10 Tips voor meer zelfvertrouwen

10 tips voor meer zelfvertrouwen jump beeld mohammed hassan via pixabay

10 tips voor meer zelfvertrouwen

Voel je je te veel of te vaak eenzaam, dan is je zelfvertrouwen misschien niet erg groot. Zelfs om hulp vragen vraagt om zelfvertrouwen. Daarom tien tips.

  1. Zoek actief naar leuke dingen als je merkt dat je gedachten in een negatieve spiraal zitten. Dat valt niet altijd mee, je brein moet omschakelen. Begin daarom simpel: noem drie dingen op die vandaag positief zijn. De rest van deze tips kun je dan morgen bekijken en doen. Werken aan zelfvertrouwen gaat het best als je elke dag kleine stapjes zet en dingen herhaalt.
  2. Kijk eens in de spiegel, kijk jezelf in de ogen en lach naar jezelf. Beschrijf je positieve kanten. Je kunt ze zelfs letterlijk opschrijven op papier, dat maakt je sterker. Ieder mens heeft positieve dingen in het uiterlijk. Het is het eerste dat anderen van je zien. Daarom is het fijn te weten wat jij zelf goed vindt aan je uiterlijk. Zoals mijn tante tegen me zei: ‘ach, je hebt in elk geval lange wimpers, dat heeft ook niet iedereen.’ 😉
  3. Bedenk drie minuscuul kleine dingen die je kunt doen om je ietsje beter te voelen over jezelf. Doe er één. Dat is echt genoeg om mee te beginnen. Dat kan je uiterlijk zijn, maar dat hoeft helemaal niet. Als jij je beter voelt omdat je de afwas hebt gedaan, doe dat dan. Of zoek uit wat voor nieuwe hobby je zou kunnen beginnen.
  4. Verleg je grenzen, doe iets wat je eigenlijk niet durft. Ga bijvoorbeeld eens op de voorste rij zitten in een grote zaal, de meeste mensen zoeken een plek vanaf de 3e rij. Heb lef!
  5. Zorg dat je er goed uitziet. Goed eten en bewegen helpen daarbij, dat wist je natuurlijk al. Maar ook een verzorgd uiterlijk helpt. Kleding hoeft niet duur te zijn. Er zijn heel goede winkels waar je frisse tweedehands kleding kunt kopen voor een habbekrats. Of zoek eens op ruilbeurs kleding in je buurt.
  6. Luister naar muziek waar je je prettig bij voelt en zing. Spotify heeft een gratis instapaccount, het is is zo simpel om de muziek te zoeken waar je van houdt. Niet in blijven hangen, drie nummers zoeken en meezingen, hop!
  7. Als je met andere mensen praat, let dan eens op je spreektempo. Praat langzaam. Daarmee wek je de suggestie dat je blaakt van zelfvertrouwen. 😉
  8. Sta en loop rechtop, kijk rechtop de wereld in en lach. Het is niet alleen de uitstraling van je houding op anderen, ook op jezelf heeft het een positief effect. Je weet wel, fake it till you make it. Het werkt echt.
  9. Vraag eens aan een bekende om één ding te noemen waar je goed in bent. Het kost misschien moeite om dat te doen, maar het kan simpel: vertel dat je bezig bent met een online opdracht en dat die opdracht is: iemand die je kent vragen om één ding te noemen war jij goed in bent. Daar is niks van gelogen. Het zal je nog verbazen met welke reacties mensen komen. O, en nog wat: ga niet in discussie. Als iemand vindt dat jij ergens goed in bent dan is dat zo. Bedank gewoon voor het antwoord en voel je blij met het compliment.
  10. Wil je ergens beter in worden, dan is er werk aan de winkel. Zo is het ook met het versterken van je zelfvertrouwen. Begin met kleine stapjes, doe niet alle tips tegelijk.

Eenzaamheid aanpakken

Wil je aan eenzaamheid werken dan is een beetje zelfvertrouwen een goede eerste stap. Daarna moet je wel verder gaan, om succes te hebben. Als je echt wat aan je eenzaamheid wilt doen, en zit je nog op school, dan is Joinus een goede keus. Anders is de Cursus Creatief Leven misschien iets voor jou. Je kunt ook contact opnemen met het welzijnswerk in je omgeving om te vragen of er cursussen worden georganiseerd in jouw gemeente. Denk erom, zoek mensen met deskundigheid en laat je niet met een kluitje het riet in sturen.

Jeannette Rijks

Jeannette Rijks

Jeannette Rijks is pionier in de aanpak van eenzaamheid. Zij ontwikkelde een zeer succesvolle methodiek voor de aanpak van langdurige eenzaamheid, die op TV te zien is geweest. Ook schreef zij boeken over eenzaamheid en maakte zij de online eenzaamheidstest waarmee iedereen anoniem de eigen eenzaamheid kan meten. Met haar trainingsbedrijf, Faktor5, verzorgt zij deskundigheidsbevordering voor professionals. Want, zoals ze zelf zegt:’het kan wél!’.

Sponsored content