Waar vind je hulp bij eenzaamheid?

Hulp bij eenzaamheid zit niet in ons zorgsysteem. Daarom is het erg lastig om goede hulp te vinden. Lees hier meer.

Waar vind je hulp bij eenzaamheid
Beeld StyleGan2

Waar vind je hulp bij eenzaamheid?

Hulp bij eenzaamheid zit niet als zodanig in ons zorgsysteem verwerkt. Eenzaamheid is geen ‘erkend psychisch probleem’ en dat betekent dat zorgverzekeraars geen vergoeding voor hulp bij eenzaamheid bieden. Gevolg daarvan is weer dat er geen WO of HBO opleiding is die mensen aflevert met verstand van hulp bij eenzaamheid.

Huisarts?

Huisartsen beschouwen het bieden van hulp bij eenzaamheid over het algemeen alleen als hun taak als het ouderen betreft, en laten zich daarom ook niet bijscholen op dit onderwerp. Gevolg is dat er in Nederland in feite binnen de gezondheidszorg geen aanbod is voor hulp bij eenzaamheid. Er zijn uiteraard wel (psycho)therapeuten die hulp bij eenzaamheid aanbieden in hun praktijk, maar de meesten hebben er geen specifieke opleiding voor gevolgd en doen het ‘erbij’.

Welzijnswerk

Binnen de gezondheidszorg is dus de aanpak van eenzaamheid niet geregeld, maar dan is er toch het welzijnswerk? Traditioneel houdt het welzijnswerk zich bezig met het welzijn van mensen die daar zelf, door handicap of sociaaleconomische achtergrond, minder goed zelf voor kunnen zorgen. Onder welzijn valt dan ook het aanpakken van eenzaamheid, maar helaas wordt onder eenzaamheid te vaak nog verstaan: sociaal isolement. Aandacht en contact is fijn voor geïsoleerde mensen, het is geen aanpak van eenzaamheid.

Eenzaamheid is echter een ander fenomeen, dat een eigen aanpak vraagt. Bedenk dat er in Nederland – als we uitgaan van de allerlaagste schattingen – ten minste een miljoen mensen zich ernstig eenzaam voelen dan weet je dat het welzijnswerk dat met geen mogelijkheid kan bestrijken. Dat betekent dat het aanbod aan hulp bij eenzaamheid nog steeds met een lantaarntje gezocht moet worden.

Pioniers in eenzaamheid

Sinds 2004 is er in Nederland een post-HBO opleiding tot specialist eenzaamheid. Opgezet door Jeannette Rijks, werker van het eerste uur als het gaat om kennis van eenzaamheid in Nederland. De mensen die deze opleiding hebben gevolgd zijn ware pioniers: tegen de stroom in waren zij zich bewust van het enorme probleem van eenzaamheid en van de noodzaak om dit met deskundigheid te benaderen. Ze lieten zich scholen en volgden een opleiding van een jaar.

Ze weten alles wat je nodig hebt om mensen goed en effectief te helpen bij de aanpak van eenzaamheid. Ze gebruiken een methodiek die zich al jaren heeft bewezen en ze helpen je.

Help.. heb ik hulp nodig?

Help… ik ben eenzaam. Wat nu? Heb je dan professionele hulp nodig? Het hangt erg af van waar je precies last van hebt en hoe lang al… het mooist zou het zijn als je terecht kan bij een specialist in hulp bij eenzaamheid. Die kan je vertellen wat voor jou de beste aanpak is. Maar het is slim om eerst de anonieme eenzaamheidstest te doen. Die is echt volledig anoniem en geeft je een idee van de mate van eenzaamheid waar jij mee te maken hebt. Je kunt met de uitslag naar je specialist eenzaamheid en die kan met behulp van je uitslagen je advies geven over wat je het beste kunt doen.

Alternatief

Was je als kind al erg gevoelig voor eenzaamheid, dan is hypnotherapie een goede manier om het grondig aan te pakken. Heb je ooit in je kindertijd iets ergs meegemaakt, waardoor je het vertrouwen in mensen kwijt bent, dan kan een therapie als EMDR goed voor je werken. Soms is het beter om met lichaamsgerichte therapie je doel te bereiken. Als je doet wat voor jouw gevoel bij je past ben je al goed op weg. Zoek altijd een therapeut met wie je een klik hebt.

Coaching

Heb je pas later in je leven voor het eerst eenzaamheid ervaren, dan kan een goede begeleiding bijvoorbeeld door een (echte!) coach je helpen. Je kunt natuurlijk ook lid worden van clubs, of gaan daten, maar dat is goed beschouwd een nogal ongerichte actie. Een beetje als schieten met hagel, in de hoop dat je wat raakt. Soms voel je je daar erg ongelukkig bij, of is zelfs het idee al afschuwelijk. Dan is het tijd voor gerichte hulp.

Een cursus als Creatief Leven kan je leven veranderen. Die is ontwikkeld speciaal voor mensen die last hebben van eenzaamheid en er zelf iets aan willen doen en niet afhankelijk willen zijn van hulpverlening.

Het begint met kennis

Zorg dat je meer kennis hebt van eenzaamheid, laat je goed adviseren en besluit dan wat je wilt doen. Kijk voor veel hulpaanbod op de pagina links en tips.

Vraag altijd of je hulpverlener is opgeleid om te helpen bij eenzaamheid. Eenzaamheid vraagt om specifieke vakkennis. Lang niet elke therapeut heeft die in huis.

Kom op voor jezelf.

Jeannette Rijks

Jeannette Rijks

Jeannette Rijks is pionier in de aanpak van eenzaamheid. Zij ontwikkelde een zeer succesvolle methodiek voor de aanpak van langdurige eenzaamheid, die op TV te zien is geweest. Ook schreef zij boeken over eenzaamheid en maakte zij de online eenzaamheidstest waarmee iedereen anoniem de eigen eenzaamheid kan meten. Met haar trainingsbedrijf, Faktor5, verzorgt zij deskundigheidsbevordering voor professionals. Want, zoals ze zelf zegt:’het kan wél!’.

Sponsored content