Hoogsensitief en eenzaam

Hoogsensitief betekent vaak wel dat emoties bij jou heftiger kunnen zijn. Eenzaamheid kun je ook meer voelen.

Hoogsensitief en eenzaam

HSP staat voor: Hoog Sensitief Persoon. Ik geef hier een vertaling van de beschrijving zoals die wordt gegeven door Dr. Elaine Aron, de pionier op het gebied van hoogsensitiviteit. volgens mevrouw Aron’s definitie heeft een HSP een gevoelig zenuwstelsel, is zich bewust van subtiele aanwijzingen uit zijn of haar omgeving en is snel overprikkeld in een omgeving met veel prikkels. Dit is een normaal kenmerk. 15 tot 20 % van de bevolking is hoog sensitief en er zijn aanwijzingen dat dit eveneens geldt voor alle andere (zoog-)dieren.

Prikkels

Een HSP is gevoeliger voor subtiele prikkels. Je hoeft niet perse beter te horen, zien of ruiken dan anderen (het kan wel), maar je hersenen verwerken al die informatie en zijn er intenser mee bezig. Als je hoog sensitief bent betekent dat eenvoudigweg dat je sneller overprikkeld bent, sneller overstuur, sneller overrompeld. Hoogsensitiviteit is een aangeboren eigenschap, met kenmerken die niet altijd door de omgeving worden begrepen. HSP’s worden vaak verlegen genoemd, of introvert, geremd, angstig etcetera. Vaak zijn die benamingen ten onrechte gegeven.

Stoer

De oorzaak voor deze negatieve benadering ligt waarschijnlijk in het feit dat in onze cultuur assertiviteit en stoerheid de toon aangeven. Dit vooroordeel is net zo van invloed op het leven van HSP’s als de eigenschap zelf. Zelfs mensen die van je hielden hebben af en toe waarschijnlijk tegen je gezegd dat je niet zulke lange tenen moet hebben!

Emoties

Eenzaamheid is de interne prikkel van je lichaam die aangeeft dat jouw verbinding met andere mensen niet helemaal is wat ie zou moeten zijn. Lees meer over wat eenzaamheid is. Begrijp hoe het werkt. Begrijp jezelf, hoe jij op dingen reageert. Dan kun jij net als ieder ander leren omgaan met eenzaamheid.

Wil je weten wat voor jou een verstandige eerste stap zou zijn? Doe dan nu de zelftest.

Picture of Jeannette Rijks

Jeannette Rijks

Jeannette Rijks is pionier in de aanpak van eenzaamheid. Zij ontwikkelde een zeer succesvolle methodiek voor de aanpak van langdurige eenzaamheid, die op TV te zien is geweest. Ook schreef zij boeken over eenzaamheid en maakte zij de online eenzaamheidstest waarmee iedereen anoniem de eigen eenzaamheid kan meten. Met haar trainingsbedrijf, Faktor5, verzorgt zij deskundigheidsbevordering voor professionals. Want, zoals ze zelf zegt:’het kan wél!’.

Sponsored content