Tips en links

Tips en links bij eenzaamheid om je de weg te wijzen. Hier vind je links naar organisaties die je kunnen helpen.

Tips en links bij eenzaamheid

 

Beeld Hakan Stigon via Pixabay

Jezelf helpen begint met goede informatie. Daarna kun je zelf besluiten of je hulp nodig hebt en van wie. Zoek je een hulpverlener, vraag dan waar deze is opgeleid om mensen te helpen omgaan met eenzaamheid. Accepteer alleen hulp van degelijk opgeleide of bijgeschoolde mensen. Eenzaamheid is belangrijk genoeg. Jij bent belangrijk.

Eerste hulp bij eenzaamheid

Wie op dit moment van ellende niet weet waar ie het zoeken moet, belt  De Luiseterlijn, de telefonische hulpdienst 0900 0767 (5 cent per minuut). Dag en nacht zijn vrijwilligers bereikbaar voor een gesprek.

Je kunt ook contact opnemen met Korrelatie 0900 – 1450 (15 cent per minuut). Tijdens kantooruren zijn professionals beschikbaar.

Tijdelijke hulp Als je niet in staat bent zelf je situatie te verbeteren zijn er tal van organisaties die kortere of langere tijd hulp kunnen bieden. Je huisarts kan hierbij de weg wijzen.

Eenzaamheid serieus aanpakken

Echt van de eenzaamheid af komen betekent individuele hulp zoeken, via de huisarts of rechtstreeks. Vraag advies tot je goed geholpen wordt. Vraag naar iemand die verstand van eenzaamheid heeft. Een goed opgeleide coach die bijgeschoold is in de aanpak van eenzaamheid, kan voor jou een wereld van verschil maken.

Bij het algemeen maatschappelijk werk in uw woonplaats kun je zonder verwijzing terecht. Er kan een wachttijd zijn. Laat wel weten dat eenzaamheid het probleem is waar je last van hebt, anders loop je kans te verdwalen in een verkeerde benadering. Let daarbij op: vaak wordt geadviseerd vrijwilligerswerk te gaan doen, maar vrijwilligerswerk doen is prima, maar niet als oplossing voor al langer durende eenzaamheid.

Ben je student? Ga dan naar het bureau studentenpsychologen bij jou op de hogeschool of universiteit. Denk niet daar daar eerstejaars zitten te oefenen. Zi j weten echt wat er met je aan de hand kan zijn en ze hebben vaak goede manieren om je te helpen.

Een cursus volgen. Bijvoorbeeld Grip op je Dip, Kleur je Leven of Creatief Leven. (Alleen de laatste is specifiek gericht op omgaan met eenzaamheid.)

Kosten/vergoedingen

Je bent door de Algemene Wet Bijzonder Ziektekosten AWBZ verzekerd voor zorg die je nodig hebt voor psychische en/of psychosociale problemen. Informeer bij je hulpverlener of hulp bij eenzaamheid daar onder valt.

Die kosten zijn fiscaal aftrekbaar als ‘beroeps of buitengewone lasten. (Zie de site van de Belastingdienst) of raadpleeg je accountant.

Wanneer je uitkeringsgerechtigde of werkende bent, vraag je werkgever (Wet Poortwachter) of Arboarts naar de mogelijkheden.

Over deze links

We doen ons best de links bij te houden.  We nemen uitsluitend informatieve links op, geen links naar commerciële organisaties. Heb je een aanvulling, laat het ons dan weten.

Let op! Sommige hulpdiensten zijn niet gratis. Houd in de gaten dat een tarief per minuut stevig kan aantikken.

Weet wat je doet Sommige nieuwsgroepen zijn vooral een verzamelplaats voor mensen met zielige verhalen. Het is heel moeilijk daar optimistisch onder te blijven. Het is bovendien slecht voor je om veel te praten over je probleem.

 

Hulp nu!

Algemene hulp

Informatie

Luisterlijn(voorheen SOS telefonische hulpdienst, voorheen Sensoor.

Humanitas

Het RIVM heeft uitstekende informatie

Stichting Korrelatie

Home (start voor jonge moeders)

Movisie (voor professionals)

Het luisterend oog

Open je hart

Startpagina Geestelijke gezondheidszorg

Specialisten Eenzaamheid

De Thuiszorgstudent

 

Bijzondere hulp en informatie

Ouderen

Jongeren

Alcoholdebaas

Nationaal Ouderenfonds

Kindertelefoon

Hoogbegaafd

Seniorenweb

Pratenonline

Steunpunt Autisme Brabant

 

 

Hoogsensitief pagina

Dood en leven

Kopstoring

Verlegen mensen

Uitvaartnet

Intermobiel

Kringen (Homo-Lesbisch)

Over de dood

 

Stichting eigen gezicht

Suïcidepreventie

 

Stichting geheim geweld (kindermishandeling)

Info voor professionals

Relatiebemiddeling

Depressiecentrum

RIVM

Onafhankelijk advies

Normaal begaafd en autisme

Trimbos Instituut

(voor jongeren met kanker)

Verbinding

LESI expertisecentrum sociale interventie

HulpMix (Jeugdhulp)

Landelijke leesgroepen

Linkedingroep voor professionals

Contactplaats

Contact via apps voor Ouderen

Movisie – kenniscentrum

 

Weduwen/weduwnaars lotgenoten

Onderzoek

Landelijk

Maatopmaat

Engelstalig wetenschappelijk onderzoek

Eentegeneenzaamheid

(voor ouderen)

Open je hart

Nederlandstalig wetenschappelijk onderzoek

Coalitie voor Inclusie

Linkedingroep voor professionals

 

Thuiszorgpagina

Solink: koppelt kamerzoekende studenten aan ouderen

Web of Loneliness (US)

Togetherness Hub

Jeannette Rijks

Jeannette Rijks

Jeannette Rijks is pionier in de aanpak van eenzaamheid. Zij ontwikkelde een zeer succesvolle methodiek voor de aanpak van langdurige eenzaamheid, die op TV te zien is geweest. Ook schreef zij boeken over eenzaamheid en maakte zij de online eenzaamheidstest waarmee iedereen anoniem de eigen eenzaamheid kan meten. Met haar trainingsbedrijf, Faktor5, verzorgt zij deskundigheidsbevordering voor professionals. Want, zoals ze zelf zegt:’het kan wél!’.

In dit artikel

Meer over eenzaamheid?

Sponsored content