Tips en links

Tips en links bij eenzaamheid om je de weg te wijzen. Hier vind je links naar organisaties die je kunnen helpen. Het is een lijst die verre van compleet is, maar die je de weg kan wijzen.

Tips en links bij eenzaamheid - Eenzaamheid Informatie Centrum

 

Beeld Hakan Stigon via Pixabay

 

 

Goede informatie

Jezelf helpen begint met goede informatie. Daarna kun je zelf besluiten of je hulp nodig hebt en van wie. Zoek je een hulpverlener, vraag dan waar deze is opgeleid om mensen te helpen omgaan met eenzaamheid. Accepteer alleen hulp van degelijk opgeleide of bijgeschoolde mensen. Eenzaamheid is belangrijk genoeg. Jij bent belangrijk.

Eerste hulp bij eenzaamheid

Ben je wanhopig en weet je niet meer hoe je verder moet? Bel dan nu met 08000113.

Je kunt ook chatten.

Wie op dit moment een luisterend oor nodig heeft, belt  De luisterlijn, de telefonische hulpdienst 0900 0767 (Voor het bellen naar het nummer van de Luisterlijn (088 0767 000) betaal je alleen de gebruikelijke belkosten die jouw provider in rekening brengt). Dag en nacht zijn vrijwilligers bereikbaar voor een gesprek.

Je kunt ook contact opnemen met Mindkorrelatie 0900 – 1450 (belkosten verschuldigd). Tijdens kantooruren zijn professionals beschikbaar. Zij zijn niet allemaal perse deskundig op het gebied van eenzaamheid, maar ze kunnen je op weg helpen. 

Tijdelijke hulp Als je niet in staat bent zelf je situatie te verbeteren zijn er tal van organisaties die kortere of langere tijd hulp kunnen bieden. Je huisarts of praktijkondersteuner kan hierbij de weg wijzen.

Eenzaamheid serieus aanpakken

Echt van de eenzaamheid af komen betekent individuele hulp zoeken, via de huisarts of rechtstreeks bij een deskundige. Vraag advies tot je goed geholpen wordt. Vraag naar iemand die verstand van eenzaamheid heeft. Een goed opgeleide coach die bijgeschoold is in de aanpak van eenzaamheid, kan voor jou een wereld van verschil maken.

Bij het algemeen maatschappelijk werk in jouw woonplaats kun je zonder verwijzing terecht. Er kan een wachttijd zijn. Laat wel weten dat eenzaamheid het probleem is waar je last van hebt, anders loop je kans te verdwalen in een verkeerde benadering. Let daarbij op: vaak wordt geadviseerd vrijwilligerswerk te gaan doen, maar vrijwilligerswerk doen is prima, maar niet als oplossing voor al langer durende eenzaamheid.

Ben je student? Ga dan naar het bureau studentenpsychologen bij jou op de hogeschool of universiteit. Denk niet daar daar eerstejaars zitten te oefenen. Deze mensen zijn er speciaal voor mensen als jij en ze hebben vaak goede manieren om je te helpen. Maar let op! Ook hier is het verstandig na te vagen of de professional is opgeleid om te helpen bij eenzaamheid. 

Is eenzaamheid nog niet zo lang een probleem? Dan kun je een cursus volgen die gericht is op persoonlijke ontwikkeling.

Bijvoorbeeld:

Kosten/vergoedingen

In het kader van de Wet Maatschappelijke Ondersteuning (WMO) is je gemeente verantwoordelijk voor de aanpak van eenzaamheid. Informeer bij je gemeente hoe dat in jouw omgeving is georganiseerd. 

Over deze links en tips

We doen ons best de links bij te houden.  We nemen uitsluitend informatieve links op, geen links naar commerciële organisaties. Heb je een aanvulling, laat het ons dan weten.

Let op! Sommige hulpdiensten zijn niet gratis. Houd in de gaten dat een tarief per minuut stevig kan aantikken.

Weet wat je doet Sommige nieuwsgroepen zijn vooral een verzamelplaats voor mensen met zielige verhalen. Het is heel moeilijk daar optimistisch onder te blijven. Het is bovendien slecht voor je om veel te praten over je probleem.

Klik verstandig!

Ook bij het zoeken naar hulp bij eenzaamheid is het slim op je hoede te zijn voor mensen die willen profiteren van een zwak moment. Wees altijd alert, klik niet zo maar op elke link. De onderstaande kun je vertrouwen. 

Picture of Jeannette Rijks

Jeannette Rijks

Jeannette Rijks is pionier in de aanpak van eenzaamheid. Zij ontwikkelde een zeer succesvolle methodiek voor de aanpak van langdurige eenzaamheid, die op TV te zien is geweest. Ook schreef zij boeken over eenzaamheid en maakte zij de online eenzaamheidstest waarmee iedereen anoniem de eigen eenzaamheid kan meten. Met haar trainingsbedrijf, Faktor5, verzorgt zij deskundigheidsbevordering voor professionals. Want, zoals ze zelf zegt:’het kan wél!’.

Sponsored content