Wat is EMDR

Eye Movement Desensitization and Reprocessing, kortweg EMDR, is een vorm van therapie die gericht is op het laten uitdoven van te heftige emoties ontstaan als gevolg van traumatische ervaringen. EMDR bestaat sinds het begin van de jaren negentig en is een van de weinige bewezen effectieve therapieën bij posttraumatisch stressstoornis (PTSS).

Eye Movement desensitization betekent: ongevoelig maken door oogbewegingen. De therapeut laat je terugdenken aan de gebeurtenis of aan de emoties die gepaard gingen met de gebeurtenis en tegelijkertijd moet je de beweging van de vingers van de therapeut volgen. Die gaan voor je gezicht heen en weer, zodat je ogen naar links en rechts gaan.

Hoewel de therapie “Eye movement”noemt, is inmiddels gebleken dat het niet noodzakelijk is oogbewegingen te maken. Met afwisselend links- en rechts-klinkende geluiden is de therapie ook werkzaam. De term Reprocessing staat voor het opnieuw opslaan van de gebeurtenis in je geheugen, maar dan zonder het trauma.

Er zijn diverse theorieën over de werking van EMDR, maar eigenlijk weet niemand precies hoe de werking tot stand komt. Vage verhalen over de hypothalamus en de amygdala klinken aardig, maar zijn nergens bewezen. Wat wel bewezen is, is de werking van deze aanpak. Voor mensen met eenzaamheid door een trauma uit de vroege jeugd, zelfs als de herinnering daaraan niet meer aanwezig is, is het een aangewezen therapie. Wie een geschiedenis heeft van couveuse-opname of operatie in de eerste levensjaren, en al het hele leven last heeft van eenzaamheid, is een EMDR behandeling naast een hulpprogramma een goed idee.

Picture of Jeannette Rijks

Jeannette Rijks

Jeannette Rijks is pionier in de aanpak van eenzaamheid. Zij ontwikkelde een zeer succesvolle methodiek voor de aanpak van langdurige eenzaamheid, die op TV te zien is geweest. Ook schreef zij boeken over eenzaamheid en maakte zij de online eenzaamheidstest waarmee iedereen anoniem de eigen eenzaamheid kan meten. Met haar trainingsbedrijf, Faktor5, verzorgt zij deskundigheidsbevordering voor professionals. Want, zoals ze zelf zegt:’het kan wél!’.

Sponsored content