Ondersteuning bij eenzaamheid

Ondersteuning bij eenzaamheid kan veel vormen aannemen. Vroeger namen rijke mensen een gezelschapsjuffrouw. Voor mensen met minder inkomen zijn er tal van andere opties. Je moet wel de weg weten en voor jezelf opkomen.

Ondersteuning bij eenzaamheid
Beeld Congerdesign via Pixabay

Ondersteuning vragen

Het kan zijn dat je zelf niets kunt doen aan je situatie. Je bent misschien ziek, afhankelijk van anderen, je kunt je huis niet uit of hebt een ander probleem. Dan is het verstandig om hulp te vragen, ook als dat alleen maar bestaat uit gezelschap. Niet altijd is dat het gezelschap dat je zelf zou hebben gekozen, maar het is meestal beter dan alleen zijn. Overigens hoef je ook niet alles te accepteren, onderdeel van een veerkrachtig leven is voor jezelf opkomen, ook als je minder fit bent.

Te moe

Het kan soms heel lastig zijn om voor jezelf op te komen, je hebt er gewoon de energie niet altijd voor. Kies dan waar je de strijd voor wilt aangaan en wat je wilt accepteren. Tip: meestal is het makkelijker materiele oplossingen te vinden, maar is de aandacht van mensen belangrijker… Gezelschap alleen zal niet zonder meer eenzaamheid oplossen. Maar het levert wel afleiding, een luisterend oor en aandacht. Soms is dat alles wat je nodig hebt.

Te bescheiden

Misschien ben je helemaal niet ziek, maar zit je in omstandigheden die het voor jou heel moeilijk maken om je eigen contacten te onderhouden. Daar zijn heel veel voorbeelden van te vinden. Van een jaloerse partner die het je onmogelijk maakt om je vriendinnen te zien tot een tijd in een revalidatiekliniek aan de andere kant van het land. Van een mantelzorger die aan huis gekluisterd zit tot iemand die door doofheid zijn vrienden niet meer kan verstaan.

Te veel

Toen corona ons land binnenkwam bleek dat het aantal aanbieders van hulp het aantal mensen dat hulp nodig had verre oversteeg. Het doet veel mensen goed om iets voor een ander te mogen betekenen. Heb je hulp nodig en je vraagt er niet om, dan ontzeg je hen dus het plezier dat ze jou én zichzelf kunnen bezorgen. Weet je niet waar je praktische hulp kunt vinden? Er zijn tal van organisaties zijn die jou daarbij willen helpen. Kijk op de pagina tips en links voor een overzicht van instanties. Je kunt ook bij het maatschappelijk werk in je woonplaats aankloppen voor hulp. Ze weten de weg naar mogelijkheden voor steun. Of landelijk naar NLvoorelkaar.

Ondersteuning bij eenzaamheid

Bij eenzaamheid moet je altijd onderscheid maken tussen ondersteuning, waarbij je er dus van uit gaat dat eenzaamheid niet op te lossen is, en leren eenzaamheid op te lossen. Het laatste vraagt dat iemand kán leren en bereid is de dingen te doen om het nodige onder de knie te krijgen.

Het moeilijkst is vaak natuurlijk om het onderscheid tussen de twee situaties te maken. Uiteindelijk is degene die zich eenzaam voelt degene die bepaalt waar zij of hij voor wil gaan: leren omgaan met eenzaamheid, en onafhankelijk worden van ondersteuning, of afleiding en ondersteuning krijgen, voor zolang dat gaat.

Leerbaarheid

Wie niet leerbaar is heeft altijd recht op steun, troost, afleiding en wat er nog maar meer uit de kast kan worden gehaald. Sterk dementerende mensen ga je niet meer een cursus leesvaardigheden laten volgen. Mensen met geestelijke vermogens die leren onmogelijk maken, volgen uiteraard geen cursus om te leren eenzaamheid te hanteren, of een cursus ‘werken met de tablet’.

Neurogenese

Dank zij het feit dat onze hersenen, ook die van dementerenden, tot op hele hoge leeftijd steeds in staat zijn zich te ontwikkelen, is het zinvol om toch op zoek te gaan naar manieren om mensen met dementie te leren hoe ze zich minder eenzaam kunnen voelen. We weten steeds meer over de hersenen, ook dat mensen met dementie, hoewel ze in veel opzichten achteruit gaan, wel degelijk nog dingen kunnen leren.

Bij iedereen die zich eenzaam voelt is altijd eerste keus: leer de nodige life skills om te leren omgaan met eenzaamheid.

Misschien wil je samen met degene die je ondersteunt op zoek naar een manier om je minder eenzaam te voelen. Stel het aan de orde, vraag ernaar. Steun en hulp vragen is een van de belangrijkste life skills die je kunt hebben. Kom op voor jezelf.

Ga naar de pagina links en tips

Picture of Jeannette Rijks

Jeannette Rijks

Jeannette Rijks is pionier in de aanpak van eenzaamheid. Zij ontwikkelde een zeer succesvolle methodiek voor de aanpak van langdurige eenzaamheid, die op TV te zien is geweest. Ook schreef zij boeken over eenzaamheid en maakte zij de online eenzaamheidstest waarmee iedereen anoniem de eigen eenzaamheid kan meten. Met haar trainingsbedrijf, Faktor5, verzorgt zij deskundigheidsbevordering voor professionals. Want, zoals ze zelf zegt:’het kan wél!’.

Sponsored content