Eenzaam in een relatie

Al is je relatie nog zo goed, je kunt je eenzaam voelen in een relatie. Hoe dat komt en wat je er aan kunt doen lees je hier.

Eenzaam in je relatie
Beeld Terry Cnudde via Pixabay

Eenzaam in een relatie

We verwachten ook wel heel veel van onze partner: een soulmate, een seksbeest, een steun en toeverlaat als het leven tegenzit, dan moeten ook nog de taken eerlijk verdeeld zijn en de ander moet toch ook wel de klusjes doen die een man/vrouw gewoonlijk doet en dan verwachten we ook nog dat hij of zij de toiletrol op jouw manier ophangt…

Te hoge verwachtingen

We verwachten echt over het algemeen te veel van onze partners. Dat is een van de grootste struikelblokken in relaties. Als je verwacht dat de ander jou gelukkig maakt kun je je intens eenzaam voelen als blijkt dat dat niet helemaal uitkomt. Als je daar dan vervolgens over gaat lopen piekeren, in plaats van het te bespreken, maakt dat het probleem alleen maar groter.

Foute partner?

Voel je je eenzaam in een relatie, dan zou je zo maar kunnen gaan denken dat je de foute partner hebt gekozen. En dus enorm aan je oordeelsvermogen gaan twijfelen. Of, andere mogelijkheid, je gaat denken dat de ander zich heeft ontpopt tot een hopeloos figuur en jou met zijn of haar mooie praatjes de relatie in gelokt heeft. Je voelt je in de maling genomen. Dit soort gedachten zijn niet bevorderlijk voor een fijne relatie en ze lossen ook je eenzaamheid niet op.

Ander scenario

Ee zijn natuurlijk nog veel meer redenen om je eenzaam te voelen in een relatie. De ander gaat vreemd. Je partner heeft geheimen. De ander heeft een ziekte, of jouw gezondheid is niet meer wat ie was, waardoor je je niet meer die volwaardige partner kunt voelen. De seks kan hopeloos zijn, hij is impotent en vreet nog liever zijn tong op dan dat ie hulp zoekt bij de dokter, zij wil niets meer tussen de lakens, maar ze houdt zo van je, hij is zijn geloof kwijt en jij vindt dat vreselijk… kortom, er zijn bergen aanleidingen te bedenken waarom je je eenzaam in een relatie voelt.

Iets anders aan de hand

Sommige mensen nemen eenzaamheid mee vanuit hun kindertijd. Sommigen hebben hun eenzaamheid overgenomen van hun ouders. Als je dan denkt dat je eenzaamheid over zal zijn als je maar een partner hebt, kun je behoorlijk teleurgesteld zijn. Het kan ook andersom: je partner heeft eenzaamheid meegekregen uit de kindertijd en je bent verbijsterd dat jullie er nu allebei last van hebben. Dan zou je eigenlijk eerst eens iets meer moeten weten van eenzaamheid.

Eenzaamheid wil alleen maar zeggen dat er iets ontbreekt in de verbinding die je met andere mensen hebt, niets meer en niets minder. Het wil dus helemaal niet perse zegen dat er in de relatie met je partner iets ontbreekt, wél dat je ergens iets tekort komt. Helaas zegt het gevoel dat je je eenzaam in een relatie voelt, je niet wat je precies tekort komt en wat je dus zou kunnen doen om dat te verhelpen. Wat je nu nodig hebt is een zoektocht naar je eigen behoeften en een zoektocht naar een manier om die behoeften te vervullen.

Vraag hulp

Niet altijd is alles mogelijk, maar je zult eerst moeten weten wat er in je leven ontbreekt. Een goede coach of specialist eenzaamheid kan je daarbij helpen. Je kunt ook het stappenplan volgen en uitzoeken of je er zelf uitkomt. Wat je altijd moet doen is je gevoelens met je partner bespreken. Dat is de enige manier om tot elkaar te komen. Zwijgen over wat je dwars zit is een van de meest succesvolle manieren om een relatie kapot te maken. Vind je dat te moeilijk, vraag dan relatietherapie aan. Je relatie is het waard.

Lang, lang geleden

Is eenzaamheid bij jou of bij je partner al sinds jaar en dag een ding, dan kun je niet zonder meer met alleen een stappenplannetje uit de problemen komen. Als je al van kinds af aan last hebt van eenzaamheid, dan heeft dat invloed gehad op alle aspecten van je leven. Dan zul je eerst, bij voorkeur samen met een therapeut, de oorspronkelijke oorzaak van je eenzaamheid moeten wegwerken, en daarna zul je ook nog het een en ander moeten leren over communiceren en omgaan met anderen.

Constructief denken

Rondlopen met een probleem en het niet kunnen oplossen maakt dat je een verstard brein krijgt. Voel je je eenzaam in een relatie, dan is die kans erg groot. Denken en problemen oplossen gaat altijd veel beter als je even flink hebt bewogen, dus maak een flinke wandeling, spring even de kamer rond of maak wat ruige bewegingen, en beslis dan wat je gaat doen. Relaties zijn het waard dat je er moeite voor doet, ook al kan je de ander bij tijd en wijle achter het behang willen plakken. Pak die eenzaamheid aan. Doen.

Eerst weten of je wel een probleem hebt? Doe de test.

Kom op voor jezelf.

Jeannette Rijks

Jeannette Rijks

Jeannette Rijks is pionier in de aanpak van eenzaamheid. Zij ontwikkelde een zeer succesvolle methodiek voor de aanpak van langdurige eenzaamheid, die op TV te zien is geweest. Ook schreef zij boeken over eenzaamheid en maakte zij de online eenzaamheidstest waarmee iedereen anoniem de eigen eenzaamheid kan meten. Met haar trainingsbedrijf, Faktor5, verzorgt zij deskundigheidsbevordering voor professionals. Want, zoals ze zelf zegt:’het kan wél!’.

Sponsored content