Nooit meer eenzaam

Wie zich ooit eenzaam heeft gevoeld weet het: dat voelt ellendig. Daarom zou het fijn zijn als je nooit meer eenzaam zou zijn.

Eenzaamheid Informatie Centrum Nooit meer eenzaam - beeld Stylegan2
Beeld Stylegan2

Nooit meer eenzaam

Sommigen denken dat als je eenmaal een fijne relatie hebt, dat dan je eenzaamheid voor altijd over is. Of als je een hond of een kat neemt. Of als je kinderen krijgt. Helaas worden ze dan ooit wel een keer teleurgesteld. Als de relatie piept en kraakt in haar voegen. Of als de hond overlijdt. De kat een ander huis heeft gevonden omdat het eten daar lekkerder is.

Onontkoombaar

Het is nu eenmaal niet anders: wie relaties heeft (en die hebben we linksom of rechtsom allemaal) zal ooit een keer meemaken dat die relatie ten einde komt of in zwaar water verkeert, en dan is eenzaamheid onherroepelijk een gevolg. Maar op zich is dat niet erg. Wel vervelend en soms diep ellendig, maar niet erg. Als je snapt wat eenzaamheid is, snap je waarom je je zo voelt. En wat je moet doen om ervan af te komen.

Waarschuwingssignaal

Eenzaamheid waarschuwt je dat je moet zorgen voor je relaties. Dat je iets mist. Dat kan een geliefde zijn, een vriend, een makker, of mensen met wie je een groter doel in je leven nastreeft. Het gevoel van eenzaamheid helpt je herinneren aan het feit dat je niet alleen op de wereld bent, maar dat je wel zelf moet zorgen voor de juiste mensen in je leven. Mensen die bij jou passen waar jij op jouw beurt bij past, zodat je elkaar gelukkig maakt.

Lastig is dat het signaal er niet bij vertelt welke mensen in jouw leven passen. Dat moet je zelf uitzoeken. Het is voor iedereen anders en het kan variëren in de loop van je leven. Als je zestien bent wil je misschien een leuke vriend om van alles mee te ondernemen; ben je dertig, dan is een partner misschien eerder je wens. Nooit meer eenzaam is onzin, dat gaat niemand lukken, maar je kunt wel zorgen dat je weet wat je er aan kunt doen.

Mijn mensen

Mensen die bij jou passen, mensen waar jij je bij op je gemak voelt, mensen die belangrijk vinden wat jij belangrijk vindt, ze zijn nodig in je leven omdat je je anders totaal alleen voelt in een wereld waar zo veel vreemde mensen andere opvattingen hebben… Wat je dus nodig hebt is een manier om jouw mensen te vinden. Niet perse mensen die dezelfde hobby hebben, maar mensen die jouw waarden delen.

Hobbel

Mensen met dezelfde interesse vinden, dat is niet zo moeilijk, want daarvoor hebben we verenigingen opgericht. Mensen die hetzelfde leuk of interessant vinden, die zie je daar bij elkaar. Maar mensen die hetzelfde belangrijk vinden, dat is een ander verhaal. Toch is dat juist een heel goede manier om te selecteren wie je graag in je leven als vriend wilt hebben: wat we waardevol vinden schept een sterkere band dan wat we leuk vinden. Het is niet altijd eenvoudig om ze te vinden, maar het is de moeite waard.

Zelfkennis

Om mensen te vinden die bij jou passen moet je dus ook de nodige zelfkennis hebben. Want weet jij wel precies wat jij heel belangrijk vindt in het leven? Heb je dat op een rij? Dit is precies wat je kunt bereiken met een cursus persoonlijke ontwikkeling, van welke soort dan ook. Pas als je weet hoe je zelf in elkaar zit, kun je op zoek naar mensen die bij jou passen.

Nog een hobbel

Mensen vinden die bij je passen is heel belangrijk om je eenzaamheid op te lossen, maar dat werkt alleen als je je nog niet, of nog niet zo lang eenzaam voelt. Eenzaamheid doet nare dingen met je brein, waardoor je minder goed in staat bent om met mensen om te gaan. Het maakt ook dat je niet goed toegerust bent om zo’n algemene cursus voor persoonlijke ontwikkeling te volgen.

