Wat ik met Kerst mis…

Weinig dagen lijken meer gemaakt te zijn om je een gemis te laten voelen dan de winterse feestdagen. Wat te doen?

Kerst en eenzaamheid | Eenzaamheid.info
beeld Assy via Pixabay

Kerstmis – feest van licht, van wedergeboorte, van dat-er-goddank-weer-bijna-een-jaar-om-is…

Wat ik met Kerst mis

Voor miljoenen mensen is Kerstmis een fijn feest. Voor miljoenen niet. Er zijn in de wereld in vrijwel elk land op dit moment zo’n tien procent chronisch eenzame mensen. Nog eens 30% van het totaal voelt zich af en toe (en misschien juist ook wel met Kerst) eenzaam. Er zijn dus tweehonderd miljoen erg eenzame mensen.

Het lijkt wel of het elk jaar erger wordt: maanden tevoren zijn de meubelwinkels al in de weer om ons aan te zetten nieuwe dingen te kopen. Dan komen de folders, in de bus en online, met de diners, de kaarsen, de lichtjes, de sfeerplaatjes, de gelukkig gezinnetjes… met opa erbij. Het lijkt wel of alles erop gericht is je te laten voelen hoe erg je eraan toe bent als je dat allemaal niet in het vooruitzicht hebt.

Familie

Laten we alsjeblieft de familie-kerstvieringen niet heilig verklaren. Er is heel wat spanning en gejank, ruzie en stil verwijt. Maar alsjeblieft, als je familie hebt, laat dan niet de kans voorbijgaan elkaar te ontmoeten. Want daarnaast is er ook de liefde, de warmte, de verbondenheid. Die we geen van allen kunnen missen. Niet met Kerst, niet in de rest van ons leven.

Generaties psychologen hebben erop aangedrongen dat je je losmaakte van je familie, om erop uit te gaan, de wereld in, jezelf te ontdekken, je los te maken van het ouderlijk nest. Met jezelf ontdekken is niks mis. Met je losmaken van je ouders wel. Wie familie heeft doet er goed aan een warme band met ze te hebben en te houden, al halen ze soms het bloed onder je nagels vandaan. Familie is de meest hechte band die we in ons leven hebben.

Vrienden

Vrienden heb je niet, die krijg je niet van huisuit mee, die maak je, samen. Vriendschap koester je, met vrienden doe je leuke dingen, bespreek je je sores, vier je feest…

Niet iedereen leert thuis of op school hoe je vrienden maakt. Er komen heel wat dingen bij kijken. Communiceren, weten wanneer je in welke omstandigheden dingen kan vragen of zeggen, de regels van de cultuur kennen, welke kleding je aan moet om erbij te kunnen horen, weten wat taboe is, wanneer je mag roddelen en wanneer absoluut niet… vrienden maken is een hele kunst. Een kunst die je wel kunt leren. Er zijn cursussen voor. Maar je moet niet denken dat je in een paar weken voor de kerst even een nieuwe beste vriend kunt maken. Echte vriendschap vraagt tijd.

Wat ik met Kerst mis…

Vrijwel niemand mist met Kerst een hap eten in ons land. Ongelofelijk veel mensen missen andere mensen om het Kerstfeest mee te vieren. Niet dat je perse Kerstfeest moet vieren, maar het is wel fijn om wel de gezelligheid, de sfeer, de hoop dat het beter wordt meet andere te kunnen delen.

Natuurlijk kun je net doen of het gewone dagen zijn. Daar is niets mis mee. Maar als je liever samen met anderen bent, doe er dan gewoon je best voor. Met zijn tweeën of drieën is het ook gezellig. Maar het vraagt wel initiatief. Iemand moet het doen. Het voortouw nemen. Het lef tonen. Een plan hebben. Voorstellen om samen te koken. Een film te kijken. Een boswandeling te maken en daarna kerstkoffie te drinken bij jou thuis. Of wat dan ook.

Wil je niets missen met Kerst, kom dan in actie.

Picture of Jeannette Rijks

Jeannette Rijks

Jeannette Rijks is pionier in de aanpak van eenzaamheid. Zij ontwikkelde een zeer succesvolle methodiek voor de aanpak van langdurige eenzaamheid, die op TV te zien is geweest. Ook schreef zij boeken over eenzaamheid en maakte zij de online eenzaamheidstest waarmee iedereen anoniem de eigen eenzaamheid kan meten. Met haar trainingsbedrijf, Faktor5, verzorgt zij deskundigheidsbevordering voor professionals. Want, zoals ze zelf zegt:’het kan wél!’.

Sponsored content