Jong en eenzaam

Je leest vaak dat ouderen last hebben van eenzaamheid. Dat is weliswaar een feit, maar veel en veel meer mensen onder de 75 voelen zich erg eenzaam.

jong en eenzaam

Scheef beeld van eenzaamheid

Lees hier hoe het zit met de verdeling van eenzaamheid over de bevolking. Eenzaamheid wordt veroorzaakt, getriggerd, door een verstoring in het gezonde patroon van relaties. Voor sommige mensen heeft die verstoring al heel jong in het leven plaatsgevonden. Denk aan couveusekinderen, adoptie, ouders die door ziekte afwezig waren tijdens de eerste levensmaanden. Dan kan het zijn dat je als kind al last had van chronische eenzaamheid.

Jong en eenzaam

Of je nu jong of oud bent, chronische eenzaamheid kan iedereen overkomen. Het is het gevolg van niet-opgeloste langer durende eenzaamheid. Zo kan eenzaamheid al in de wieg ontstaan. De meeste kinderen ervaren het gescheiden zijn van de ouder(s) als enorm traumatisch, terwijl dat toch af en toe noodzakelijk is. Je moet al jong het vertrouwen hebben dat je ouders terugkomen, zodat je je verbondenheid voelt ook als je niet in hun gezelschap bent.

Eenzaamheid kan optreden bij het verhuizen van een gezin, als je beste vriendje overlijdt, als je hond wegloopt en nooit meer terugkomt… er zijn in het leven ongelofelijk veel momenten waarop eenzaamheid kan optreden, we zullen allemaal moeten leren omgaan met dat gevoel. Het kan zijn dat je dat als ouder niet in de gaten hebt. Of het zelf ook niet goed kan.

Onopgemerkt

Het kan zijn dat het gevoel van eenzaamheid daardoor langer in het leven van een kind aanwezig is dan je misschien dacht. Kinderen van ouders die heel ingrijpende verdrietige ervaringen hebben gehad en kinderen van gescheiden ouders lopen altijd een groot risico op eenzaamheid. Als die eenzaamheid dan niet op redelijke termijn is opgelost, kan er ook sprake zijn van chronische eenzaamheid.

Scheef beeld van eenzaamheid

Vaak denken we bij eenzaamheid aan ouderen. Dat is niet terecht, want de meeste mensen die last hebben van eenzaamheid zijn onder de 75. Maar dat beeld is er wel.

Dat beeld maakt het behoorlijk moeilijk voor jongeren van, zeg maar, tussen de 10 en 25 om te zeggen dat ze last hebben van eenzaamheid. Toch is het een feit dat jong en eenzaam geen zeldzame combinatie is. Het is ook niet zo vreemd. Je leven verandert enorm snel als je jong bent. Vaak veel sneller dan wanneer je volwassen bent. Daardoor is het soms moeilijk de veranderingen bij te benen. Je bent je als het ware voortdurend aan het aanpassen aan je veranderende zelf.

Ook als je je als kind niet echt eenzaam hebt gevoeld, is het normaal dat dat op enig moment wel het geval is. Het is helaas een wat pijnlijk onderdeel van het opgroeien: leren hoe je relaties aangaat en onderhoudt, zodat het voor jou én de ander leuk is. Heb je je als kind al veel eenzaam gevoeld, dan zul je merken dat je daar vrij veel moeite mee hebt. Je kunt dan last hebben ven verlegenheid, van sociale fobie, of van het feit dat je geen persoonlijke dingen met anderen durft te delen. Als dat voor jou geldt dan is het wel slim om te zorgen voor deskundige hulp.

Doe de zelftest eenzaamheid

Ben jij jong en voel je je vaak eenzaam? Doe dan de zelftest en je weet wat voor jou het verstandigst is. Het kan zijn dat je hulp nodig hebt, het kan zijn dat je met een paar slimme tips al geholpen bent, maar dat hangt helemaal af van jouw persoon.

Ook kleine kinderen kunnen zich heel eenzaam voelen

Kinderen kunnen zich gruwelijk eenzaam voelen. Onderschat dit niet. Nachtmerries en slaapproblemen kunnen hierop wijzen. Voor kleine kinderen zijn hun ouders verantwoordelijk. Ga voor uw kind na welke patronen er misschien ingrijpend veranderd zijn. Weet dat die veranderingen het gevoel van veiligheid van uw kind ondermijnd kunnen hebben. Zorg voor een veilig kader, zorg ervoor dat er nieuwe patronen ontstaan. Val desnoods terug op oude gewoonten of oude vertrouwde mensen. Vaste patronen zullen het gevoel van veiligheid herstellen. Zoek hulp voor uw kind als u zich zorgen maakt.

