Je voelt je eenzaam en wilt daarvan af. Je wilt serieuze hulp en geen flauwe praatjes. Dit moet je weten.
Hulp bij eenzaamheid
Hulp bij eenzaamheid is heel vaak goed bedoeld, maar niet goed voor jou. Je voelt je eenzaam en wilt daarvan af. Je wilt serieuze hulp en geen flauwe praatjes als: ‘je moet eens wat meer onder de mensen komen’. Dan is dit wat je moet weten. Eenzaamheid is een van de meest onbegrepen zaken uit de hulpverlening.
Vaak wordt gedacht dat eenzaamheid een probleem is van ouderen, of anders van niet zo goed aangepaste jongeren, maar in werkelijkheid komt eenzaamheid voor bij ten minste 40% van de bevolking jong, oud, arm en rijk, een verpletterend aantal.
Veel mensen denken daarom dat het ‘er nu eenmaal bijhoort’. Dat dachten mensen vroeger ook van allerlei ziekten, omdat ze niet wisten hoe ze ervan af konden komen. We zullen met zijn allen moeten leren omgaan met onze relaties, om te zorgen dat we weten hoe we eenzaamheid kunnen aanpakken.
Heel veel mensen, ook hulpverleners, hebben geen idee hoe je dat kunt doen. Laat staan hoe je dat kunt leren aan mensen die zich eenzaam voelen.
Zoek je hulp van een gecertificeerde, speciaal daarvoor opgeleide coach? Kijk dan hier.
Je eenzaam voelen kan komen door het verlies van een geliefde. Maar dat hoeft niet. Je kunt er last van hebben als oudere, maar ook kinderen voelen zich vaak eenzaam. De meeste mensen die zich veel eenzaam voelen zijn zo tussen 35 en 50 jaar oud. We verwarren eenzaamheid soms met depressiviteit. Misschien omdat het makkelijker is om te zeggen dat we depressief zijn, dan dat we ons eenzaam voelen. Het helpt al een beetje om te weten dat je niet de enige bent.
Je voelt je al te lang eenzaam…
Dan heb je een probleem dat niet vanzelf over gaat. Lees hier meer over de veranderingen in je hersenen die het gevolg zijn van eenzaamheid, en waardoor het voor jou zo lastig is om het zelf aan te pakken. Eenzaamheid verandert jou, en maakt dat je net de beste versie van jezelf bent. Dat is jammer, er zit zo veel meer in jou. Maar ja, ook al heb je een ‘eenzaam brein’, jij bent degene die de eerste stap moet doen.
Het is aan jou om jezelf te helpen naar een gelukkiger leven. Of om hulp te vragen. Een van de belangrijkste vaardigheden waar een mensen over kan beschikken is hulp vragen als je er niet zelf uitkomt. En juist dat is voor mensen die zich al langer eenzaam voelen vaak erg moeilijk. Onthoud dat om hulp vragen geen teken is van zwakte, maar van kracht.
Je moet dan wel weten hoe. Eenzaamheid heeft alles te maken met wie je bent. Het is een individueel iets. Daarom is er geen standaard aanpak. Maar er zijn meer mogelijkheden dan je misschien denkt.
Er zijn verschillende manieren om het aan te pakken. Die hangen voor een deel af van jouw eigen omgaan met eenzaamheid (heb je het al van kinds af aan, of is het later ontstaan). Voor een ander deel hangen ze af van wat je zelf als prettig ervaart. Globaal kun je kiezen uit deze vormen van hulp:
- een speciaal programma volgen (b.v. online of in een groep)
- individuele begeleiding (coaching, counseling, maatschappelijk werk)
- therapie
- Online cursus creatief leven, waarmee je nu meteen kunt beginnen.
- ben je niet in staat om zelf iets te doen, dan is er de laatste hulp: steun en afleiding, b.v. via een maatjesproject. Vraag er naar bij je gemeente.
Wat je ook doet, kom in actie, kom op voor jezelf.