Knipsel alone ‘Ik voel me eenzaam’…

Dat toegeven valt misschien niet mee, maar het is wel de eerste stap op weg naar de oplossing. De volgende stap is: weten hoe je daar iets aan kunt doen. Want dat je er iets aan moet doen is zeker. Mensen die zich eenzaam voelen hebben een ongezonder leven, grotere kans eerder te overlijden dan leeftijdgenoten en trouwens, maar dat wist je al: je voelt je ellendig. Dus: doe er iets aan!

Maar ja, dat is makkelijker gezegd dan gedaan

40% Van de Nederlanders voelt zich te eenzaam. Daaruit blijkt dat veel mensen niet weten hoe je het moet aanpakken. Het is wel een troost: al zie je het dan niet om je heen, vier op de tien mensen die je ontmoet voelen zich net zo als jij. Aan troost heb je helaas niet zo veel. Je moet er echt iets aan doen. Nou is eenzaamheid ingewikkelder dan je misschien zou denken. Je bent er dus niet met ‘al je moed bijeen rapen en de kroeg in duiken’, of ‘oefenen in het aanspreken van mensen’. Wat je wel kunt doen hangt helemaal af van jou als persoon en van je omstandigheden.

Die eerste stap heb je nu genomen

Op naar de volgende stap. Kennis is de volgende stap. Lees op deze site meer over eenzaamheid aanpakken, over lotgenoten en over wat je vooral niet moet doen. Kijk bij links en tips voor hulp, en neem de regie over je eigen leven in handen, door het volgen van het stappenplan. Natuurlijk kun je n veel gevallen je eenzaamheid zelf aanpakken. De stappen zijn duidelijk. Je hebt het gereedschap. Het is te doen. Maar… het is wel een beetje alsof je je eigen haar gaat knippen. Dus wil je steun, een richtlijn, of iemand die jouw goede voornemens helpt op de rit te houden, dan is de speciale cursus iets voor jou.

Kijk hier voor meer informatie over de speciale cursus.