Wanneer moet je extra alert zijn op eenzaamheid?

  • Als een kind in het eerste levensjaar ingrijpende dingen heeft meegemaakt
  • Als de verzorgende ouder in de eerste drie levensjaren van het kind een tijd afwezig is geweest
  • Na een ingrijpende levensgebeurtenis, zoals het overlijden van een dierbare, tijdens en na een scheiding

Vaste patronen helpen bij het omgaan met eenzaamheid. Helaas is het niet mogelijk tips te geven die in alle situaties helpen. Het gaat altijd om wat voor die persoon, voor dat kind, in die omstandigheden het best is. Onderschat eenzaamheid niet. Tijdig helpen kan zorgen voor gelukkige jaren in de toekomst. Daar moet je soms hulp bij hebben.

Praten, daar begint het mee

Grotere kinderen moeten als het even kan met hun ouders praten. Als je merkt dat je ouders je niet kunnen helpen doe je er goed aan ergens anders om hulp te vragen. Een tante, een vertrouwde leraar, de kindertelefoon bijvoorbeeld. Doen!

Tussen tien en twintig is een beruchte tijd. De veranderingen in je leven worden af en toe als het ware in de hoogste versnelling gezet. Eenzaamheid kan toeslaan als je geen houvast hebt in je leven. Vandaar dat tussen tien en twintig eenzaamheid de meeste last veroorzaakt. Goed nieuws: het hoort er een beetje bij! Leren je omgaat met die gevoelens is net zo goed deel van het groter worden als hoe je omgaat met seks, met school, met zelf geld gaan verdienen, met je nieuwe eigen lichaam.

Praat erover

Pas als we open zijn over wat ons bezig houdt, ook als het gaat om eenzaamheid, kunnen we elkaar beter leren kennen. Dan wordt het ook meteen voor iedereen duidelijk dat we er allemaal mee te maken hebben.

Vervelend is dat er nauwelijks over gesproken wordt. Daardoor kun je het gevoel hebben dat jij de enige bent die diep ongelukkig op zijn kamer zit, terwijl alle anderen een geweldig leven hebben. Vergeet het. Als iedereen net zo gemakkelijk over zijn gevoelens zou praten als over voetbal waren we al een eind verder. Dan wist je in elk geval dat het een heel gewone ervaring is. Maar helaas. Je zult dus iets anders moeten bedenken. Dat kan. Vraag je af wat je het liefst zou doen en ga ervoor. Verwacht niet dat je vandaag nog het paradijs bereikt. Neem elke dag een mini stap, en je komt er. Pas op, niet te snel… voor je het weet ben je gelukkig.

Help, er komt Hulp!

Als er één ding is waar je voor uit moet kijken in het leven, dan is het hulp. Voor je het weet ben je afhankelijk. Hulp kan net zo verslavend zijn als drugs. Je geeft als het ware de regie over je leven uit handen. Terwijl jouw leven van jou is, en van niemand anders. Als het echt niet anders kan, natuurlijk, zoek dan hulp. Maar… er zijn weinig dingen plezieriger dan op eigen kracht iets voor elkaar krijgen.

Het grote voordeel…

Jouw grote voordeel is dat je jong bent. Dat maakt het makkelijker je leven te veranderen dan wanneer je ouder bent. Dus, of je nu altijd last hebt gehad van eenzaamheid, of dat je pas de laatste tijd aan het tobben bent: doe er wat aan, het kan! Gebruik het stappenplan, en verander je leven!

Wil je weten hoe je het aan moet pakken? Begin met de zelftest.

Wil je een online cursus om niet alles zelf te hoeven uitzoeken? Doe de cursus Creatief Leven online. Voel je je in twee maanden een ander mens. Of juist jezelf, net hoe je het ziet.

Jeannette Rijks

Jeannette Rijks

Jeannette Rijks is pionier in de aanpak van eenzaamheid. Zij ontwikkelde een zeer succesvolle methodiek voor de aanpak van langdurige eenzaamheid, die op TV te zien is geweest. Ook schreef zij boeken over eenzaamheid en maakte zij de online eenzaamheidstest waarmee iedereen anoniem de eigen eenzaamheid kan meten. Met haar trainingsbedrijf, Faktor5, verzorgt zij deskundigheidsbevordering voor professionals. Want, zoals ze zelf zegt:’het kan wél!’.

Sponsored content