Actief blijven is een recept tegen eenzaamheid

Veel zeer oude mensen voelen zich eenzaam. Het is een groot goed dat veel mensen hun hart openstellen. Ze doen vrijwilligerswerk en bezoeken af en toe een ouder iemand die alleen is. Een bezoekje, praatje, een boodschap… Het is soms zo eenvoudig om wat voor een ander te betekenen.
Eenzaamheid verhelpen doet het echter niet.

Eenzaamheid is een gemeen verschijnsel. Wie zich eenzaam voelt kan lang niet altijd geholpen worden met een bezoekje. Sommige mensen, ook oudere mensen, vullen hun dagen met allerlei activiteiten om de eenzaamheid niet te voelen. Eenzaamheid is echter het signaal dat zegt dat we een zinvolle verbintenis missen. Afleiding zoeken lost dat tekort niet op.

Bezoekjes lossen geen eenzaamheid op

Wie een verlies heeft geleden zal eenzaamheid accepteren een realiteit die hoort bij liefhebben. Bij verbondenheid hoort altijd het risico van verlies. Eenzaamheid komt in de nasleep van verlies bijna altijd om de hoek kijken. Als eenzaamheid echter te lang duurt, is het zaak er iets aan te doen. Bezoekjes, hoe goed bedoeld, zijn dan niet de oplossing.

We hebben mensen in ons leven nodig die ons het gevoel geven dat we verbonden zijn met anderen. Wat voor verbindingen dat zijn, waar we behoefte aan hebben, is een individuele zaak. Wie werkelijk iets wil doen aan eenzaamheid zal op zoek moeten gaan naar mensen die ons die verbinding bieden. Wie dat niet alleen kan moet op zoek naar hulp. Dit gegeven is een realiteit voor ieder mens, ongeacht leeftijd.

Sociaal actief blijven

De kunst is om sociaal actief te blijven. Anderen opzoeken, erop uit gaan, zorgen voor contact met mensen die er toe doen voor jou, dat is de goede aanpak van eenzaamheid. Wachten tot er iemand op bezoek komt is een strategie die afhankelijk maakt en daar schiet je over het algemeen niet veel mee op. De kans dat er toevallig een vrijwilliger bij jou op bezoek komt waar je echt bij van wordt, iemand waar je werkelijk ene relatie mee wilt hebben, die is minder groot dan wanneer je zelf besluit met wie je wilt omgaan. Daarom is het goed om zelf het initiatief te nemen. En wie niet goed weet hoe, kan het best contact opnemen met een specialist eenzaamheid.