Kerst en eenzaamheid 2022 – 7 tips

Kerst en eenzaamheid 2022 - tips

Kerst en eenzaamheid

Die leuke, vrolijke, gezellige familiedagen zijn berucht. Natuurlijk, er zijn veel mensen die het heel gezellig hebben met elkaar. Maar die fantastische familiebijeenkomsten zijn vaak ook een bron van ergernis en ruzie. Niet voor niets is er dit lied: Kerst met de fam,… Er zijn gelukkig ook manieren om te vorkomen dat je zit te miezeren in je eentje, of tussen mensen waar jij je niet fijn voelt.

Tip 1

Wacht niet tot de laatste dag met het maken van plannen. Vooral mensen die lal langer last hebben van eenzaamheid vinden het moeilijk plannen te maken. Dat klopt, dat hoort bij de gevolgen van eenzaamheid. Toch, als je wacht tot het laatste moment hebben alle anderen al afgesproken (weet je nog, vroeger op school, dan waren de leuke mensen al aan dat project bezig…). Dus, bedenk tijdig wat je wilt gaan doen.

Tip 2

Je hoeft het niet allemaal zelf te bedenken, dat is iets waar je niet altijd bij stilstaat. In jouw omgeving wordt vast van alles georganiseerd. Dat doen mensen vaak ‘voor de eenzame medemens’. Maar wat denk je, dat is vaak ook een manier om niet zelf allen te zitten met Kerst! (En zelf niet te hoeven toegeven dat je last hebt van eenzaamheid!) Doe die mensen een plezier en ga naar wat ze hebben georganiseerd. Je eenzaamheid los je er niet mee op, maar je kunt we een heel leuke dag hebben. Pak die kans.

Tip 3

Maak een kort lijstje van mensen die je de feestdagen zou willen ontmoeten. Drie is genoeg. Mensen hebben het vaak enorm druk, vooral ook omdat allerlei familie een beroep op ze doet. Bedenk iets te doen rond de kerst, spreek een lunch af ergens of nodig ze bij je thuis uit. Maak er wat leuks van zonder die enorme druk van een Kerstdiner. Dat haalt al heel wat van de stress weg.

Tip 4

Mijn hemel, bedenk eens waar het nou eigenlijk om gaat: cadeaus, dure wijn, uitpakken met kwetsbaar servies of fijn samen zijn? Denk eens serieus na over waar je het liefst zou zijn met de Kerst. Op je bank onder een dekentje, bij anderen thuis, op vakantie? Als je gekozen hebt, ga daar dan voor. En nee, Dubai is geen serieus vakantieadres. Maar dat hoeft ook niet. Er is veel meer te vinden dan de combinatie Kerst en eenzaamheid. Er kan meer dan je denkt.

Tip 5

Ben je afhankelijk van hulp, laat die mensen dan tijdig weten wat je graag zou willen. Ze kunnen het niet raden. En bedank ze. Ja, het is hun werk, maar ze doen het toch maar mooi. Niet alles kan gerealiseerd worden, maar ook hier geldt: er kan vaak meer dan je denkt.

Tip 5

Nee, je eenzaamheid gaat ook hier niet van over, maar het is wel mooi om te doen: er zijn zo ongelofelijk veel mensen die niks hebben, geef je tijd en je aandacht met de feestdagen aan hen. Weet je niet hoe of wat? Dan heb je de komende tijd wat te doen, namelijk uitzoeken wat er in jouw gemeente aan werk gedaan wordt voor vluchtelingen, asielzoekers, mensen die van de voedselbank moeten leven en meer. Je helpt iemand anders en daar voelen zij en jij zich beter bij. Liever niet bij mensen? Dierenasiels hebben ook met de feestdagen hulp nodig. Meld je aan.

Tip 6

Ben je diepgelovig? Dan is Kerst voor jou zeker belangrijk, tenzij je van een niet-christelijk geloof bent. Je kunt dan je geloof intens beleven. Alleen, of in gezelschap van anderen in je kerkgemeenschap. Niet gelovig? Kijk dan nog eens kritisch naar dat kerstfeest. Wat betekent Kerst en eenzaamheid voor jou? Het zijn ook maar gewone dagen, hoor. Je kunt er heel goed voor kiezen om er niet zo veel gewicht aan te verbinden. Zoek afleiding. Ook deze dagen gaan voorbij.

Tip 7

Als je er niet in slaagt jouw feestdagen feestelijk te maken, dan is er wat aan de hand. Maar dat wist je natuurlijk ook wel. Dan is voor jou Kerst en eenzaamheid met elkaar verbonden. Dan kun je afleiding zoeken. Shoppen, drinken, drugs, wandelingen van een halve dag waarvan je somber thuiskomt… Dat alles wijst erop dat het hoognodig is dat je die eenzaamheid eens serieus aanpakt. Met hulp. Want zeg eerlijk, als je het alleen kon was het toch al lang gebeurd, niet? Zoek hulp zodat je volgend jaar vrolijke feestdagen tegemoet gaat. Het is je gegund.

Picture of Jeannette Rijks

Jeannette Rijks

Jeannette Rijks is pionier in de aanpak van eenzaamheid. Zij ontwikkelde een zeer succesvolle methodiek voor de aanpak van langdurige eenzaamheid, die op TV te zien is geweest. Ook schreef zij boeken over eenzaamheid en maakte zij de online eenzaamheidstest waarmee iedereen anoniem de eigen eenzaamheid kan meten. Met haar trainingsbedrijf, Faktor5, verzorgt zij deskundigheidsbevordering voor professionals. Want, zoals ze zelf zegt:’het kan wél!’.

Sponsored content