Eenzaamheid oplossen

Eenzaamheid oplossen, dat wil iedereen wel. Want dat het een naar gevoel is, daar is iedereen het wel over eens. Maar hoe doe je dat, eenzaamheid oplossen? Is er een tovermiddel voor?

Eenzaamheid oplossen

Eenzaamheid oplossen, dat willen we allemaal wel.

Is het niet voor onszelf, dan wel voor een ander. Het is goed je bewust te zijn van wat er wel en niet kan. Echt oplossen kun je het ook niet, want het is een gevoel dat bij het leven hoort. Wel kun je zorgen dat het je leven niet beheerst, dat het geen blijvend probleem is. Dat probleem kun je wel oplossen. Lees meer over eenzaamheid, zodat je weet wat precies jouw probleem is. Kom je er niet uit, neem dan contact op met een goed opgeleide hulpverlener.

Troost

Eenzaamheid kun je nooit voor iemand anders oplossen. Je kunt troosten, afleiden, het gevoel misschien af en toe verzachten, maar oplossen, dat gaat niet. Dat kan iemand alleen maar zelf. Het kan soms zelfs averechts werken om iemand afleiding te bieden. Het kan ervoor zorgen dat de ander wordt afgeleid, in plaats van zelf in actie komt. De ander zal echt zelf aan de bak moeten. Maar ja, wat moet je dan doen?…

Complex probleem

Daar kun je niet zo maar een antwoord op geven. Eenzaamheid is voor iedereen anders. De een heeft andere behoeften dan de ander. Afhankelijk van hoe lang het al een probleem is zal de aanpak bovendien anders zijn. De eerste opdracht is altijd: erken je probleem, dan kun je er iets aan gaan doen.

Vraag hulp

Als je het had kunnen oplossen, dan had je het zeker al gedaan. Oriënteer je daarom, vraag hulp als het nodig is. Daten? Nou, dat is niet echt slim als je last hebt van eenzaamheid. Dan kun je er wel eens beroerder aan toe raken. Weet wie je bent, wat je wilt en zorg dat je stevig in je schoenen staat voor je gaat daten.

Wat je voor een ander kunt doen? Maak het bespreekbaar, en denk niet dat ‘onder de mensen komen’ de oplossing is. Dat is net zo iets als tegen een anorexia patiënt zeggen dat ie eens moet gaan eten… Onderschat eenzaamheid niet, maar pak het aan!

Zelf, maar niet alleen

De enige die eenzaamheid echt kan oplossen, dat ben je zelf. Het gaat om verantwoordelijkheid nemen voor jouw leven, voor jouw geluk. Het gaat erom de regie over je eigen leven in eigen hand te nemen en te houden. Als je niet weet hoe je dat kunt aanpakken, zoek dan iemand die jou kan uitleggen hoe je dat doet. Iemand die daarvoor is opgeleid, die weet wat hij of zij doet. Je hebt twee keuzes: zelf aan de slag en eenzaamheid aanpakken, of afhankelijk zijn en blijven van de gunsten en de aandacht van anderen. Wat kies je?

Zoek hulp, doe het programma Creatief Leven bijvoorbeeld, en pak die eenzaamheid aan.

Jeannette Rijks

Jeannette Rijks

Jeannette Rijks is pionier in de aanpak van eenzaamheid. Zij ontwikkelde een zeer succesvolle methodiek voor de aanpak van langdurige eenzaamheid, die op TV te zien is geweest. Ook schreef zij boeken over eenzaamheid en maakte zij de online eenzaamheidstest waarmee iedereen anoniem de eigen eenzaamheid kan meten. Met haar trainingsbedrijf, Faktor5, verzorgt zij deskundigheidsbevordering voor professionals. Want, zoals ze zelf zegt:’het kan wél!’.

Sponsored content