Eenzaamheidsvirus?
Ja, eenzaamheid is besmettelijk. Net als overigens andere emoties. Maar omdat eenzaamheid voorkomt bij 40% van de bevolking lopen we elke dag kans het over te nemen van een ander.
Wie verspreidt het dan?
Niet die ‘eenzame oudjes‘. Die heten nou juist zo omdat er (bijna) niemand op bezoek komt. Nee, je neemt het over van je buurman, je klasgenoot, die sportinstructeur, de kassajuffrouw, je ouders. En je had geen idee. Zij waarschijnlijk ook niet.
Wat is er aan de hand?
Eenzaamheid ontstaat als je patroon van relaties wordt verstoord. Als je voor het eerst naar een nieuwe baan gaat, als je je lief verliest, als je een kind krijgt, als je als baby voor het eerst alleen wordt gelaten, als je met zijn allen binnen moet blijven omdat er een pandemie rondwaart. Nu dus.
Dat is net als andere ellende: sommige dingen gaan met de tijd over, bij andere hebben we wat hulp nodig. Een dreun op je vinger bij het timmeren gaat meestal vanzelf over. Bij een gebroken been heb je een dokter nodig. En de ene mens is de andere niet. Zo is het ook met eenzaamheid. De ene eenzaamheid is de andere niet.
Medicijn
Als we dat ‘eenzaamheidsvirus’ echt willen aanpakken zorgen we dat kinderen leren hoe ze relaties kunnen aangaan en goed houden. Zodat jongeren zich niet zo grenzeloos eenzaam voelen. Zodat mensen in hun verdere leven weten hoe ze goed met relaties kunnen omgaan. Zodat we geen ouderen hebben die eenzaam zitten te wachten op redding. Dat kan, echt. Maar daar moet je wel wat voor leren. Het liefst zo jong mogelijk.
Het eenzaamheidsvirus aanpakken
Eenzaamheid is een rotgevoel, daar hoeven we geen discussie over te voeren. Maar in principe is het tijdelijk. Het duurt tot je verbinding met anderen weer ok is. Meestal gebeurt dat omdat je zelf iets onderneemt. Je haalt eens een oud contact aan, je onderneemt nieuwe dingen, ontmoet nieuwe mensen en zo gaat ongemerkt de eenzaamheid over. Als jou dat, om welke reden dan ook, niet lukt, dan heb je echt een probleem. Dan is eenzaamheid iets wat blijvend is en dat is funest want blijvende eenzaamheid raakt je hersenen.
Het probleem ontstaat dus eigenlijk als je niet in staat bent zelf je leven zo in te richten dat je je niet eenzaam hoeft te voelen. Dat kan komen doordat je oud en slecht ter been bent, maar 90% van de mensen die last heeft van eenzaamheid is niet oud en slecht ter been. Die weten eenvoudigweg niet wat ze moeten doen, hoe ze hun leven moeten inrichten, om goede verbindingen te hebben met anderen. Als je dat niet kunt, dan moet je dat dus leren.
Een leerproces, geen therapie of coaching
Coaches zeggen vaak: de klant heeft de oplossing al in zich, die hoeft alleen nog maar op het goede antwoord komen. En zo proberen ze mensen te coachen die zich eenzaam voelen. In de hoop dat ze het wel zullen leren als je ze maar de juiste vragen stelt. Dat is naïef. En helaas gewoon niet juist. Want je zult dingen moeten leren. Over jezelf. Over anderen. Over het leven. Over communicatie. En je zult moeten oefenen. Net als leren lezen en schrijven gaat het niet vanzelf, maar vrijwel iedereen kan het leren.
De tragiek van langdurige eenzaamheid
Eenzaamheid die langer duurt dan een maand of zes, zeven, heeft ingrijpende gevolgen voor het brein. Zoals je na een lang verblijf in een ziekenhuisbed opnieuw moet leren lopen, zo moet je ook opnieuw leren sociaal te zijn na lange eenzaamheid. Het nare is dat je hersenen zo zijn veranderd, dat je het niet eens meer zo leuk vindt om met anderen om te gaan. Dan moet jezelf een beetje dwingen om actie te ondernemen.
Leer omgaan met relaties. Er zijn best wat online cursussen voor te vinden. Als er nou iets is wat je zelf kunt doen, dan is het zo’n cursus volgen. Ben je iemand die al langer last had van eenzaamheid, zoek dan niet langer, maar gebruik de enige online cursus die speciaal is gemaakt voor mensen die zich al langer eenzaam voelen: Creatief Leven. Sinds 2005 kun je die volgen, duizenden mensen gingen jou al voor!
Lees er meer over en doe het nu meteen. Want als er één manier is om ‘het eenzaamheidsvirus’ te verslaan, dan is het: begin bij jezelf. Succes!
Maar wat je ook doet, kom op voor jezelf!