Tips voor een eenzame kerst

Tips voor een eenzame kerst. Deze kerst is wel heel bijzonder. Wat kun je doen om die eenzaamheid te doorbreken?

Tips voor een eenzame kerst Beeld StockSnap via Pixabay
Beeld StockSnap via Pixabay

Anders dan anders

Zo veel me time, daar zit niemand op te wachten. Is deze kerstmis eenzamer dan anders? Het zal misschien verbazing wekken, maar mensen die zich al langer eenzaam voelen, doen vaak alsof het een gewone dag is. Geen krans, geen boom, geen verwachtingen. Net zomin als de rest van het jaar. Wie al jaren met eenzaamheid rondloopt voelt zich met de kerst meestal niet eenzamer dan, pakweg, de zomermaanden. 

Eenzamer

Voel jij je deze kerst eenzamer? Waarschijnlijk is het eenvoudig te verklaren: je hebt een persoonlijk verlies in een relatie geleden of je kunt de gebruikelijke relaties niet onderhouden zoals je voor corona was gewend. Hoe beroerd dat ook voelt, die vorm van eenzaamheid is een reactie op de gebeurtenissen en dat is normaal. Verdrietig, maar niet vreemd. Om dat gevoel kwijt te raken moet je met mensen omgaan die je lief zijn, mensen die belangrijk voor je zijn.

Afleiding

Onder normale omstandigheden, als we niet geïsoleerd hoefden te leven van andere mensen, zou je nu je sociale brein kunnen laten werken door om te gaan met andere mensen, al was het alleen maar voor afleiding. Helaas zit dat er deze kerst niet in. Daar schuilt een gevaar. Want wie niet sociaal actief is, of dat nu online is of in het echte leven, oefent niet in het sociaal functioneren. En je weet wat ze zeggen: use it or lose it, en dat gaat op op voor je sociale brein.

Signaal

Eenzaamheid is namelijk een signaal dat er in jouw relaties met andere mens iets niet in orde is, maar het is vooral ook een signaal dat je aanzet tot actie. En dan niet actie zonder meer, maar actie om met mensen om te gaan. Ga je zo maar in de actiestand schieten, en probeer je met flink sporten dat gevoel kwijt te raken, dan lukt je dat tijdelijk, maar daarna komt het weer net zo sterk op: eenzaamheid. 

Eenzaamheid maakt dat je stresssysteem geactiveerd is, en ook blijft. Het blijft actief, tot jij de juiste verbinding hebt gevonden met andere mensen. Met gezondheidsproblemen tot gevolg.

Nieuwe mensen

Als dat voor jou betekent dat je op zoek moet naar nieuwe mensen in je leven, of naar een nieuwe relatie, dan heb je het nu niet makkelijk. Maar één voordeel is dat je tijd hebt om thuis eens goed na te denken en uit te zoeken welke mensen bij jou passen en wie je in jouw leven wilt hebben. Je kunt dan een plan maken om de komende tijd uit te voeren. Je kunt ook eens een lijstje maken met mensen die je kent en je afvragen met wie je de band wat zou willen aanhalen. Dat kan namelijk heel goed per telefoon of online. 

Nergens zin in

Heb je al langer last van eenzaamheid, dan is het nu de tijd voor een gewetensvraag. Denk je dat je daar zonder hulp wel uit gaat komen? Als je inschat dat dat niet zo is, zoek dan nu hulp. Denk je dat het je wel gaat lukken, maak dan een plan. Maar heel eerlijk, als je al langer, misschien zelfs al kind al, last hebt gehad van perioden met eenzaamheid, dan is de kans erg groot dat dat sporen heeft achtergelaten in je brein.

Het gevolg is dat je niet meer zo geschikt bent om vriendschappen aan te gaan en te onderhouden. Je voelt dat zelf wel aan, als je bijvoorbeeld erg opziet tegen bezoek. Of als je er niet over piekert om te gaan daten of op een andere manier mensen leren kennen en daar helemaal geen zin in hebt. Doe dan de zelftest en trek je conclusies. 

Stappenplan

Wil je aan de slag zonder hulp, volg dan het stappenplan, gebruik de tips en je gezonde verstand. Wil je met hulp aan de slag, maak dan gebruik van de kerstaanbieding, dan kun je meteen vandaag nog starten met leren hoe je de rest van je leven minder eenzaam kunt zijn. 

Tips voor een eenzame kerst

  • Onderhoud je relaties, spreek (bel of app of videocall) elke dag ten minste één persoon, en informeer naar diens wel en wee. Praat zo min mogelijk over de corona toestand, maar zoek van tevoren een paar gespreksonderwerpen die positief zijn. Heb je niemand, bel dan de luisterlijn, ze zitten er voor klaar. Maar ook daar geldt: praat over positieve dingen, bezorg die mensen ook een fijne kerst. 
  • Beweeg! BEWEEG!!!! Alleen een lichaam in beweging kan een brein gezond houden. En dat heb je nu meer dan ooit nodig. 
  • Doe iets waar je zelf plezier van hebt en wat succes oplevert. Een boek lezen of een film kijken is leuk, maar het maakt je passief en het geeft je geen gevoel dat je iets presteert. Speel muziek, doe een puzzel, brei, knip of plak en wees blij met je resultaat. Deel het trots op social media. 
  • Als het even kan, zoek dan elke dag iemand op of maak ten minste een praatje. Ook op anderhalve meter kun je een leuk gesprek voeren. In de wachtrij bij de super kan dat en ook in het park of langs de weg, want hondenuitlaters zijn er altijd. Vraag naar hun huisdier en ze vertellen je er enthousiast alles over.  
  • Maak van de kerst wel speciale dagen. Doe iets leuks, verwen jezelf of iemand anders, brand een kaars, wees mindful, denk na over het leven, maar maak het hoe dan ook een klein beetje bijzonder voor jezelf. Gewone dagen zijn er genoeg. 
  • De allerbeste tip bij eenzaamheid: sta stil bij je leven en vraag je af welke mensen je in je leven wilt, voor wie jij corona-risico zou willen lopen… Doe dat op een gestructureerde manier, met de cursus Creatief Leven, die daar speciaal voor gemaakt is. 
Picture of Jeannette Rijks

Jeannette Rijks

Jeannette Rijks is pionier in de aanpak van eenzaamheid. Zij ontwikkelde een zeer succesvolle methodiek voor de aanpak van langdurige eenzaamheid, die op TV te zien is geweest. Ook schreef zij boeken over eenzaamheid en maakte zij de online eenzaamheidstest waarmee iedereen anoniem de eigen eenzaamheid kan meten. Met haar trainingsbedrijf, Faktor5, verzorgt zij deskundigheidsbevordering voor professionals. Want, zoals ze zelf zegt:’het kan wél!’.

Sponsored content