Onderschat niet wat eenzaamheid met je doet. Als je langer last hebt van eenzaamheid is het bijna niet te doen om er zelf, zonder hulp uit te komen. Dat komt omdat alles in je erop gericht is om vast te houden aan wat je kent: lekker vertrouwd, maar wel eenzaam. Een speciale cursus die daarvoor gemaakt is, met een deskundige begeleiding is dan echt geen overbodige luxe.

Het moet spontaan gaan…

Een van de meest overgewaardeerde dingen is spontaniteit. Je denkt misschien dat mensen elkaar spontaan en ongedwongen ontmoeten en dat dat de fijnste ontmoetingen zijn. Nou, vergeet het maar. Als je wacht op het toeval kun je lang wachten. Het initiatief nemen is veel en veel slimmer. Als je het voortouw neemt kun je ook meteen bepalen wat je wel en wat je niet zoekt. Dat kan je jaren van je leven schelen, die je anders besteedt aan zoeken en wachten op die spontane ontmoeting en erachter komen dat ie al getrouwd was…

NBF in een klik

Nee, natuurlijk niet. Dat zou wel fijn zijn, dat je een new best friend met een muisklik kon genereren. Vrienden maken kost tijd. Neem er maar gerust een jaartje de tijd voor, onder normale omstandigheden. Ook als je gebruik maakt van een van de maatjesprojecten die er bestaan, dan nog ben je niet meteen de beste vrienden. Elkaar leren kennen vraagt tijd, en ervaringen delen kost energie, maar daar leer je elkaar wel door kennen.

Veeleisend

Uit onderzoek blijkt dat mensen die veeleisend zijn ten aanzien van hun vrienden en relaties, grotere kans hebben dat die relaties stuk lopen. Dat ligt ook wel een beetje voor de hand als je er nuchter over nadenkt, maar soms ben je je niet bewust van de hoge eisen die je zelf hebt. Dat geldt niet alleen ten aanzien van de emotionele eisen (ik wil dat mijn partner er altijd voor me is…), maar ook ten aanzien van andere zaken. Zeker als je je leven in materieel opzicht goed voor elkaar hebt, kan het lastig zijn je te realiseren dat een relatie belangrijker is dan je spullen, en dat inleveren erbij hoort.

Sneller…

Daten of gebruik maken van een service die mensen koppelt, prima! Als je bedenkt wat dat aan energie scheelt: Je hoeft niet op de bonnefooi lid te worden van een club, om dan langzamerhand te ontdekken wie de leden zijn; je hoeft je niet steeds af te vragen of die ander wel tijd of zin heeft om iets met jou te ondernemen, je selecteert vooraf op beschikbaarheid en op wat je belangrijk vindt in het leven… wat wil je nog meer!

Of het nu gaat om het vinden van een levenspartner of van een vriend om mee te gaan sporten, maak gebruik van de enorme hoeveelheid mogelijkheden die er zijn. Zie je daar als een berg tegenop, dan kan het zijn dat jij al leeft met een eenzaam brein. Dan moet je in actie komen, hulp vragen en je leven de goede kant opsturen. Het is aan jou! Begin met de test, dan weet je waar je staat. Nooit meer eenzaam is een illusie, maar je kunt wel van alles doen om er geen last meer van te hebben.

Kom op voor jezelf!

Jeannette Rijks

Jeannette Rijks

Jeannette Rijks is pionier in de aanpak van eenzaamheid. Zij ontwikkelde een zeer succesvolle methodiek voor de aanpak van langdurige eenzaamheid, die op TV te zien is geweest. Ook schreef zij boeken over eenzaamheid en maakte zij de online eenzaamheidstest waarmee iedereen anoniem de eigen eenzaamheid kan meten. Met haar trainingsbedrijf, Faktor5, verzorgt zij deskundigheidsbevordering voor professionals. Want, zoals ze zelf zegt:’het kan wél!’.

Sponsored content