Therapie bij eenzaamheid

Soms is begeleiding in de vorm van coaching, een cursus of counseling niet genoeg om eenzaamheid kwijt te raken. Dan denk je aan therapie.

Eenzaamheid en therapie
Beeld StyleGAN2

Therapie… als er meer nodig is

Eenzaamheid is in principe geen zwaar geestelijk probleem. Het is een signaal dat er wat moet gebeuren met je relaties, dat is alles. Ieder mens heeft ermee te maken, de een meer dan de ander. Ieder mens moet manieren vinden om je te verbinden met anderen, omdat mensen alleen in verbondenheid met anderen gezond kunne functioneren. Lang niet iedereen vindt dat fijn. Allerlei oorzaken kunnen een rol spelen als het verbinden niet lekker gaat. Vaak kan een korte begeleiding, bijvoorbeeld met oplossingsgerichte coaching prachtige resultaten geven. Een cursus speciaal om te leren omgaan met eenzaamheid, kan ook verrassend snel helpen. Maar niet altijd is dat genoeg.

Soms is begeleiding in de vorm van coaching, een cursus of counseling niet genoeg. Dat kan bijvoorbeeld het geval zijn als jouw eenzaamheid door een trauma uit je jeugd is ontstaan. Dan is een programma om je te helpen dingen te veranderen wel heel goed, en zelfs ook nodig, maar niet genoeg. De onderliggende oorzaak moet dan ook worden aangepakt. Afhankelijk van jouw eigen voorkeur kun je dan kiezen voor een therapievorm die bij je past. Bijvoorbeeld therapie die meer gericht is op het lichaam, of meer op het verstand.

De aanpak van eenzaamheid is zeer persoonlijk. Anders gezegd: het is maatwerk. Wat voor de een fantastisch is, kan de ander juist in de ellende brengen. Eenzaamheid is zo’n onderbelicht probleem, dat het zelfs niet is opgenomen als een op zichzelf staand fenomeen in de opleiding van psychologen en psychiaters. Vaak is eenzaamheid eenvoudig op te lossen, al weet degene die ermee worstelt dat niet. Goede hulp is wel zinvol.

Welke therapie werkt?

CGT

Tot nu toe is wetenschappelijk aangetoond dat cognitieve gedragstherapie werkzaam kan zijn bij eenzaamheid. Daarbij is overigens het contact tussen jou en je therapeut van doorslaggevend belang. Het is daarbij natuurlijk niet de bedoeling dat je therapeut voor jou de oplossing van je eenzaamheid wordt. De therapeut moet jou leren hoe je zelf je leven vormgeeft. Vraag ook bij een ‘officiële’ therapeut altijd waar deze is opgeleid om eenzaamheid te helpen aanpakken, en of zij of hij het wel in de opleiding heeft gehad.

EMDR

Voor het oplossen van vroeg trauma is EMDR een aangetoond werkzame aanpak. Het is snel, je hoeft niet je hele oude ellende opnieuw door te maken, en als je de remmende herinnering hebt opgeruimd kun je vlot van start met een programma dat jou werkelijk helpt van die eenzaamheid af te komen. Zorg wel dat je een therapeut vindt die niet met je in je geschiedenis gaat zitten roeren. Het is niet nodig en kan je de put in werken. Sommige therapeuten vinden het fijn om een aantal sessies te besteden aan jou te leren kennen, maar een goede EMDR therapeut doet dat niet.

Hypnotherapie

Soms is hypnotherapie een goede aanpak. Het kan dingen naar boven brengen die jou hinderen, terwijl je er je niet van bewust was. Dat kan een rol spelen als je merkt dat je probeert dingen te veranderen, maar het lukt je maar steeds niet. Ook als je helemaal geen geen herinneringen hebt aan je jeugd, kan deze vorm van therapie een goede keus zijn. Je moet je prettig voelen bij het idee van hypnotherapie, dan kan het helpend zijn. Zoek je een hypnotherapeut, vind die dan via de Vereniging van Hypnotherapeuten in Nederland.

Lichaamsgerichte therapie

Lichaamsgericht therapie is bijvoorbeeld haptotherapie, ademwerk of acupunctuur. Je lichaam is de plaats waar al je emoties zich afspelen, je lichaam is een land vol herinneringen. Een lichaamsgerichte aanpak kan een heel goede maner zijn om ‘oud zeer’ op te ruimen. Helaas vinden veel mensen die last hebben van langdurige eenzaamheid het niet erg prettig om aangeraakt te worden. Het is een van de gevolgen van eenzaamheid.

Doe wat bij je past

Denk niet te snel dat je therapie nodig hebt, vaak kun je met kleine stapjes grote resultaten halen. Als je maar weet welke stapjes dat zijn… Therapie kan oud zeer opruimen, maar het leert je meestal niet omgaan met relaties en dus met eenzaamheid. Dat zul je dus apart moeten doen. Daar is de cursus Creatief Leven dan weer voor. Kijk bij het stappenplan om zelf aan de slag te gaan. Maar als je echt hulp nodig hebt, aarzel dan niet en kom op voor jezelf.

Tot slot

Eenzaamheid, het lijkt zo voor de hand te liggen dat mensen die er last van hebben baat zouden hebben bij aandacht. Bij omgang met anderen. Bij ergens bij betrokken worden. Bij het doen van vrijwilligerswerk. Eenzaamheid, omdat we het allemaal kennen denken we dat we het allelmaal wel weten. Maar niets is minder waar. De aanpak van eenzaamheid vraagt om deskundigheid.

Zoek goede hulp.

Picture of Jeannette Rijks

Jeannette Rijks

Jeannette Rijks is pionier in de aanpak van eenzaamheid. Zij ontwikkelde een zeer succesvolle methodiek voor de aanpak van langdurige eenzaamheid, die op TV te zien is geweest. Ook schreef zij boeken over eenzaamheid en maakte zij de online eenzaamheidstest waarmee iedereen anoniem de eigen eenzaamheid kan meten. Met haar trainingsbedrijf, Faktor5, verzorgt zij deskundigheidsbevordering voor professionals. Want, zoals ze zelf zegt:’het kan wél!’.

Sponsored content