Verlegenheid is een onderwerp waar we liever niet over praten Wat dat betreft is het een beetje als eenzaamheid. We hebben er onbewust zo onze ideeën over. Eenzaamheid lijkt iets van ouderen te zijn, terwijl eenzaamheid iets van kinderen is. Beide ideeën zijn fout. Verlegenheid, net als eenzaamheid, komt in de hele bevolking voor.

Verlegenheid is in een samenleving waar bescheidenheid en terughoudendheid bijzonder gewaardeerd worden een hooggewaardeerde deugd. Hoe assertiever en meer uitgesproken een samenleving, des te meer is verlegenheid een trekje dat het zelfvertrouwen ondermijnt.

Wie in onze maatschappij verlegen is (of bescheiden, of timide, of gewoon erg introvert) krijgt al gauw signalen dat er iets niet in de haak is. Dat doet de verlegenheid bepaald niet afnemen. Wie zichzelf respecteert zal zich niet willen omvormen tot een uitbundig type. Toch is er een reden om er wel iets aan te doen.

Eenzaamheid maakt ziek. Het maakt dat je je terugtrekt, dat je minder contacten hebt dan je zou willen en dat je minder plezier hebt in je leven dan zou kunnen. Daarom is het verstandig toch iets aan verlegenheid te doen als het jou eenzaam maakt. Je hoeft heus je wezenlijke zelf niet te veranderen. Vaak is een boost voor je zelfvertrouwen al genoeg.

Heb je last van eenzaamheid, dan is het programma Creatief Leven misschien iets voor jou. Ga je echt erg gebukt onder verlegenheid, dan is een psycholoog een verstandige keus.