Hoe voorkom ik eenzaamheid in deze tijd van corona

Anno 2020 is deze vraag een vraag die vrijwel iedereen bezig houdt: hoe voorkom in eenzaamheid in deze tijd van corona? Het antwoord is: niet. Lees verder om te weten wanner je je zorgen moet gaan maken.

Hoe voorkom ik eenzaamheid in deze tijd van corona

Hoe voorkom ik eenzaamheid in deze tijd van corona

Als je weet hoe eenzaamheid ontstaat, dan snap je meteen dat je in deze tijd niet ontkomt aan eenzaamheid. Wil je het lange verhaal lezen, kijk dan hier. Heel kort door de bocht komt het erop neer dat we ons leven begrijpen omdat wij alles wat we ervaren kunnen begrijpen dankzij het feit dat we er een patroon in herkennen. Dat geldt ook voor onze relaties.

Elke relatie heeft vaste patronen. Patronen in het aantal ontmoetingen in de tijd, in hoe we met elkaar omgaan, in hoe we elkaar aanraken, in wat we van elkaar verwachten, in met wie we omgaan en waar.

Patronen bieden ons zekerheid: je weet zo’n beetje wat je mag verwachten. Zodra er patronen worden verstoord, wordt er iets in de relaties verstoord. Dan moet je als het ware de relaties herschikken, opnieuw vormgeven. Dat is altijd al zo geweest. Het klinkt allemaal heel abstract, maar het is eenvoudig te herkennen.

Voorbeelden

Als je met een clubje vrienden bent zijn er altijd mensen met wie je meer of minder omgaat, dat is normaal. Zodra er één gaat verhuizen ontstaat er een nieuwe rangschikking in de groep, alles is een beetje anders. Je kan merken dat je opeens meer naar anderen toetrekt.

Als je promotie krijgt, met bijbehorende salarisverhoging, kan de relatie met je collega’s hetzelfde blijven, maar de kans is groter dat die relatie verandert. Krijg je een leidinggevende functie over mensen met wie je eerst op gelijke voet samenwerkte, dan zul je zeker merken dat de relatie daarna anders is. Je moet de relatie opnieuw vormgeven.

Van een coach mag je verwachten dat die je steunt en dat ie coachende technieken gebruikt om jou in staat te stellen je prestaties te verhogen. Zodra een coach met zijn handen aan je gaat zitten met seksuele bedoelingen, doorbreekt dat het verachtingspatroon. De relatie moet opnieuw bepaald worden: is er nu een verziekte coachingsrelatie of is er een nieuwe, spannende seksuele relatie ontstaan? In elk geval is de relatie nooit meer hetzelfde.

Leegte

Zodra patronen in relaties veranderen, ontstaat er een soort leegte, er is niet wat er was. Vergelijk het maar met een gebroken bord: dat is ook een verbroken relatiepatroon, al is dat een relatie in materie. Dat gebroken bord zo je het liefst weer heel hebben. Je hebt zelfs de neiging de delen tegen elkaar aan te houden, om te proberen het weer een geheel te maken. Helaas.

Zo is het met patronen in relaties ook: je zou vaak willen dat het weer was zoals eerst, maar helaas… Het gevoel dat je daardoor krijgt is eenzaamheid. Corona verandert de manier waarop we met elkaar omgaan op een indringende manier: de meeste mensen ontmoeten elkaar veel minder, en de manier waarop we met elkaar omgaan is totaal anders. Er is afstand, en met afstand ontstaat verandering ni de relatie. Het is niet anders. De leegte die je voelt als er een patroon in je relaties is verstoord, dat is eenzaamheid.

Hoe voorkom ik eenzaamheid in deze tijd van corona

Het eerlijke antwoord is dan ook: je kunt eenzaamheid in tijd van corona niet voorkomen, tenzij jouw leven in geen enkel opzicht zou zijn veranderd. Maar ook als jouw eigen leven niet veranderd zou zijn, dan is er in de levens van mensen met wie je contact hebt wel iets veranderd, met gevolgen voor die relaties. Eenzaamheid is vrijwel onontkoombaar in deze tijd van corona. Een veel belangrijker vraag is:

Is dat erg?

