dat zelf ook wel een beetje. Doordat je wat banger bent kom je ook niet gauw in de verleiding leuke nieuwe dingen te gaan ondernemen en misschien ben je wel erg twijfelend en zie je de toekomst ook niet zo kristalhelder…

Vraag hulp

Redenen te over om niet te proberen er zelf uit te komen. Zoek alsjeblieft hulp van iemand die verstand heeft van begeleiden bij eenzaamheid. Je zult er misschien nog niet veel van gehoord hebben. Maar mensen die hulp vragen bij eenzaamheid lopen daar ook meestal niet mee te koop. Het is nog niet echt super gebruikelijk om te vertellen dat je van eenzaamheid af bent gekomen dank zij hulp van een specialist eenzaamheid.

Kijk daarom rond in de wereld van hulp bij eenzaamheid. Oriënteer je op wat er is en zoek wat bij jou past. Wees verstandig. Zoek goede hulp. Doe jezelf een plezier. Daarmee kun je voorkomen dat je toekomst heel eenzaam gaat zijn.

Picture of Jeannette Rijks

Jeannette Rijks

Jeannette Rijks is pionier in de aanpak van eenzaamheid. Zij ontwikkelde een zeer succesvolle methodiek voor de aanpak van langdurige eenzaamheid, die op TV te zien is geweest. Ook schreef zij boeken over eenzaamheid en maakte zij de online eenzaamheidstest waarmee iedereen anoniem de eigen eenzaamheid kan meten. Met haar trainingsbedrijf, Faktor5, verzorgt zij deskundigheidsbevordering voor professionals. Want, zoals ze zelf zegt:’het kan wél!’.

Sponsored content