Corona eenzaamheid

Dat we ons eenzaam zijn gaan voelen door de maatregelen rond de corona epidemie is logisch. Sterker nog, ook als we dat niet bewust voelen, ervaren we fysiek de gevolgen. Of dat heel erg is, is nog de vraag.

Corona eenzaamheid

Corona eenzaamheid

De vraag of we eenzamer worden door de corona maatregelen is eenvoudig te beantwoorden met ja. Iedere verstoring van hoe je omgaat met je relaties kan tot eenzaamheid leiden, en dit keer is er wel heel veel verstoord! Maar of dat erg is, dat is een andere zaak. Eenzaamheid is namelijk wel vervelend, en niemand zit er op te wachten, maar op zich is het geen probleem. Het wordt pas een probleem als het blijvend is.

Advies

Daarom is het beste advies in deze tijd: zorg dat je bewust met je relaties omgaat en zorg ervoor dat je in elk geval je bestaande relaties koestert. Had je al een beetje last van eenzaamheid, zie deze tijd dan maar als een voordeel: we zitten nu allemaal in hetzelfde schuitje. Het valt daarom nu totaal niet uit de toon als je bewust voor je relaties zorgt en bijvoorbeeld weer eens contact opneemt met iemand die je lang niet sprak. Zorg voor jezelf.

Voordat we door corona allemaal getroffen werden, ging het als een lopend vuurtje door de media: we hebben een eenzaamheidsvirus. Maar is dat wel zo? Meer over het eenzaamheidsvirus lees je hier…

In deze tijd geldt meer dan ooit: zorg dat je zoveel mogelijk contact houdt met de mensen waar je altijd contact mee had, en haal de banden met oude relaties aan.

Dit werkt tegen corona eenzaamheid

Wees kritisch in de keus van je relaties. Bepaal met wie je omgaat, waar en hoelang. Dat is altijd al slim, maar nu is het noodzaak. Blijf in contact met de mensen die je niet kunt of wilt bezoeken. 

Gebruik daarvoor bijvoorbeeld deze ‘gratis’ tools:

  • Facetime (alleen voor iphone en ios tablet)
  • Duo (van Google), te gebruiken op je telefoon of op het web (op je PC of tablet) Gratis, ook met mensen die de app niet hebben, dus voor android en ios
  • Whatsapp, te gebruiken op je telefoon of op het web (op je PC of tablet), ook om te videobellen 
  • Skype, te gebruiken op je telefoon of op het web (op je PC of tablet)
  • Facebook, videobellen met een persoon of met een groep
  • ZOOM, videobellen met een groep. Wel even installeren 
  • Zo zijn er meer platforms, maar veel bieden weinig privacy en je gegevens liggen dan snel bij de uitbater. Wees je dus bewust bij wie je je aansluit. Gratis is nooit echt gratis, je betaalt met je persoonlijke gegevens. 

Betaalde platforms, ook voor organisaties geschikt:

  • Femly, extreem simpel videobellen met mantelzorgers en familieleden, zeer laagdrempelig
  • Familienet, speciaal voor de zorg.

Doe bij eenzaamheid vooral dit:

  • Zorg voor structuur in je dag
  • Zorg voor beweging
  • Houd contact met je dierbaren, al is het op afstand

Normaal

En als je toch tijd hebt, lees dan eens wat meer over eenzaamheid, en wat je er aan kunt doen. Als je sociale contacten veranderen, door welke oorzaak ook, kun je je eenzaam voelen. Dat is normaal. Het kan voor iedereen anders voelen, van vervelend tot intens verdrietig. Maar het hoort er wel bij. De enige oplossing is: contact met de mensen met wie jij je verbonden voelt in stand houden.

Had je al niet veel contacten, dan kan je dat op twee manieren bekijken: dan mis je dus minder dan iemand anders, of: dan had je dus al een probleem… In het laatste geval is het advies: lees op deze site wat je kunt doen, doe de test, en onderneem actie. Doe bijvoorbeeld de online cursus Creatief Leven. Als er ooit één moment was waarop het makkelijk is iets nieuws te leren, dan is het in tijden als deze: als je zekerheden op de tocht staan. 

Niet normaal

Eenzaamheid is, in tegenstelling tot wat veel mensen denken, geen ouderenprobleem. Je af en toe eenzaam voelen is normaal, op elke leeftijd. Pas als eenzaamheid langer duurt dan pakweg een half jaar, dan veranderen je hersenen. Je vermogen om sociaal te denken en te handelen verandert. Je krijgt de neiging je terug te trekken. De kans bestaat dat dat langer blijft dan je zou denken. Daar moet je echt wat aan doen. Eenzaamheid maakt ongezond. Erg ongezond. Lukt het je niet er zelf uit te komen, dan is het slim om hulp in te roepen.

Hersenen

Eenzaamheid doet namelijk rare dingen met je brein. Wacht je te lang, dan loop je grote risico’s.
Je verandert als persoon. Je vindt het steeds minder fijn met andere mensen om te gaan. En toch heb je ze nodig. Het wordt steeds lastiger er zelf zonder hulp wat aan te doen.
Je moet in actie komen en zo nodig hulp vragen. 

Wat moet ik doen als ik me eenzaam voel?

Hoe jij in jouw geval het beste te werk kunt gaan hangt helemaal af van jou als persoon, van je geschiedenis, van je omstandigheden en je karakter. En niet te vergeten van hoe lang eenzaamheid in jouw leven al een rol speelt. Daarom is er geen standaard aanpak. Als je je nog niet zo erg lang eenzaam voelt is er niet echt een groot probleem, al voelt het nog zo ellendig.

Duurt het langer, of voelde jij je als kind al vaak eenzaam, dan moet er echt wat gebeuren. Zeker is dan dat je zowel iets zult moeten doen aan die ‘starre hersenen’ als aan de oorzaak van je eenzaamheid. Gelukkig zijn daar meer mogelijkheden voor dan je misschien denkt. Deze site helpt je ze te vinden.

Picture of Jeannette Rijks

Jeannette Rijks

Jeannette Rijks is pionier in de aanpak van eenzaamheid. Zij ontwikkelde een zeer succesvolle methodiek voor de aanpak van langdurige eenzaamheid, die op TV te zien is geweest. Ook schreef zij boeken over eenzaamheid en maakte zij de online eenzaamheidstest waarmee iedereen anoniem de eigen eenzaamheid kan meten. Met haar trainingsbedrijf, Faktor5, verzorgt zij deskundigheidsbevordering voor professionals. Want, zoals ze zelf zegt:’het kan wél!’.

Sponsored content