Je Eenzaam Voelen

Je eenzaam voelen, wat betekent dat eigenlijk?

Wanneer voel je je eenzaam? Het bijzondere is dat mensen van elke cultuur en achtergrond weten wat pijn is. Maar eenzaamheid, een gevoel dat even universeel is als pijn, daarover twijfelen veel mensen. Nog bijzonderder is misschien wel dat veel mensen psychische pijn en lichamelijk pijn door elkaar kunnen halen. Ze komen dan bij de dokter en klagen over buikpijn, maar in feite is het rouw, verdriet, of dergelijke pijn. Hoe komt dat?

Pijn kennen we

Pijn is een gevoel dat door ons brein wordt geregistreerd als er ergens in ons leven iets niet goed gaat. Iets wat ons bedreigt. Zo voelen we pijn als we ons verbranden, zodat we die hand uit het vuur halen. We voelen pijn als er in ons binnenste iets niet gezond is. Zo waarschuwt ons lichaam ons ervoor dat we in actie moeten komen. Die pijn wordt geregistreerd in ons brein, of we ons daar nu wel of niet van bewust zijn. 

Geleerde emotie

Je bewust zijn van pijn, daar worden we aardig in getraind in onze opvoeding. Terecht, want wie pijn negeert kan het slecht vergaan. Daarom leren we van onze ouders pijn te benoemen. Zo koppelen we de ervaring van pijn die ons brein registreert aan het woord pijn. Nauw gealtereerd aan eenzaam zijn gevoelens als: verdriet, rouw, afgescheiden voelen, buitenstaander voelen, buitengesloten voelen, alleen gelaten voelen, niet gezien worden, niet gehoord worden…

Pijn in je brein

Nou is het zo dat als we ons eenzaam voelen, dat dezelfde hersengebieden in actie brengt als wanneer we lichamelijke pijn hebben. Maar lang niet elk mens leert van de eigen ouders, of op school, dat die pijnlijke ervaring het gevoel is als er ergens iets mis is met je relaties, met de mensen in je leven. En wie nooit heeft geleerd om dat gevoel dat je hebt, een naam te geven, die zal twijfelen als ie dat gevoel heeft: voel ik me eenzaam of wat is dat?

Voor losers

Zo zijn er mensen die in alle heftigheid beweren dat ze nooit eenzaam zijn. (Want dat is voor losers en oude mensen, toch?!) Maar alleen, ja dat wel. Of heel alleen. Of allenig, of zich enorm vervelen, of niet weten wat ze met zichzelf aan moeten, of een leegte hebben, of…

Waarom mensen zich eenzaam voelen

Je eenzaam voelen is een volstrekt normale menselijke emotie. Het hoort erbij. Eenzaamheid waarschuwt je ervoor dat je niet de mensen in je leven hebt, die jou gelukkig maken en die je nodig hebt. Het is een prikkel die ertoe aanzet om in actie te komen om de mensen die je kent eens beter te leren kennen, of nieuwe mensen te ontmoeten om daar relaties mee aan te gaan. Eenzaamheid is daarom, al is het een rotgevoel, een normale en noodzakelijke emotie. 

Je eenzaam voelen is normaal, maar…

Het mag niet te lang duren. Net als te lang honger lijden heeft te lange eenzaamheid behoorlijke gevolgen voor je gezondheid. Daarom is het zo belangrijk dat je weet dat het eenzaamheid is wat je voelt. Dan kun je er namelijk iets aan doen. Dat is nodig, dat kun je hier lezen.

Seintje

Je eenzaam voelen is niet fijn, maar het zorgt er wel voor dat je een seintje krijgt. Een seintje dat jou zegt: ga zorgen voor nieuwe vrienden, of haal je bestaande contacten eens wat beter aan. Helaas zegt het seintje niet hoe je dat dan moet doen. En je snapt ook wel: als je niet eens hebt geleerd wat eenzaamheid is, en hoe het voelt, dan ligt het niet voor de hand dat je geleerd hebt hoe je het kunt oplossen.

Twijfel

Twijfel je of het eenzaamheid is wat je voelt? Kijk dan eens naar deze enorme uitgebreide kaart van emoties. Het is niet zo gek dat je niet altijd precies weet wat je voelt. Maar het is wel belangrijk dat je ontdekt of je misschien toch te weinig vrienden hebt. Of dat je diep in je hart eigenlijk wel een relatie zou willen.

De gevolgen van je eenzaam voelen

Je moet echt voorkomen dat je een eenzaam brein krijgt, want dan kun je echt alleen nog maar met hulp uit die put komen. Tijdig je relaties onder de loep nemen, je af en toe dwingen om toch maar een vrolijk gezicht op te zetten en naar die afspraak toe te gaan… het betaalt zichzelf uit in meer geluk.

Diepste wensen

Je diepste wensen negeren is heel ongezond. En al kost het moeite en lef, het is wel nodig om er wat aan te doen als je je eenzaam voelt. Kom je er niet zelf uit, vraag dan hulp. Hulp vragen is niet voor sukkels, maar voor de slimmen. Zij komen er met hulp uit. 

Je kunt voor de zekerheid ook de test doen. Dat geeft je misschien meer houvast. Het is volledig anoniem, dus doen!

Picture of Jeannette Rijks

Jeannette Rijks

Jeannette Rijks is pionier in de aanpak van eenzaamheid. Zij ontwikkelde een zeer succesvolle methodiek voor de aanpak van langdurige eenzaamheid, die op TV te zien is geweest. Ook schreef zij boeken over eenzaamheid en maakte zij de online eenzaamheidstest waarmee iedereen anoniem de eigen eenzaamheid kan meten. Met haar trainingsbedrijf, Faktor5, verzorgt zij deskundigheidsbevordering voor professionals. Want, zoals ze zelf zegt:’het kan wél!’.

Meer lezen?

Joinus – jongeren en eenzaamheid

Eenzaamheid onder jongeren is een serieus probleem dat vaak over het hoofd wordt gezien. De gevolgen kunnen verstrekkend zijn. Gelukkig biedt een organisatie zoals JoinUs een broodnodige oplossing.

Lees verder »

Sponsored content