Snel hulp bij eenzaamheid

Eenzaamheid kan je zo ellendig maken dat je niet meer weet waar je het zoeken moet. Dan is het nodig om snel hulp te krijgen. Lees hier waar je terecht kan.

Eerste hulp bij eenzaamheid
Beeld Quinn-Kampschroer-via-Pixabay

Snel hulp bij eenzaamheid kan noodzakelijk zijn

Eenzaamheid kan ervoor zorgen dat je zo triest en verdrietig voelt, dan het je denken blokkeert. Je weet totaal niet meer wat je kunt doen. Het beste dat je kunt doen als je werkelijk ten einde raad bent is bellen met 113, de zelfmoordpreventielijn. 

Ben je op dit moment in levensgevaar? Bel dan 112. Er is 24 uur per dag iemand die je te woord staat.

Wil je praten omdat je een eind aan je leven wilt maken, bel dan nu meteen 113.

In alle andere gevallen: lees door. 

Je kan niet goed nadenken

Eenzaamheid kan maken dat je je ellendig voelt, maar ook dat je niet meer helder kunt denken. Beslissingen nemen is een hele opgave en denken over problemen maakt niet dat je een stap verder komt. Dan heb je echt hulp nodig om eruit te komen. Hier volgen een paar belangrijke tips bij verlammende eenzaamheid:

  1. Beweeg, nu meteen. Als je naar buiten kunt gaan en even hard rennen is dat het beste, maar als je dat niet kunt is het ook mooi als je je armen een keer of tien boven je hoofd zwaait en in je handen klapt. (Dat bewegen doet natuurlijk niets aan je eenzaamheid, dat snap je ook. Maar het is nodig om je hersenen beter doorbloed te krijgen waardoor je weer een beetje helderder kunt denken. En dat is de volgende stap.) Meteen doen. Nu. En dan terugkomen en verder lezen.
  2. Nu je weer een beetje kunt denken is de vraag: wat wil je bereiken? Wil je je nu, op dit moment, een beetje beter voelen, dan is het misschien een goed idee om te bellen met de Luisterlijn, waar vrijwilligers zitten om anoniem met je te praten. 0900 0767.
  3. Je kunt ook bedenken dat je vanaf nu iets serieus wilt doen aan die eenzaamheid, zodat je er nooit meer zo veel last van zult hebben. Even met iemand praten lucht even op en dat kan heel fijn zijn. Op de lange duur lost het niets op. Je zou het dus allebei kunnen doen. Neem dus een beslissing. Nu. 
  4. Wil je weten hoe je eenzaamheid echt kunt oplossen, lees dan verder.

Hulp nodig

Voel je je eenzaam… depressief, verlaten, leeg? Dan heb je echt hulp nodig. Eenzaamheid zorgt er namelijk voor dat je steeds minder zin krijgt om met mensen om te gaan. Dat komt doordat er iets in je verandert, juist door die eenzaamheid. Je vind er niets aan om ‘leuk uit te gaan’. Maar een oplossing zie je ook niet. Daarom red je het niet zonder goede hulp. Hulp van iemand die verstand heeft van eenzaamheid en van hoe je het aanpakt.

Er komt namelijk nogal wat bij kijken voordat je kunt gaan werken aan nieuwe of betere contacten. Eerst moet je zelf sterk genoeg zijn om vrolijk te zijn en open te staan voor anderen. Daar moet je zo het een en ander voor doen. In je eentje red je dat niet zo makkelijk. Het is net zoiets als je eigen kies vullen.  

Zet een stap

Eenzaamheid, zeker als je je er heel ellendig door voelt en als jet al langer in jouw leven een rol speelt, gaat niet zo maar vanzelf over. Het romantische idee dat je gewoon een leuk iemand moet ontmoeten en dat het dan vanzelf over is, moet je echt loslaten. Eenzaamheid maakt van jou een minder leuke uitvoering van jezelf, met gevolg dat anderen nu niet zitten te springen om jouw gezelschap. Maar dat had je misschien al gemerkt. Je zult dus eerst iets aan jezelf moeten doen. Met behulp van iemand die weet hoe je dat kan aanpakken.

Je kan de cursus Creatief Leven doen, die speciaal is gemaakt om je te helpen eenzaamheid op te lossen. Je kunt hulp vragen aan een psycholoog, een haptotherapeut, een coach, een EMDR therapeut, de praktijkondersteuner van je huisarts. Waar je altijd naar moet vragen is waar die persoon is opgeleid om eenzaamheid te helpen aanpakken. Want dat is een aparte tak van sport. Je kunt het er niet even naast doen, al ben je nog zo’n goede therapeut.

Gelukkig zijn er steeds meer mensen die jou goed kunnen steunen. En bedenk: jouw leven kan er een stuk zonniger uitzien, als jij maar die belangrijke eerste stap zet! Dus: kom op voor jezelf, zoek hulp, zo snel mogelijk. Neem contact op en vraag waar in jouw buurt iemand is die jou kan helpen. Doen!

Jeannette Rijks

Jeannette Rijks

Jeannette Rijks is pionier in de aanpak van eenzaamheid. Zij ontwikkelde een zeer succesvolle methodiek voor de aanpak van langdurige eenzaamheid, die op TV te zien is geweest. Ook schreef zij boeken over eenzaamheid en maakte zij de online eenzaamheidstest waarmee iedereen anoniem de eigen eenzaamheid kan meten. Met haar trainingsbedrijf, Faktor5, verzorgt zij deskundigheidsbevordering voor professionals. Want, zoals ze zelf zegt:’het kan wél!’.

Sponsored content