Je voelt je betrokken

Je maakt je zorgen. Je vermoed dat iemand zich eenzaam voelt. Of helemaal alleen is. Of wordt gepest of genegeerd. Je vermoedt dat er eenzaamheid speelt, Wat kun je doen?

Eenzaamheid - Je voelt je betrokken
Beeld StyleGAN2

Je maakt je zorgen

Al denken we dat we het aan de buitenkant kunnen zien, eenzaamheid kun je net zo min aan iemand zien als kiespijn. We kunnen natuurlijk best aan iemand zien of ie gelukkig is of niet, maar eenzaamheid, dat zie je niet. Dat wil zeggen, net als met kiespijn kun je het pas zien als het al helemaal uit de hand is gelopen, niet in een vroeg stadium.

Als je dus in de gaten hebt dat iemand moederziel alleen op de wereld is, zichzelf verwaarloost, er niet meer op uit gaat, tot niet veel te verleiden is, dan kun je tot de conclusie komen dat iemand zich eenzaam voelt. En het kan zijn dat je gelijk hebt. Maar voor hetzelfde geld heb je het mis.

Niemand weet…

Er is maar één persoon die kan weten of ie zich eenzaam voelt en dat is die persoon zelf. Al lijkt de ander een super-eenzaam bestaan te leiden, dat zegt niet alles. Je kunt één heel belangrijk ding doen. Maak het bespreekbaar als jij je zorgen maakt. Niet in de eerste plaats met hulpverleners, maar met de persoon zelf. Misschien is er iets anders aan de hand. Dat is misschien iets waarvoor je een drempel over moet, iets in jezelf overwinnen. Ga af op je intuïtie. Die is daarvoor.

Erken het gevoel

Aan de andere kant zijn er mensen die zich dood-eenzaam voelen en dat ook vertellen aan hun omgeving. Het komt maar al te vaak voor dat er gereageerd wordt met ‘jij eenzaam? Hoe kom je erbij, je hebt… (vul maar in: je kinderen, zo vaak bezoek, nota bene een echtgenoot… etc.)’.

Als iemand zegt dat ie zich eenzaam voelt, geloof het dan maar gerust, dan is het zo. Dan is het tijd voor serieuze hulp. Denk niet dat je in een goed gesprek dat wel even oplost. Ook twee gesprekken niet. Of meer. Dan moet er namelijk wel wat meer gebeuren.

Wat doe je dan?

De beste hulp bij eenzaamheid die je kunt geven is dat je iemand wijst op de mogelijkheden voor hulp. Je denkt misschien dat je eenzaamheid kunt oplossen door iemand gezelschap te houden, maar meestal is dat niet zo. Ook gezelschap van anderen lost de eenzaamheid vaak niet op. Het heeft dan ook weinig zin om te proberen de ander te verleiden ‘er eens op uit te gaan’. Het lijkt misschien onzin, je denkt misschien da teen goed gesprek en een gezellige bak koffie wel zullen helpen, maar niets is minder waar.

Je zult moeten erkennen dat eenzaamheid een complex probleem is, dat je niet een, twee, drie oplost. Maar ja, een gesprek over eenzaamheid aangaan, dat valt niet altijd mee. Het lijkt opdringerig, bemoeiziek, kortom, ‘dat doe je niet…’. Toch is dat wel het beste. Stel jezelf de vraag of jij geholpen zou willen worden met een probleem, of dat je liever zou hebben dat mensen uit beleefdheid hun mond hielden.

Wijs mensen op deze site, wijs ze op het feit dat je echt goede hulp nodig hebt. Als jij je zorgen maakt is dat niet voor niets. Neem jezelf serieus, neem de ander serieus. Praat erover.

Picture of Jeannette Rijks

Jeannette Rijks

Jeannette Rijks is pionier in de aanpak van eenzaamheid. Zij ontwikkelde een succesvolle methodiek voor de aanpak van langdurige eenzaamheid, Creatief Leven, die op TV te zien is geweest. Ook schreef zij boeken over eenzaamheid en maakte zij de online eenzaamheidstest waarmee iedereen anoniem de eigen eenzaamheid kan meten. Bij Faktor5, oorspronkelijk door haar opgezet, verzorgt zij masterclasses voor professionals.

Sponsored content