HSP

HSP wil zeggen: Hoog Sensitief Persoon. Of in het Engels: Highly Sensitive Person. Eenzaamheid en hooggevoeligheid… is er een verband?

HSP en eenzaamheid
Beeld lexandr Ivanov via Pixabay

HSP, wat is dat?

HSP wil zeggen: Hoog Sensitief Persoon. Of in het Engels: Highly Sensitive Person. Dr. Elaine Aron, degene die voor het eerst de term hoogsensitief gebruikte en pionier op dit gebied, schat dat zo’n 20% van de bevolking tot de groep hoogsensitieve mensen gerekend kan worden.

Eind van de verdeling

Eigenschappen van mensen zijn voor het overgrote deel op een bepaalde manier verdeeld over de bevolking. Zo hebben vrouwen gemiddeld schoenmaat 39, hebben de meeste mannen een gemiddeld grote neus en dus valt het op als je als man een piepklein neusje of als vrouw supergrote voeten hebt. De eigenschappen zijn volgens de zg. normaalverdeling over mensen uitgestrooid.

Hoewel de meeste personen wat van het gemiddelde zullen afwijken, zijn er maar weinig die veel van dit gemiddelde afwijken. Anders gezegd, er zullen veel meer personen zijn met een lengte van 1,70 of 1,80 meter dan personen met een lengte van 1,60 of 1,90 meter. Als je hier een plaatje van maakt, zie je een normaalverdeling, waarbij de grootste groep mensen rondom het gemiddelde scoort.

Grafiek Eenzaamheid.info

Zo zijn de meeste mensen gemiddeld sensitief, de een wat meer dan de ander. Aan de ene kant van de normaalverdeling zitten mensen die vrijwel niet sensitief zijn. Ze zijn minder alert op geluiden, op wat er om hen heen gebeurt en voelen minder snel iets aan. Ze zijn dan ook minder snel afgeleid en geprikkeld.

Zit je aan het eind van de normaalverdeling, bij die 20%, en ben je dus hoogsensitief, dan is de informatie die via je zintuigen vanuit de wereld op je afkomt, vaak overweldigend. Hoogsensitiviteit is geen afwijking. Het heeft negatieve, maar ook heel positieve kanten. Je krijgt veel informatie binnen. Dat heeft gevolgen voor al de dingen die je daarmee kunt. Je kunt bijvoorbeeld snel ontroerd raken door muziek of een film.

Hoe verder je van het gemiddelde afwijkt, des te minder personen in die groep passen. Wie een beetje anders is dan anderen, op welke manier dan ook, zal zich ook vaak anders voelen. Dat kan komen doordat je jezelf vergelijkt met de anderen en opmerkt dat je anders bent.

Aanleiding tot eenzaamheid

Omdat ieder mens nu eenmaal ‘erbij wil horen’, kan je je daardoor buitengesloten voelen. Het kan ook zeker zo zijn dat de anderen je inderdaad anders behandelen, waardoor je feitelijk buitengesloten wordt. Dat kan je al vanaf je kindertijd overkomen. Zo kun je opgroeien met het idee dat je door je hoogsensitiviteit eenzaam bent. Maar de eenzaamheid heeft waarschijnlijk meer te maken met het feit dat je afwijkt van de grote massa, dan met je sensitiviteit.

Snel geprikkeld

Ook kun je snel overprikkeld raken. Waardoor je niet leuk kunt meedoen. (Of je vindt er niks aan!). Waardoor jij eerder moet afhaken omdat je het helemaal hebt gehad. (Spelbreker!) Waardoor jij dingen waar anderen warm voor lopen niet zo ziet zitten. Allerlei aanleidingen dus om je eenzaam en buitengesloten te voelen. Het is misschien lastiger om je weg te vinden en voor jezelf te kiezen. Dat moet je leren. Anders loop je de kans steeds maar te proberen hetzelfde te zijn als de anderen en dat lukt je niet.

Daardoor kun je echt het gevoel krijgen dat je anders bent, dat ze je er niet bij willen hebben, of dat jij niet bij de massa wilt horen. Er zijn dan ook redenen om aan te nemen dat dit aanleiding kan zijn tot meer stress en meer eenzaamheid dan bij andere mensen.

HSP heeft ook voordelen

De kans dat je daardoor in eenzaamheid terecht komt is behoorlijk groot. Daar moet je echt op letten, want eenzaamheid is heel ongezond voor je. Juist als je een HSP bent dat lastig, omdat je extra heftig reageert op het gevoel buitengesloten te zijn.

Maar ook signalen die voor een ander te subtiel zijn, merk jij op. Waardoor je soms de aarzeling van een ander interpreteert als afwijzing. Het beste advies: leer over jezelf. Over hoe je in elkaar zit, over hoogsensitiviteit. Dat zal je vast al een manier geven om er makkelijker mee om te gaan. Een voordeel van HSP zijn is, dat je waarschijnlijk eerder dan een ander in de gaten hebt dat je je eenzaam voelt, zodat je er tijdig iets aan kunt doen.

Onderschat eenzaamheid niet. Het gaat vaak niet vanzelf over. Als je dat merkt, zoek dan echt hulp. Als je het alleen had kunnen oplossen had je het tenslotte al gedaan, nietwaar?

Kom op voor jezelf. Vraag hulp.

Voor jou is misschien de online cursus wel het beste: je wordt niet afgeleid door anderen, leert jezelf en je behoeften in beeld te brengen en een plan te maken dat helemaal bij jou past.

Jeannette Rijks

Jeannette Rijks

Jeannette Rijks is pionier in de aanpak van eenzaamheid. Zij ontwikkelde een zeer succesvolle methodiek voor de aanpak van langdurige eenzaamheid, die op TV te zien is geweest. Ook schreef zij boeken over eenzaamheid en maakte zij de online eenzaamheidstest waarmee iedereen anoniem de eigen eenzaamheid kan meten. Met haar trainingsbedrijf, Faktor5, verzorgt zij deskundigheidsbevordering voor professionals. Want, zoals ze zelf zegt:’het kan wél!’.

Sponsored content