Je eenzaam voelen

Een eenzaam gevoel

Is dit wel eenzaamheid? Of ben ik burnout? Of stel ik me aan? Wat is dat eigenlijk, je eenzaam voelen? En hoe voelen andere mensen dat?

Eenzaamheid Informatie Centrum Ik voel me eenzaam beeld Free Photos via Pixabay

 

Beeld Free Photos via Pixabay

Basisemoties

Niet ieder mens leert thuis praten over gevoelens. Pijn, angst, plezier, zover gaat het nog wel goed. Maar het verschil tussen boos en bang is voor veel mensen al een lastige. Terwijl over die gevoelens best veel wordt gepraat. Eenzaamheid, dat is in de ogen van veel mensen een probleem van ouderen die in hun eentje thuis zitten. Voor alle anderen is het een beetje een taboe. Dus wordt er niet over gepraat. Dus leer je niet echt herkennen wat eenzaamheid is.

Al in 1872 beschreef Charles Darwin de zes basisemoties: angst, vreugde, verdriet, verbazing, woede en walging. Deze emoties worden basisemoties of universele emoties genoemd, omdat de gezichtsuitdrukkingen die erbij horen voor alle mensen hetzelfde zijn.

Aflezen

Het is een aangeboren eigenschap die gezichtsuitdrukkingen te kunnen herkennen. Eenzaamheid staat er niet bij. Toch is eenzaamheid een basisemotie. Het is de uitdrukking van een tekort aan een basisbehoefte, namelijk verbondenheid.

Helaas is er geen speciale gezichtsuitdrukking die we herkennen als eenzaamheid. Zo kan het dus dat je het zelf niet herkent en dat anderen het ook niet aan je zien. Lastig. Want je weet wel degelijk dat je je niet optimaal voelt. Je te veel alleen voelt, zelfs als je onder de mensen bent. Misschien weet je het eigenlijk best, maar wil je het niet toegeven. Omdat je het als een zwakte ziet, of als iets wat bij oude mensen hoort.

Je kunt de test doen om te ontdekken hoe het met jouw eenzaamheid is.

Cultuur

In sommige kringen wordt nu eenmaal meer gepraat over gevoelens dan in andere. Stoere mannengemeenschappen, daar komt dit soort gevoelens nu eenmaal niet snel ter sprake. Ze hebben ze wel, maar ze hebben eerder een stofje in het oog dan dat ze huilen. Zo zijn er hele culturen die niet praten over gevoelens, omdat dat bij hen nu eenmaal niet hoort, bijvoorbeeld in Azië. Het is niet zozeer dat je een watje bent als je daar over gevoelens praat, maar dat je respect toont als je ze niet laat merken. Gezichtsverlies is een groot risico als je over emoties praat, zeker met vreemden. Hulp vragen of aannemen is dan heel lastig.

Ook mensen uit de Middellandse Zee gebieden hebben vaak andere manieren om hunemoties onder woorden te brengen. Buikpijn is een veelgehoorde klacht als er emoties in het spel zijn. Dat is niet zo vreemd, want hoewel onze hersenen registreren dat we ons eenzaam voelen, ervaren we dat gevoel echt lichamelijk. Als buikpijn of als een leegte in je lijf of als een gat in je hart.

Zelfbehoud

Het gevoel van eenzaamheid helpt ons als het goed is om op zoek te gaan naar mensen om je mee te verbinden. Of om bestaande relaties op te peppen. Wie niet geleerd heeft hoe je dat het best kunt doen en aan welke relaties een mens, en jij in het bijzonder, behoefte heeft, die loopt het risico dat eenzaamheid chronisch wordt. Die redt het niet meer met tips, of een stappenplan. Dan wordt het tijd voor serieuze hulp.

‘Ik voel me eenzaam’…

Dat toegeven valt misschien niet mee, maar het is wel de eerste stap op weg naar de oplossing. De volgende stap is: weten hoe je daar iets aan kunt doen. Want dat je er iets aan moet doen is zeker. Mensen die zich eenzaam voelen hebben een ongezonder leven, grotere kans eerder te overlijden dan leeftijdgenoten en trouwens, maar dat wist je al: je voelt je ellendig. Dus: doe er iets aan!

Wat kun je doen

40% Van de Nederlanders voelt zich te eenzaam. Daaruit blijkt dat veel mensen niet weten hoe je het moet aanpakken. Het is wel een troost: al zie je het dan niet om je heen, vier op de tien mensen die je ontmoet voelen zich net zo als jij. Aan troost heb je helaas niet zo veel. Je moet er echt iets aan doen.

Nou is eenzaamheid ingewikkelder dan je misschien zou denken. Je bent er dus niet met ‘al je moed bijeen rapen en de kroeg in duiken’, of ‘oefenen in het aanspreken van mensen’. Wat je wel kunt doen hangt helemaal af van jou als persoon en van je omstandigheden.

Die eerste stap heb je genomen

Je bent dit aan het lezen. Op naar de volgende stap. Kennis is de volgende stap. Lees op deze site meer over eenzaamheid aanpakken, over lotgenoten en over wat je vooral niet moet doen. Kijk bij links en tips voor hulp, en neem de regie over je eigen leven in handen, door het volgen van het stappenplan.

Natuurlijk kun je n veel gevallen je eenzaamheid zelf aanpakken. De stappen zijn duidelijk. Je hebt het gereedschap. Het is te doen. Maar… het is wel een beetje alsof je je eigen haar gaat knippen. Dus wil je steun, een richtlijn, of iemand die jouw goede voornemens helpt op de rit te houden, dan is de speciale cursus iets voor jou.

Kijk hier voor meer informatie over de speciale cursus.

Kom op voor jezelf.

Picture of Jeannette Rijks

Jeannette Rijks

Jeannette Rijks is pionier in de aanpak van eenzaamheid. Zij ontwikkelde een succesvolle methodiek voor de aanpak van langdurige eenzaamheid, Creatief Leven, die op TV te zien is geweest. Ook schreef zij boeken over eenzaamheid en maakte zij de online eenzaamheidstest waarmee iedereen anoniem de eigen eenzaamheid kan meten. Bij Faktor5, oorspronkelijk door haar opgezet, verzorgt zij masterclasses voor professionals.

Sponsored content