Het antwoord is dubbel: ja en nee. Natuurlijk voelt eenzaamheid ellendig, daar kunnen we het wel over eens zijn. Maar erg is het pas als we ons eenzaam blijven voelen. En dat hoeft niet. De vraag is of we voldoende relaties kunne blijven onderhouden die onze behoefte aan relaties vervult. Dat betekent dus dat je ofwel je eigen behoeftes moet kennen en vervullen, of op de bonnefooi maar proberen wat het wordt.

Je eigen behoeftes

Wat je nodig hebt qua relaties, daar kun je lange verhalen over houden. Het is altijd persoonlijk, er zijn niet echt richtlijnen voor. Je kunt er voor jezelf wel achter komen. Bijvoorbeeld met behulp van een goede relatiecoach of een cursus persoonlijke ontwikkeling. Voor wie al eerder dan in deze coronatijd last had van eenzaamheid is er de cursus Creatief Leven.

Je kunt in deze tijd opeens een stap terug doen en voor jezelf eens op een rij zetten welke contacten voor jou heel belangrijk zijn en daar meer aandacht aan geven. Je kunt elkaar op allerlei manieren virtueel blijven ontmoeten. Je kunt daarvoor eens de contactenbalans invullen, die je hier vindt.

Aanraking

Het is belangrijk contact te blijven houden, per telefoon, WhatsApp, of beeld. Helaas is daarmee een heel belangrijk deel van goede relaties niet vervuld, namelijk elkaar aanraken. Zelfs al ben je niet iemand die anderen om de haverklap omhelst, aanraken is een primaire menselijke behoefte die je niet vervult met virtueel contact. Daarom is het van het grootste belang dat je tenminste een paar mensen hebt die je aanraakt. Heb je die niet in je leven, zoek ze dan. Spreek met een persoon of met een paar mensen af dat je elkaar exclusief ziet, of laat je masseren.

Al met al…

Corona verandert hoe we met elkaar omgaan, verandert onze relaties voorgoed. Dat levert in het begin eenzaamheid op, daar is geen ontkomen aan. Hoe we met die eenzaamheid omgaan is cruciaal voor de vraag of we eenzaam en ellendig achterblijven of een nieuwe invulling geven aan onze relaties. Gezonde, veerkrachtige mensen doen het laatste. Helaas voelde voor de tijd van corona al ongeveer 40% van de mensen zich behoorlijk eenzaam. Voor hen was het al lastig zodanig vorm te geven aan het leven dat ze zich niet eenzaam voelden.

Pak je eenzaamheid aan

Voor wie zich al eerder eenzaam voelde is deze tijd echt ellendig: je wordt nog een extra geconfronteerd met het feit dat je relaties je niet geven wat je nodig hebt, dat er een tekort is. En je wist al niet hoe je dat moest oplossen in normale tijden, laat staan nu… maar er is iets aan te doen.

Nooit is het eenvoudiger geweest iets aan je eigen eenzaamheid te doen. Het begint met in kaart brengen van jezelf, dan van je wensen en behoeften en dan maak je een werkbaar plan om je relaties vorm te geven. Dat is de inhoud van de cursus Creatief Leven die je online kunt doen, met of zonder begeleiding.

Jeannette Rijks

Jeannette Rijks

Jeannette Rijks is pionier in de aanpak van eenzaamheid. Zij ontwikkelde een zeer succesvolle methodiek voor de aanpak van langdurige eenzaamheid, die op TV te zien is geweest. Ook schreef zij boeken over eenzaamheid en maakte zij de online eenzaamheidstest waarmee iedereen anoniem de eigen eenzaamheid kan meten. Met haar trainingsbedrijf, Faktor5, verzorgt zij deskundigheidsbevordering voor professionals. Want, zoals ze zelf zegt:’het kan wél!’.

Sponsored content