Als je last hebt van eenzaamheid, dan wil je daarvan af. Maar hoe? Dat hangt van je situatie af en van je achtergrond. Lees hier wat je kunt doen.
Je eenzaam voelen overkomt iedereen
Het kan komen door het verlies van een geliefde. Maar dat hoeft niet. Je kunt er last van hebben als oudere, maar ook kinderen voelen zich vaak eenzaam. De meeste mensen die zich veel eenzaam voelen zijn zo tussen 35 en 50 jaar oud. We verwarren eenzaamheid soms met depressiviteit. Misschien omdat het makkelijker is om te zeggen dat we depressief zijn, dan dat we ons eenzaam voelen. Het helpt al een beetje om te weten dat je niet de enige bent.
Zes van de tien mensen die je dagelijks om je heen ziet hebben er geen last van, maar de rest voelt zich eenzaam. Bekenden of onbekenden, vrienden of familie. Misschien jij zelf wel.
Eenzaamheid die al lang, soms al tientallen jaren bestaat, ga je niet in je eentje te lijf. Daarvoor heb je professionele hulp nodig. Maar niet elke eenzaamheid is problematisch. Vervelend en verdrietig, dat wel, maar daarmee nog geen probleem.
Wie nog niet zo lang last heeft van eenzaamheid, of wil voorkomen dat het ooit een probleem wordt, doet er goed aan een paar dingen te controleren. Een check die je helpt bepalen of je alles in huis hebt om eenzaamheid zelf op te lossen. Die check houdt geen rekening met de omstandigheden, dat is een ander verhaal. Die zijn altijd zo persoonlijk, daar valt niets algemeens van zeggen.
Hoe ga jij om met eenzaamheid?
Dit zijn de belangrijkste dingen die je in huis moet hebben om te kunnen omgaan met eenzaamheid:
- Je houdt van jezelf zoals je bent en zorgt voor je gezondheid
- Je kunt omgaan met tegenslag en stress
- Je beseft dat jouw leven jouw verantwoordelijkheid is en dat je zelf de regie over je leven hebt
- Je kent jezelf en weet wat je nodig hebt
- Je kunt relaties bouwen die bij je passen – en je doet dat ook
- Je onderhoudt actief de relaties die je hebt – je wacht niet tot een ander het initiatief neemt
- Je vraagt hulp als dat nodig is
Dit zijn de dingen die je helpen om te gaan met eenzaamheid als die je overvalt. Dingen die iedereen zou moeten kunnen. Het is niets anders dan zorgen voor jezelf. Je kunt het dagelijks relatie-onderhoud noemen. Helemaal duidelijk zijn deze punten natuurlijk niet. Daar zou ik een compleet boek aan kunnen besteden.
Maar als je het idee hebt dat er aan één van de punten in het bovenstaande lijstje bij jou nog wat bijgeschaafd zou kunnen worden, doe dat dan. Wacht niet tot eenzaamheid bij je aan de deur klopt. Er zijn cursussen die je kunt volgen, boeken vol met tips en coaches bij de vleet die je kunnen helpen als je er zelf niet uit komt.
Als je je al langer eenzaam voelt
Eenzaamheid die langer duurt dan pakweg een jaar vormt een hersenprobleem. Echte hulp bij eenzaamheid is dan ook hulp die inzet op het herstellen van de hersenen. Je hebt dan namelijk een probleem dat niet vanzelf over gaat. Je moet er iets aan doen. Het is aan jou om jezelf te helpen naar een gelukkiger leven. Of om hulp te vragen.
Je moet dan wel weten hoe. Eenzaamheid heeft alles te maken met wie je bent. Het is een individueel iets. Daarom is er geen standaard aanpak. Maar er zijn meer mogelijkheden dan je misschien denkt.
Er zijn verschillende manieren om het aan te pakken. Die hangen voor een deel af van jouw eigen omgaan met eenzaamheid (heb je het al van kinds af aan, of is het later ontstaan). Voor een ander deel hangen ze af van wat je zelf als prettig ervaart. Globaal kun je kiezen uit deze vormen van hulp:
- een speciaal programma volgen (b.v. online of in een groep)
- individuele begeleiding (coaching, counseling)
- therapie
- steun en afleiding, b.v. via een maatjesproject
Mensen van eenzaamheid afhelpen door hersentraining gebeurt met de methodiek Creatief Leven, een methodiek die specifiek is ontwikkeld voor de aanpak van eenzaamheid bi j volwassenen. Kijk hier voor meer informatie.
Stappenplan eenzaamheid
Natuurlijk is er een stappenplan. Dat begint uiteraard met bewustwording. Als je niet weet dat het eenzaamheid is waar je mee te maken hebt, kom je waarschijnlijk ook niet op het idee er wat aan te doen. Een test doen is een goed onderdeel van die bewustwording. Verder kun je voor een stappenplan hier terecht.
Kom je er alleen niet uit, neem dan contact op met iemand die is opgeleid om te helpen bij eenzaamheid. Lang niet elke psycholoog kan dat. Is jouw eenzaamheid nog niet zo lang aanwezig, korter dan een jaar bijvoorbeeld, dan kun je misschien wel hulp vinden binnen je gemeente. Vraag het na bij het WMO loket van je gemeente, of bij je huisarts.
Waar kan ik terecht voor hulp
Natuurlijk kun je altijd terecht bij je huisarts. Die kan je misschien verwijzen naar een psycholoog of naar iemand die is gespecialiseerd in hulp bij eenzaamheid. Oriënteer je en zorg voor jezelf!