Help… ik ben eenzaam. Wat nu? Heb je dan professionele hulp nodig? Het hangt erg af van waar je precies last van hebt en hoe lang al… het mooist zou het zijn als je terecht kan bij especialist in hulp bij eenzaamheid. Die kan je vertellen wat voor jou de beste aanpak is.

Zolang die niet overal te vinden zijn, kun je het best deze richtlijnen volgen:

Was je als kind al erg gevoelig voor eenzaamheid, dan is hypnotherapie een goede manier om het grondig aan te pakken.Soms is het beter om met lichaamsgerichte therapie je doel te bereiken. Als je doet wat voor jouw gevoel bij je past ben je al goed op weg.

Heb je pas later in je leven voor het eerst eenzaamheid ervaren, dan kan een goede begeleiding bijvoorbeeld door een (echte!) coach je helpen. Je kunt natuurlijk ook lid worden van clubs, of gaan daten, maar soms voel je je daar erg ongelukkig bij. Dan is het tijd voor gerichte hulp.

Een cursus als Creatief Leven kan je leven veranderen. Die is ontwikkeld speciaal voor mensen die last hebben van eenzaamheid en er zelf iets aan willen doen.

Zorg dat je meer kennis hebt van eenzaamheid, laat je goed adviseren en besluit dan wat je wilt doen. Kijk voor veel hulpaanbod op de pagina links en tips.

Vraag altijd of je hulpverlener is opgeleid om te helpen bij eenzaamheid. Eenzaamheid vraagt om specifieke vakkennis. Lang niet elke therapeut heeft die in huis. Vraag ernaar.

Kom op voor jezelf.