Je eenzaam voelen (achtergrondinformatie)

Je eenzaam voelen is niet hetzelfde als alleen zijn. Je kunt je eenzaam voelen in gezelschap of in je eentje. Alleen zijn kan heerlijk zijn; je eenzaam voelen is dat nooit.

Eenzaamheid Informatie Centrum  Ik voel me eenzaam beeld Free Photos via Pixabay
Beeld Free Photos via Pixabay

Je eenzaam voelen is naar

Eenzaamheid voelt verdrietig. Of je nu jong bent of oud. Je voelt je leeg en moederziel alleen. Iedereen weet hoe eenzaamheid voelt. Hoewel het verdrietig voelt, is eenzaamheid op zich geen probleem. Het is belangrijk dat je dat weet. Lees hier wat eenzaamheid precies is.

Eenzaamheid wordt pas een probleem als je het niet kunt oplossen. Omdat je niet weet hoe, of omdat je het lef niet hebt om te doen wat je moet doen, of omdat je in een situatie zit die het lastig of onmogelijk maakt er wat aan te doen, omdat je mensen niet (meer) vertrouwt, of om wat voor reden dan ook… en dan wordt het een serieus probleem.

Langdurig probleem

Als eenzaamheid te lang duurt, en denk dan aan meer dan een half jaar, dan kom je in de gevarenzone. Dan verandert er namelijk van alles in je lichaam en in je brein als gevolg van die eenzaamheid. En die gevolgen maken het weer lastig om er wat aan te doen. Zo zit je voor je het weet ineen vicieuze cirkel. Chronische eenzaamheid moet je serieus nemen, ook als je jong bent.

Wat het met je doet, waarom je er zo’n last van hebt en wat je kunt doen om ervan af te komen is voor miljoenen een grote vraag. Daar wil deze website verandering in brengen.

Helderheid

Eenzaamheid is een loodzwaar onderwerp. Gelukkig kun je er af en toe best met een beetje lichtheid over praten. Dat is nodig om ermee te kunnen omgaan. Helderheid over wat eenzaamheid is en wat het niet is, dat is nodig om het juiste te doen om het aan te pakken. Er is een groot verschil tussen eenzaamheid en isolement, tussen kortdurende en langdurende eenzaamheid. Elk mens heeft bovendien een eigen verhaal dat een rol speelt bij de aanpak van eenzaamheid.

Op deze site vind je veel informatie. Betrouwbare informatie, uit de wereld van de wetenschap. Maar ook uit de wereld van verander-management. En uit de wereld van het onderwijs. Van coaching en persoonlijke ontwikkeling. Van NLP en mindfulness.

Kennis waarvan het noodzakelijk is dat je ze beheerst als je anderen wilt helpen bij het aanpakken van eenzaamheid. Gebruik het zoekvak hierboven om een speciaal onderwerp te zoeken.

Je eenzaam voelen

Niemand kan jouw gevoel ervaren. Als jij je eenzaam voelt, dan is dat zo. Je zou kunnen zeggen: ‘maar dan bén je toch nog niet eenzaam?’ Het verschil tussen je eenzaam voelen en eenzaam zijn is dit: iedereen kan zich eenzaam voelen en dat kan zelfs jarenlang duren. Niemand ís eenzaam, eenzame mensen bestaan niet. Zo is het ook mogelijk dat je lang pijn voelt, maar ook nooit pijn zult worden.

Eenzaamheid is een gevoel, geen persoonskenmerk

Iemand anders kan noot bepalen hoe jij je voelt. Iemand anders kan ook niet aan je zien of je je eenzaam voelt. Misschien zien ze wel dat je niet vrolijk bent, of wat teruggetrokken, maar dat kan iedereen wel eens zijn. Gelukkig maar, want niemand wil graag gezien worden als een eenzaam figuur.

Het nadeel is dat we massaal langs elkaar heen lopen zonder in de gaten te hebben dat er zo ongelofelijk veel mensen hetzelfde voelen. 40% van de mensen voelde zich al voor 2020 eenzaam.

De enige manier waarop we iets aan die eenzaamheid kunnen doen is erkennen dat we ons zo voelen, begrijpen hoe het komt en wat er aan is te doen en dan ook in actie komen om dat te doen.

Picture of Jeannette Rijks

Jeannette Rijks

Jeannette Rijks is pionier in de aanpak van eenzaamheid. Zij ontwikkelde een zeer succesvolle methodiek voor de aanpak van langdurige eenzaamheid, die op TV te zien is geweest. Ook schreef zij boeken over eenzaamheid en maakte zij de online eenzaamheidstest waarmee iedereen anoniem de eigen eenzaamheid kan meten. Met haar trainingsbedrijf, Faktor5, verzorgt zij deskundigheidsbevordering voor professionals. Want, zoals ze zelf zegt:’het kan wél!’.

Sponsored content