Contactenbalans

Een hulpmiddel om te ontdekken met wie je wilt omgaan is de contactenbalans. Het wordt gebruikt in de cursus Creatief Leven en daar leer je alle aspecten ervan te gebruiken. Maar met de ruwe versie kom je ook al een heel eind. Klik op het document om te downloaden. Print het uit en gebruik een pen of potlood.

Zo gebruik je de contactenbalans

Vul in de linker kolom de namen in van mensen die je ontmoet en waar je me omgaat. Neem maar eens een gemiddelde maand in gedachten. Ook ‘losse’ contacten vallen er onder, zoals buren die je in het voorbijgaan altijd ziet. Zijn er mensen in je leven die je minder dan een keer per maand ziet, maar die ook belangrijk zijn voor je, vul die dan ook in.

Zet achter elke naam bij de kolom energie een + als je energie krijgt van de ontmoetingen, een – als het je energie kost. Zet in de kolom meer/minder een + als je deze relatie wilt laten groeien en een – als je de relatie wat wilt afbouwen. Noteer in de kolom actie de datum waarop je contact gaat opnemen. Kies vervolgens één ding dat je direct gaat doen na deze oefening.

Contactenbalans - om bewust om te gaan met je relaties

Dit is een voorbeeld van hoe je bewust met je relaties kunt omgaan. We zijn allemaal zo hyperdruk en overspoeld met informatie van anderen, dat het slim is om af en toe tijd te nemen om je eigen leven onder de loep te leggen.

Deze oefening komt uit de cursus Creatief Leven, een cursus voor als je zelf je eenzaamheid met wat hulp wilt aanpakken. In de cursus gaan we behoorlijk diep in op allerlei andere aspecten van relaties. Zo onderzoek je de waarden die in je leven en je relaties een grote rol spelen en hoe het staat met je dankbaarheid. De cursus wordt op diverse plaatsen in Nederland gegeven. Wil je het zelf online doen, dan kan dat ook. In twee maanden voel je je een ander mens.

Kom op voor jezelf.

Picture of Jeannette Rijks

Jeannette Rijks

Jeannette Rijks is pionier in de aanpak van eenzaamheid. Zij ontwikkelde een zeer succesvolle methodiek voor de aanpak van langdurige eenzaamheid, die op TV te zien is geweest. Ook schreef zij boeken over eenzaamheid en maakte zij de online eenzaamheidstest waarmee iedereen anoniem de eigen eenzaamheid kan meten. Met haar trainingsbedrijf, Faktor5, verzorgt zij deskundigheidsbevordering voor professionals. Want, zoals ze zelf zegt:’het kan wél!’.

Sponsored content